Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe 35m/2 pomieszczenie ? Onkyo TX-NR808

katazipen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Odświeżam temat doboru kolumn podłogowych do mojego pokoju . 35m2 , wcześniej i nadal grają DALI 808 z DUAL em CV 441RC , będę je sprzedawał i jak to każdy szukam czegoś lepszego i nowego ( innego) .

Mam do wyboru ( kwota ok 2300 zł - używane ) Dali 850 , Dali 909 , DALI 18 MK II , KEF Q500 , Kolumny Stereo PARADIGM 11se Mk3 , Dali 810 .

Oczekuję od kolumn niskiego basu i przede wszystkim potężnego łupnięcia . Dosładzam sobie Rubiconem RSUB A12 , ale nie zawsze chciałbym go włączać .......

Może ktoś z was miał takie kolumny i wie jak one grają ... Ja tylko mogę się wypowiedzieć na tema DALI 808 .....

A może zmienić na starsze klipsch reference rf62?

Brniesz w te Dali a skoro chcesz wymienić to może warto na cis innego.

Pamiętaj że podłączasz je pod amplituner.

U mnie klipsche RP260 grają z Onkyo 810 w 30m2. W 35 m powinno byc tylko lepiej. Bas mają fajny i głęboki. Lekko wycofany środek ale ostatnio testowałem kabel Cardias i było jeszcze przyjemniej. Doszło trochę środka a bas był jeszcze przyjemniejszy. Trzeba je wkręcić na przyzwoitą głośność aby pokazały co potrafią ale nie mówię tu o hałasie. W każdym razie do cichego plumkania się raczej nie nadają.

U mnie klipsche RP260 grają z Onkyo 810 w 30m2. W 35 m powinno byc tylko lepiej. Bas mają fajny i głęboki. Lekko wycofany środek ale ostatnio testowałem kabel Cardias i było jeszcze przyjemniej. Doszło trochę środka a bas był jeszcze przyjemniejszy. Trzeba je wkręcić na przyzwoitą głośność aby pokazały co potrafią ale nie mówię tu o hałasie. W każdym razie do cichego plumkania się raczej nie nadają.

No właśnie...

O co mi chodzi , np słuchałem u mojej bratowej Takiej wieży philipsa , proszę się nie śmiać ...... takiej za 300 zł i to co ona potrafi to mój sprzęt za kilka tysięcy może nie dać rady.... o czym piszę .... bas u niej takiiiii niskiii fajny głębia super efekty też słuchaliśmy jej przez ok. kilkanaście dni naprawdę przyjemnie , ja takiej głębi nie mam ( dlaczego ?) , bas jak zapodam CD przerobiony no to może lepiej , ale głośność muszę mieć około połowy i w domu już robi się impreza......

I dlatego myślę żwe może coś z tymi kolumnami jest nie tak??????

Dual CV441 , w/g mnie nie brakuje mu góry i teraz nasuwa się pytanie czy np: KLIPSCH RF82 które mam na oku da radę ???

Kable mam WIREWORD LUNA7 , więc powinno być ok????

Górę podbijam sobie korektorem ( zaraz zostanę zlinczowany- KOREKTOR ;-( , ale w/g mnie mam jej za mało.....może ten Dual nie daje rady Stare Kondensatory ?

Jeden z forumowiczów proponuje mi JBL Studio 280 , co wy na to ? Jak one grają ? Lepiej (inaczej ) od KLIPSCH ?

Wszystkie elementy zestawu mają tu znaczenie. Dochodzi jeszcze akustyka pomieszczenia, możliwości aranżacji i metraż. Wg mnie tylko głośniki podłogowe z wyższych serii, jak Monitor Audio Silver lub gold są w stanie cicho i dobrze grać, ale wciąż ciężko im będzie dorównać niektórym monitorom o niejszej mocy. Na rynku jest tyle różnych głośników, że trudno coś dobrać pod siebie jeśli nie odsłucha się tego we własnym lokum. Gdybym był stereomaniakiem to Klipschy bym nie kupił, ale że kino u mnie leci w 90% to cena klipschy względem ich jakości jest bardzo dobra. U mnie też grają nieco słabiej niż w salonie odsłuchowym, bo akustyka kuleje.

Trzeba znaleźć kompromis, który jesteśmy w stanie zaakceptować i cieszyć się z tego co mamy, bo króliczka można gonić bez końca.

Pożycz od koleżanki ten zestaw za 300 zł i gwarantuję Ci, że jak odsłuchasz go ze swoim zestawem w bezpośredniej konfrontacji to czym prędzej go zwrócisz bo tylko w taki sposób można usłyszeć różnice. :)

Wszystkie elementy zestawu mają tu znaczenie. Dochodzi jeszcze akustyka pomieszczenia, możliwości aranżacji i metraż. Wg mnie tylko głośniki podłogowe z wyższych serii, jak Monitor Audio Silver lub gold są w stanie cicho i dobrze grać, ale wciąż ciężko im będzie dorównać niektórym monitorom o niejszej mocy. Na rynku jest tyle różnych głośników, że trudno coś dobrać pod siebie jeśli nie odsłucha się tego we własnym lokum. Gdybym był stereomaniakiem to Klipschy bym nie kupił, ale że kino u mnie leci w 90% to cena klipschy względem ich jakości jest bardzo dobra. U mnie też grają nieco słabiej niż w salonie odsłuchowym, bo akustyka kuleje.

