Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnym problemem taśm wielowarstwowych była właśnie nierównomierna czułość w całym zakresie, powodująca, że nawet po regulacji prądu podkładu pasmo przenoszenia nadal nie było prostoliniowe, tylko miało górki i dołki. Jeśli taka górka albo dołek przypadał akurat na częstotliwość tonu kalibracyjnego danego magnetofonu, kalibracja mogła zapewne spowodować jeszcze gorsze rezultaty niż jej brak - może dlatego niektóre taśmy nie lubiły się z niektórymi konkretnymi magnetofonami?

i tu wlasnie wychodzi na remis - dwuwarstwowe Cr02 wywalały sie na okolicach 315-400Hz ale "japonczyki" cudaczyły powyzej 10kHz - chyba ze ktos wymaga nagrywania z dolby, wtedy to nie jest do konca remis, bo nie wszystkie pigmenty wietrzeją liniowo.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Znalazłem materiały dotyczące działania układu ATCS Kenwooda.. Układ automatycznie ustawia czułość kasety oraz prąd podkładu. Czułość ustawiana jest przy częstotliwości 10kHz a prąd podkładu przy 10kHz oraz 400Hz. KX-9050 i 9050S wyposażone były dodatkowo w manualną korekcję biasu.

Edytowane przez discomaniac71

RS-TR373 - jeżeli masz jakieś "podejrzane" prki - najlepiej od razu je wymień - ja tak miałem w szpulowcu - niby prka cała - ale dopiero pod lupą w dużym powiększeniu okazało się , że napylona warstwa jest w pewnym miejscu pęknięta - po wymianie problem zniknął a zdążyłem już w międzyczasie rozłożyć przełączniki np....:-)

to samo dotyczy tasm, jakbym zrobil liste tych na ktore poluje a jakich sie pozbywam ktos powiedzialby ze wariat, ale gdyby tak pociagnac temat i wytlumaczyc dlaczego to juz nabraloby sensu ;)

Na jakie polujesz, podaj jakiś przykład ?

zerknąłem na schemat - R114 (R214 P) służy do regulacji poziomu odczytu - jego dotknięcie powinno dać wyraźny efekt przydźwięku w głośnikach (przy włączonym odtwarzaniu oczywiście) i tylko w tym przypadku - zacznij więc od nich i będziesz coś wiedział już; R143 i R144 służą do ustawiania poziomu zapisu Fe/Cr (kan. P odpow. R243/244) a R126/226 regulują czułość wskaźników wysterowania

problem może leżeć w przełączniku Z-O i wted będzie więcej zabawy; wyjście magnetofonu (styki 3 i 5 gniazda DIN) jest podłączone podłączone są do przedostatniej sekcji isostatu (kołek 16 a i b) - jedna sekcja to 3 "kołeczki" (a dokładnie 2 X 3 równilegle względem siebie) - jak znasz budowę isostatu, to nie będziesz miał problemów; w tym magnetofonie przełącznik Z/O ma 7 sekcji, czyli 2 x 21 "kołeczków" ; kołek 20 jest podłączony pod zasilanie, więc uważaj , aby czegoś nie sfajczyć

Wielkie dzięki za fatygę ze schematem i dokładne wskazówki! Kiedy tylko skończę sobotnie sprzątanie i robótki koło domu, usiądę przy tym!

RS-TR373 - jeżeli masz jakieś "podejrzane" prki - najlepiej od razu je wymień - ja tak miałem w szpulowcu - niby prka cała - ale dopiero pod lupą w dużym powiększeniu okazało się , że napylona warstwa jest w pewnym miejscu pęknięta - po wymianie problem zniknął a zdążyłem już w międzyczasie rozłożyć przełączniki np....:-)

Tak właśnie jedną już wymieniłem, a resztę wielokrotnie sprawdzałem. Teraz podejmę czynności jakie zalecił mi geelo07. Mam nadzieję, że uniknę właśnie rozbierania isostatu. Miałem do czynienia z małym isostatem, przełącznikiem ścieżek w ZK 140 i z tych cholerstwem nawet miałem problem, a co dopiero z przełącznikiem 2x21.

Witam związku częstymi pytaniami na pw odnośnie tej hurtowni w Jaśle informuje,jeśli ktoś poszukuje jakiś części zamiennych to na pewno coś znajdzie.To jest typowy elektrozłom rtv Pozdr

Na jakie polujesz, podaj jakiś przykład ?

^poluje na młodsze siostry tej panny:

001.jpg

^na zewnątrz kaseta brzydka jak noc, ale precyzją prowadzenia taśmy żaden kolorowy guide block póki co jej nie dorównał. m.in. dlatego po 23 latach "zarzynania" wygląda tak jak wygląda.

Edytowane przez v12

Ciut z innej beczki - po prawie całej niedzieli spędzonej w ramach rekonwalescencji psychologicznej ;-) po przegranym wiadomym meczu z pozytywnym efektem odpalił N5846 , którego składanie mechanizmu było długa drogą ;-)Pozostała jedna sprawa - i tu pytanie do Was - czy spadek poziomu na jednym kanale przy odtwarzaniu może być efektem źle prowadzonej taśmy po torze odczytu?Podejrzaną jest głowica kasująca której to prowadnicę taśmy ktoś naruszył - widać to na jednym ze zdjęć.

Zrobiłem też przy okazji zdjęcia silnika direct drive i jego wnętrze - dla ciekawskich :-)Dalej nie dało się go rozebrać - na siłę nie próbowałem :-)Zastosowano w nim pasek magnetyczny naklejany jak w niektórych gramofonach,oraz dwa obwody cewek - jedną widać druga o nieznanym kształcie wewnątrz.Brak oznak odklejania po ok.30 latach :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19017-0-80945700-1339966195_thumb.jpg

post-19017-0-96796800-1339966204_thumb.jpg

post-19017-0-10686100-1339966216_thumb.jpg

post-19017-0-08895200-1339966226_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez musiko

Pozostała jedna sprawa - i tu pytanie do Was - czy spadek poziomu na jednym kanale przy odtwarzaniu może być efektem źle prowadzonej taśmy po torze odczytu?

raczej mało prawdopodobne - ścieżki magnetyczne na taśmie tu stosowanej są bardzo blisko siebie; który kanał "ucieka"? czy spadek poziomu jest od razu po włączeniu odtwarzania, czy pojawia się po jakimś czasie?

Edytowane przez geelo07

żeby ustalić "na czym się stoi":

1) pewny nośnik z nagranymi równo kanałami

2) aby sprawdzić głowicę należało by mieć generator i wpiąć w tor foniczny sygnał z niego; przeważnie w szereg z głowicą włączony jest rezystor o wartości kilkudziesięciu ohm-ów - generator wpina się między rezystor a głowicę przez dzielnik napięciowy , tak aby napięcie miało wartość ok 1mV; potrzebny SCHEMAT

Edytowane przez geelo07

Może podaj imię tej panny :-)

Cóż to za cudo, brzydkie jak noc a z bogatym i porządnym wnętrzem?

helga dioxtein ;)

Edytowane przez v12

Serwisówkę mam , mogę nagrać sygnał z testowej płyty cd na tym decku lub na innym bo generatora nie mam, ale nie wiem czy coś to da. Dodam że jest to magnetofon trójgłowicowy - nie wiem czy coś to zmienia w tej sytuacji. Trzecia głowicę widać na drugim zdjęciu na czarnym plastikowym wysięgniku.

jeżeli jest trójgłowicowy to sprawa będzie jeszcze prostsza; kaseta może być obarczona błędem podczas nagrania, więc warto by mieć jakieś źródło sygnału można wygenerować taki z komputera (albo ściągnąć z netu jakiś generator, ew. darmowy Audacity też może być przydatny); mająć niezależne żródło sygnału można łatwo sprawdzić poziomy sygnału w torze odczytu i przy okazji je skorygować; podłączać koniecznie przez dzielnik napięcia, częstotliwość 333Hz (ew.400); jeżeli tu ustawisz równo i po włączeniu prawidłowo nagranej taśmy dalej będzie różnica w poziomach, to będzie wskazywało na głowicę;

"na biegu" można przeprowadzić eksperyment - zamienić kanały w torze odczytu; jeżeli po zamianie dalej lewy będzie ciszej, to wskazuje na tor odczytu, jeżeli zaś prawy okaże się cichszy, to znaczy że z gowicą coś nie tak

Edytowane przez geelo07

małe pytanie - czy jest jakaś kaseta wzorcowa (a w zasadzie to taśma w środku) albo w miarę zbliżona do niej, którą można by kupić teraz (muszę się wziąć za moje "kaseciaki" i wyregulować dokładnie); myślałem o Maxellu UDI, aby go użyć w tym celu

małe pytanie - czy jest jakaś kaseta wzorcowa (a w zasadzie to taśma w środku) albo w miarę zbliżona do niej, którą można by kupić teraz (muszę się wziąć za moje "kaseciaki" i wyregulować dokładnie); myślałem o Maxellu UDI, aby go użyć w tym celu

^na TH chwalą jego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do "oddania" tanio - Pioneer CT-737, sprawny, pytania proszę na PW

Ukryta Zawartość

post-28254-0-76327400-1340371794_thumb.jpg

post-28254-0-85000500-1340371822_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-28254-0-76327400-1340371794_thumb.jpg

post-28254-0-85000500-1340371822_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.....

pytałem wcześniej, ale "przeleciało" chyba niezauważone -

czy ktoś miał możliwość używania magnetofonu z głowicami Canona - znalazłem takie cudo na Ebay-u (double-head - mam w planach przeróbkę jednego ze swoich decków ZRK na trójgłowicowca i potrzebuję takiej głowicy)

Mam taką w (bardzo rzadko uruchamianym) Dualu C824 - i mogę o niej powiedzieć tylko tyle, że działa - ani dobrze, ani źle.

.

Ukryta Zawartość

post-16389-0-33400200-1340392099_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MaciejLK

Witam

Jestem zmuszony wymienić magnetofon dotychczas słuchałem muzyki na swoim Sony modelu nie pamiętam niestety odmówił posłuszeństwa możne go kiedyś oddam do naprawy ale i tak chciałem właśnie coś zmienić.

1.Od decka oczekuje bardzo dobrego odtwarzania nagrywanie na kasety zupełnie mnie nie interesuje.

2.W 90% Gatunek muzyki słuchanej to RAP amerykański z lat 80 ,90 Kasety tylko oryginalne (jeżeli to robi jakaś różnice)

3.Koszt zakupu jest do końca nieokreślony (co nie znaczy nieograniczony ) a dokładniej jest połączony jeszcze z kupnem wzmacniacza i z wymiana głośników a wiec można przyjąć ze koszt samego Deck to mam nadzieje ze nie więcej niż 500-800 zł , rozumiem ze w obecnych czasach dużo zależy od trafienie tzw okazji wiec rozbieżności pomiędzy tymi samymi modelami są spore zauważyłem tez nie niektóre modele zawsze się cieszą popularnością i parę osób zawsze licytuje taki tez model chętnie bym kupił .

4. Ciekawy tez jestem czy lepiej celować w konstrukcje z lat 70. 80 czy tez te z lat 90 . Znalazłem na forum np taki temat

Ukryta Zawartość

temat jest z 2004 roku i ciekawy jestem jak to ma się do teraźniejszości .

Tak wiec czekam na pomoc i Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Do brzmienia AZ-7 dodam jeszcze że jest sztuczne i techniczne. Takie jakby skompresowane. A do kaset nagranych to np Yamaha z układem Play Trim albo... Nakamichi ze swoim azymutem.

@p5zx

nie wiem na ile to wina tego tematu i jemu podobnych, ale naczelny polski serwis aukcyjny jest zalany zlomem po niemcu a fora sa pelne naganiaczy, musisz sie porzadnie rozejrzec zeby zorientowac sie kto jest kim, kto opisuje ze zrozumieniem to co slyszy, a kto wyrył na pamiec broszurki handlowe..

koniec konców - jezeli trafisz na dobrego decka wczesniej niz za 3 cim razem uznaj to za siwetny wynik ;)

<br>

jezeli mieszkasz w duzym miescie, wyszukuj oferty z miejsc do ktorych mozesz podjechac i posluchac deka przed zakupem.<br>

to, ze chcesz tylko odsłuchiwac to spore ulatwienie, ale jezeli to maja byc &quot;oryginały&quot; nagrywane przez polskie offshoty duzych koncernów &quot;amerykanckich&quot; to inwestycja w porzadny deck jest chybioną.<br>

<br>

<br>

do tego dochodzi sluch i preferencje - moim ulubionym deckiem jest dwuglowicowka za 15 funtow, (w wieku lat 16 miała za soba okolo 20-25h pracy)<br>

równie dobrze mozesz zaplacic 500 funtow za zaorany zlom z pieknym aluminiowym panelem i fantastyczna specyfikacja,<br>

z ktora niestety rozstal sie bezpowrotnie 20 lat temu ;)<br>

<br>

szukaj, testuj, słuchaj - i pamietaj ze tylko garstka osob w polsce sluchała topowych magnetofonów kiedy były nowe i sprawne. znakomita wiekszosc opinii dotyczy sprzetu uzywanego przez 15-30 lat przez nieznanych ludzi, w nieznanych warunkach etc.<br>

<br>

priorytety konstruktorów tego samego producenta w roku 78ym i  92im byly delikatnie rzecz ujmujac.. &quot;inne&quot; - ale czasu nie oszukasz, lezakowanie przez 35 lat to tez zadne lekarstwo ;)<br>

<br>

<br>

na poczatek &quot;musisz&quot; namierzyc technika ktory doprowadzi transport w decku do ustawien "niemal-fabrycznych" - ostatnia rzecz na jaka mozesz sobie pozwolic to deck niszczcacy tasmy.

magnetofon to temat ktory bardzo pokrywa sie z np realiami wsrod syntezatorów..

sprawny minimoog spłucze software arturii z glosnym pluskiem w czarna otchlan - kiedy jest sprawny brzmi genialnie, ale jego tania cyfrowa emulacja... zadziała za kazdym razem - coś za cos.

yamaha kx z play trimem to pierwsza rzecz jaka przyszla mi do glowy, ale miałem ich 3 i dobrze pracuje tylko ta ktorej wlasciciel jej nie uzywal (w ogole, czyli NOS) no i one mają badziewny transport, kultura pracy zerowa ;)

Edytowane przez v12

pewne rzeczy mozna zrobic w domu, pewnych nie.

Ukryta Zawartość

miałem raptem kilka kaset angranych w ten sposob ale brzmialy kapitalnie.(jak odwiedze rodzinne strony to ich poszukam) zero dolby a szum na cichych odcinkach porownywalny z dziewiczym CrO2. jedyny minus to to, ze docinali je z c-100 wiec najtrwalsze to one nie były.

hardcore'owy przyklad z uk:

Ukryta Zawartość

swego czasu jakos okolo 87-89 pomieszkiwal u nas gosc z Emiratów i jego oryginały to były kasety maxell XL II z etykietą

z tytułem, j-card juz standardowy, ale jak zobaczylem kasete lekko sie zdziwilem. nie sluchalem, ale cos mi mowi ze nie nagrywał ich ignorant ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez v12

Wydawało mi się ze te 800 zł to nie będzie dużo biorąc pod uwagę ze niektóre pojedyncze kasety w mojej kolekcji są warte po kilkaset zł (200-500) i głownie dlatego nie chciałem oszczędzać na decku, zapomniałem tez napisać w poprzednim poście ze zależy mi tez właśnie bardzo na tym aby deck nie zajeżdżał kaset (to już pewnie będzie zależało w dużym stopniu od stanu decka).

I jeszcze pytanie odnośnie FLEX i Play trim ? rozumiem ze jedna z tych funkcji jest od jednej firmy Yamaha(play trim) a opcja FLEX jest u innego producenta ???

Yamaha KX-393<br />

Yamaha KX-480<br />

Yamaha KX-670 i 680<br />

Pioneer CT-630S<br />

<br />

Zupełnie nie wiem jakie przyjąć kryteria wyboru modelu jest wiele deckow z wspomnianym play trimem i FLEXem ale po za ta opcja to szukam zupełnie po omacku , tez tak jak się obawiałem są duże  rozbieżności  cenowe w pomiędzy tymi samymi modelami w miarę możliwość prosił bym  o podanie bądź wyselekcjonowanie najlepszych (pod moim kontem) modeli chocby paru zebym wiedzial czego szukać.<br />

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi