Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

No to teraz zobaczcie sobie to !

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7746-0-38631300-1331219524_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie, zwłaszcza pierwsze foto robi wrażenie:) wygląda to jak gniazdo żmij ! The best of bajzer:)

.

Edytowane przez pandre341

.....

Mój Onkyo TA 2080.

Pasek wymieniałem trzy dni (z przerwami oczywiście)Dostęp wyjątkowo paskudny.

Drucików też co niemiara.

Ale to najlepiej grający deck tej firmy.

Uważam tak bo miałem: TA 2900.2070,2570(mam obecnie),2066(też mam).

Drugi to wnętrze HK CD 491.Mechanizm pracuje wzorowo.Dostęp do paska dość łatwy.Silniczki Sankyo ale tak jakby trochę lepiej wykonane.

Bardzo trudny dostęp do paska jest w Dualu C-844.

Jeszcze raz bo nie weszły fotki.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-24072300-1331237498_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA 2080 jest bardziej dynamiczny z solidnym basem świetną średnicą i czystą górą.

Był projektowany kiedy jeszcze nie było CD więc nie starano się upodabniać brzmienia do płyty kompaktowej.

Lubi Maxelle.

TA 2900 gra ładnie relaksująco i bardzo przestrzennie pod warunkiem że nie jest rozregulowany co się często zdarza.

Nie nagrywam z układami NR.

Ciekawe jaka bedzie cena ostateczna? Już teraz jest absurdalna, zwazywszy na stan. Tylna scianka wyglada jakby przez chwilę była zamontowana zamiast nadkola w samochodzie ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do wskazanej wyżej aukcji - takiej ceny transakcyjnej za tego deck'a jeszcze nie widziałem. TA-2070 osiągał taką wartość. TA-2570 to najlepsza maszyna do odtwarzania obcych kaset, jaką słuchałem, przy bardzo wysokiej jakości własnego zapisu. 2070 sam w sobie jest świetny - szczególnie pięknie brzmiący dół, ale już nie tak tolerancyjny dla obcych nagrań. Podobnie jak TA-2066 (wszystkie trzy obecnie posiadam). I jeszcze jedno - choć już pisałem o tym na forum. TA-2570 (obok AIWY AD-F660), ma najbardziej tolerancyjne Dolby, z jakim miałem do czynienia.

Edytowane przez ke_raj

Ciekawe jaka bedzie cena ostateczna? Już teraz jest absurdalna, zwazywszy na stan. Tylna scianka wyglada jakby przez chwilę była zamontowana zamiast nadkola w samochodzie ;-)

Ukryta Zawartość

Aukcja od 1zł i BCM. Pójdzie za realną kwotę, gdyż taka zostanie przez kogoś podana. Dla tego kogoś ten deck w takim stanie jest tyle realnie właśnie wart.

Ukryta Zawartość

Tu jest takie poglądowe zdjęcie środka :

Ukryta Zawartość

Wiatr nie hula, ale jakiś bardzo upakowany też nie jest.

Ukryta Zawartość

Chętnie bym zobaczył środek tego chwalonego TA-2570. Jestem ciekawy, bo mam 2870 w bdb stanie, i gra tak, że go nie używam- w środku tez nie ma za bardzo na czym oka zawiesić. Chciałbym porównać oba :-)

Bo tak naprawdę, ONKYO TA-2570 to ostatni dobry deck tej firmy, a w dodatku tak nieprzeciętny i indywidualny. Specjalnie nie używam słowa najlepszy, bo nigdy nie słuchałem TA-2900, a porównanie z TA-2070 powoduje u mnie wiele kontrowersji. Gdybym miał wybrać jeden, najbardziej uniwersalny magnetofon, to 2570 i tylko ten. Gdybym miał do wyboru trzy z tych, które posiadam, to wybrałbym dwa - 2570 i 2070.

A 2550 jak oceniacie? Mam taki model i gra bardzo ładnie , w sumie to nie wiem czy elektronika taka jak w 2570, czy się różni czymś. Na pewno mechanizm jest prostszy bo jednowałkowy, ale działa idealnie i cichutko.