Trzeba znaleźć kompromis, który jesteśmy w stanie zaakceptować i cieszyć się z tego co mamy, bo króliczka można gonić bez końca.

Pożycz od koleżanki ten zestaw za 300 zł i gwarantuję Ci, że jak odsłuchasz go ze swoim zestawem w bezpośredniej konfrontacji to czym prędzej go zwrócisz bo tylko w taki sposób można usłyszeć różnice. :)

No właśnie , u mnie głównie idzie muzyka w stereo . W większości dance , hip hop ciężki bit.

Ale w spokojne dni słucham i muzyki z Radia , jakość z radia jest słaba !

Mam przerobione MARANTZ CD 67 i powiem że góra w nim słaba ale dół daje czadu ...Fajnie gra , natomiast jak włączę Radio to porażka i dlatego chyba zmienię HITACHI na SONY ST 707 ES . tak na marginesie !

Wracając do wyboru kolumn Coraz bardziej mnie ciągnie do KLIPSCH , ale mam pytanie co to jest Skuteczność kolumn wyrażana w dB ?

Kolumny o cieplejszym brzmieniu grają lepiej cicho.

Te o twardszym wymagają mocniejszego wzmacniacza. To tak generalizując.

Wracając do wyboru kolumn Coraz bardziej mnie ciągnie do KLIPSCH , ale mam pytanie co to jest Skuteczność kolumn wyrażana w dB ?

I słusznie. Da się je dostać używane za na prawde dobrą kasę.

Skuteczność to współczynnik informujący Cie w jaki sposób kolumny wykorzystując moc płynącą z wzmacniacza/amplitunera.

Te z wyższym lepiej wysterować.

Kolumny o cieplejszym brzmieniu grają lepiej cicho.

Te o twardszym wymagają mocniejszego wzmacniacza. To tak generalizując.

I słusznie. Da się je dostać używane za na prawde dobrą kasę.

Skuteczność to współczynnik informujący Cie w jaki sposób kolumny wykorzystując moc płynącą z wzmacniacza/amplitunera.

Te z wyższym lepiej wysterować.

No tak , mam te DALI i cicho grają hmmm słabo , ich efektywność to 89 dB , czyli niska patrząc na KLIPSCH to są jedne z lepszych kolumn bo mają 97dB .

Boję się jednej rzeczy Przetworników 16-17 cm że nie będzie łupnięcia , pisałem o tej znajomej co ma wieże na niskich obrotach bass jak nie wiem co ale to wszystko nawet podnosząc głośność moc basu się nie zwiększa i tego się boję że np: KLIPSCH RF 62 , na cichym graniu basik będzie ok , ale na tym się skończy bo z 16 cm nie da się chyba wyciągnąć porządnego łupnięcia... ?

Nie ukrywam że interesują mnie KLIPSCH RF 82 z racji 20cm przetworników .....

Przy 15 cm się da :)

Zwróć uwagę że klipsch robi wyjątkowo głębokie kolumny. Przez co ich strojenie bas reflex jest na prawdę nisko.

Klipdch jest wyjątkowo skuteczny gdyż ma lekkie membrany a sopran jest w tubie przez co już niewielki prąd elektryczny przekłada się na dość wysoki poziom głośności.

Z reguły 20 będą jeszcze lepiej grały, jednak one wymagają już nieco mniejszego wzmaka, mimo że tu efektywność jest jeszcze większa :)

Przy 15 cm się da :)

Zwróć uwagę że klipsch robi wyjątkowo głębokie kolumny. Przez co ich strojenie bas reflex jest na prawdę nisko.

Klipdch jest wyjątkowo skuteczny gdyż ma lekkie membrany a sopran jest w tubie przez co już niewielki prąd elektryczny przekłada się na dość wysoki poziom głośności.Z reguły 20 będą jeszcze lepiej grały, jednak one wymagają już nieco mniejszego wzmaka, mimo że tu efektywność jest jeszcze większa :)

podaj mi numer tel do was zadzwonię tylko o której żeby można było trochę pogadać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

podaj mi numer tel do was zadzwonię tylko o której żeby można było trochę pogadać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jest na stronie :)

hmm mniejszego wzmaka??? chyba wiekszego :P

i powierdzam rp280 graja zauwazalnie lepiej od 260 wiec mozliwe ze i w poprzedniej serii ta roznice sie odczuje

Mocniejszego miało być! Słownik Google. Pewnych słów nie ma pewne interpretuje po swojemu.

Przyznaje nie sprawdzam później a forum nie daje opcji edycji.

Tak modele z 20 mimo większej efektywności wymagają już mocniejszych wzmacniaczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.