Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki. Czy te dane pochodzą z książki o Herbiem? Jak Corea, to '68, tak? Pierwsze kroki Chicka u Milesa - Kilimanjaro i reszta. Dokładnie w tym samym czasie zaczął Miles eksperymentować z gitarami - zatrudnił Bensona, który się pojawił na Miles in the Sky. To był też ten okres, gdzie MD lubił mieć dwóch pianistów - stąd ta zadyma.

Parker's Mood

Na tym klipie jest w krótkich spodenkach - i od razu cieplej się robi na sercu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poniższa kompozycja 'The Real McCoy', napisana i skomponowana przez Mala Waldrona, pochodzi z jednodniowej sesji nagranej trzeciego stycznia 1958 roku w studio RVG. Komu zadedykowano ten utwór?

W którym momencie jest grane solo przez Johna Coltrane i co jest charakterystycznego i nietypowego w brzmieniu Trane'a jak na 1958 rok?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Chyba Coltrane na altowym saksofonie jest nietypowy w tym okresie.

Tak jest, na alcie. W 1949-50 JC grał na alcie w big-bandzie Gillespiego. W 1951 przesiadł się na tenor i tak już zostało, oprócz momentów, w których grał na sopranie. Potrafisz wskazać, w którym momencie jest solo Trane'a?

'The Real McCoy' zadedykowano DJ'owi z Chicago: Sid McCoy.

Parker's Mood

Aquarian 10,Sabian, Vic Firth SJD

Tak, to jest jego ulubiony podróżny set - chodzi oczywiście o zestawy perkusyjne Sonor'a. Od ponad trzydziestu lat pomyka Jack na Sonorze - jak sam przyznaje, jest to jego best sound. Sabian DeJohnette Signature - poważna liga! Mówią, że są to suber blachy - co prawda brzmią ciemno, ale mają swój klimat. Wsłuchajcie się.

Zresztą różnie brzmią te jego blachy - zapewne dobierane są adekwatnie do projektu. Czasami da się wyczuć mocno płaski sound, który w projektach fusionowych potrafi być irytujący, ale to i tak nie robi mi żadnej różnicy - jestem bezkrytyczny co do DeJohnette'a, Jarretta i kilku innych. Jack DeJohnette jest w moim przekonaniu jednym z najlepszych i najwszechstronniejszych muzyków ever - artysta totalny! Tony Williams i Jack DeJohnette - nie słyszę lepszych. Uderzenie, moc i własny język... Of kors w dużym uproszczeniu, jednak trzeba zaznaczyć, że jeżeli chodzi o pracę dwóch par kończyn - to faktycznie ciężko znależć coś lepszego - i nie chodzi mi o rytm ani o precyzję, chodzi mi o muzykę. Jazz, fusion, avant, rock... nie widzę wszechstronniejszych. Tacy ludzie wiedzą wszystko o muzyce. DeJohnette jest genialnym gościem i aż dziwota bierze, że jest on tak mało popularny na naszym forum. Dziwota błędota!

Trzeba też wspomnieć, że zanim Jack DeJohnette usiadł za perkusją, to już ponad dziesięć lat pomykał klasykę na fortepianie. Stąd ten geniusz - tacy ludzie zupełnie inaczej myślą o muzyce.

Zagadka: który z wielkich jazzowych perkusistów, nie używał praktycznie nóg w swojej grze na tym instrumencie? Można to usłyszeć na większości płyt z udziałem tego drummera.

Parker's Mood

Zagadka: który z wielkich jazzowych perkusistów, nie używał praktycznie nóg w swojej grze na tym instrumencie? Można to usłyszeć na większości płyt z udziałem tego drummera.

Max Roach nie używał nóg, ale i Roy Haynes też preferował malowanie z ręki. Roy jest wciąż wśród nas - dziś ma 91 lat.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.