Mam dwa egzemplarze TA 2570 i jeden toleruje nagrania na obcych kasetach a drugi nie.

Wiem że można poprawić jakość odtwarzania tych nagrań poprzez ustawienie skosu głowicy ale nigdy nie kręciłem nic przy głowicach bo nie wiem w którym miejscu.Tym bardziej że są fabryczne plomby.Więc służy mi jako zapasowy dawca organów.

Niedawno padł silnik i dzięki Waszej pomocy zakupiłem dwie szt. i wymieniłem od razu w obydwóch egzemplarzach.

A niżej: pomysłowość wystawiającego mnie zadziwia.

Ukryta Zawartość

Chętnie bym zobaczył środek tego chwalonego TA-2570. Jestem ciekawy, bo mam 2870 w bdb stanie, i gra tak, że go nie używam- w środku tez nie ma za bardzo na czym oka zawiesić. Chciałbym porównać oba :-)

post-26861-0-75030500-1331318151_thumb.jpg

post-26861-0-93978900-1331320166_thumb.jpg

post-26861-0-86473600-1331320180_thumb.jpg

post-26861-0-77568900-1331320191_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A 2550 jak oceniacie? Mam taki model i gra bardzo ładnie , w sumie to nie wiem czy elektronika taka jak w 2570, czy się różni czymś. Na pewno mechanizm jest prostszy bo jednowałkowy, ale działa idealnie i cichutko.

Pisałem o tym tu ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam takie ważne dla mnie pytanie. Czy ktoś wie na pewno na jakich oryginalnie (fabrycznie) nóżkach był produkowany PIONEER CT-737 ? Były czarne czy srebrne ? Wydaje mi się, że tylko wersja MkII miała srebrne a "zwykły" CT-737 czarne. Może to ktoś potwierdzić ?

Mam bliżniaczy model do 2870, dwa 2570, 2550 - więc mogę powiedzieć, że nie w zawieszaniu oka rzecz. W środku są do siebie podobne, 2570 ma najbogatsze wnętrze wynikające z obecnosci płytki kalibracji - ale przecież kalibracja "nie gra". Tory zapisu i odczytu są w nich bardzo mocno zbliżone. Głowice także - na oko to ten sam typ :) Na zdrowy rozum grać powinny także tak samo (pominąwszy dwa razy wyższy poziom na wyjściu w 2570, oczywiście jeśli ustawimy na potencjometrze out level max)

Mam takie ważne dla mnie pytanie. Czy ktoś wie na pewno na jakich oryginalnie (fabrycznie) nóżkach był produkowany PIONEER CT-737 ? Były czarne czy srebrne ? Wydaje mi się, że tylko wersja MkII miała srebrne a "zwykły" CT-737 czarne. Może to ktoś potwierdzić ?

Tak, dobrze ci się wydaje:) Wyższe modele też tak miały: CT-939 czarne nóżki a CT-939 mk2 srebrne.

.....

Audiotetryk - chyba trochę przesadziłeś. Onkyo TA 2570 to bardzo dobry i solidny deck. Może nie jest wypełniony po brzegi elektroniką, ale pustkami też nie świeci. Jest ciężki jak na bardziej współczesny magnetofon (7,5kg). Wadą jest brak ręcznej regulacji "Bias" oraz głośna praca podczas przewijania. Ale to dlatego, że idler ma koła zębate a nie cierne.

Kupiłem dziś pancernego:) Pioneera ct-939 mk2 za 70zł, sprzedający nie ukrywał że deck jest "martwy", po włączeniu zasilania nic nie działa, wyświetlacz nie świeci. Po pobierznych oględzinach okazało się że spalony jest jeden z bezpieczników, teraz musze sprawdzić dlaczego się spalił. Dopiero po tym okaże się czy była to okazja:)

.....

Kupiłem dziś pancernego:) Pioneera ct-939 mk2 za 70zł, sprzedający nie ukrywał że deck jest "martwy", po włączeniu zasilania nic nie działa, wyświetlacz nie świeci. Po pobierznych oględzinach okazało się że spalony jest jeden z bezpieczników, teraz musze sprawdzić dlaczego się spalił. Dopiero po tym okaże się czy była to okazja:)

A gdzie Ty dorwałeś taki magnetofon za 70zł ???

Nie jest to tajemnica:) Portal typu "kupie,sprzedam,zamienie" ale nie ten "wszystkim znany" Nie chce tu reklamowac,chyba że na PW. A można tam znależć czasem fajne rzeczy dużo taniej niż na "aleale":)

.....

A co sądzicie na temat AKAI GX-F90? Mało infomacji o nim na forum.

No cóż.

Zdjęcie które zamieściłem zachwyciło mnie swoją jakością i pomysłowością sprzedającego w przedstawieniu go do sprzedaży.Zresztą pozostałe fotki też.

Ciekaw jestem jakim aparatem i jakim programem poprawiany był jego wizerunek.Pewno jakąś profesjonalną lustrzanką.

Ten konkretny egzemplarz z Ebayu przywędrował i na Ebay z powrotem powrócił.

Nie ja go wystawiam chociaż przez jakiś czas był mój.Dopieściłem go.

Mimo konserwacji i czyszczenia mikrostyki funkcyjne klawiszy kiepsko zaskakiwały.Trzeba było dość mocno je wciskać.Tworzywo z którego są zrobione po latach zrobiło się twarde i mało elastyczne.Niestety,nie było czym ich zastąpić.Elektromagnesy łupią tak że aż podskakuje kaseta.Radiator odprowadzający ciepło jest umiejscowiony zbyt blisko kieszeni kasety i cały mechanizm łącznie z taśmą bardzo mocno się nagrzewa.Deck musi być dobrze wentylowany i nie może być elementem wieży tylko solo na eksponowanym miejscu.

Silnik D.D.wspaniały.Jak czołg.Wszelkie gumy przy idlerze i wałku napędowym nie do zdarcia i bez deformacji.Tak było przy tym konkretnym egzemplarzu.System bezpaskowy.

Dźwięk bardzo dobry.Kalibracja taśmy bardzo poprawna chociaż nie wszystkie taśmy dało się do końca skalibrować.

Zamieniłem go na HK CD 491.

To ciekawe, co piszesz o Onkyo TA2870. Przyznam, że zżera mnie ciekawość jak ten deck gra :-)

Co do idlerów z kołami zębatymi albo kółkami ciernymi, to sprawa jest jasna. Zawsze jest coś, za coś....

Te oparte na kółkach ciernych są zawodne z powodu starzejącej się gumy lub z powodu zanieczyszczeń, ale są ciche. Natomiast te z kółkami zębatymi są na ogół niezawodne, ale głośno pracują. Piszę "na ogół" bo wszyscy znamy sprawę starzejących się kółek zębatych w Grundigu CF 5500 i innych modelach tej firmy.

Audiotetryk,u -Pioneer939 od ciebie jest w takim stanie że "mucha nie siada":) Trzeba się dobrze przypatrzeć żeby zobaczyć poprawki lakiernicze na górze panelu i ryske pod napisem-Reference casette deck. Kupiony 939mk2 został już ożywiony:) Okazało się że nieznany sprawca wymienił w nim pasek od mechanizmu otwierania kieszeni,nie dość że założył gumke do włosów koloru żółtego to złożył mechanizm byle jak, a koła zamachowe muszą być dokładnie ustawione.Całość była tak zblokowana że w zasilaczu od mechaniki padł bezpiecznik 1,6A. Ten sam zasilacz podaje napięcie na procesor sterujący wyświetlaczem ,dlatego deck był martwy, nic nie świeciło. W tej chwili gra dobrze, na nagrywanie przyjdzie czas. Czasem "myli się" po naciśnięciu -open- włącza się przewijanie, i coś jeszcze ociera w mechanizmie ale to do zrobienia. Zewnetrznie i panel w bdb.stanie tak że była to okazja.

.....

Panowie, czy dobrze kojarzę że te kasety TDK D pochodzą z lat 90-tych ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi