Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety,Williamsburski.

Dawaj.

Dobra podrzucę jeszcze jedną.Dwaj wybitni gitarzyści jazzowi,o węgierskich korzeniach.Wzorowali się na nich inni m.in. McLoughlin i Santana.

Gabor Szabo i Attila Zoller - nigdy nie mogłem się doszukać wybitności u Szabo - nawet jak grał u Lloyda i Hamiltona. Jako jazzowy gitarzysta, to mi w ogóle nie pasuje.

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

Nie wiem...

Chciał zrobić żart Joe Morello, ich ówczesnemu perkusiście, który podobno miał problemy z tym metrum.

Z jakim laureatem nagrody Nobla kojarzy się Wam płyta "How Time Passes" wydana w 1960 r.?

Najbardziej z Carpe Diem Bellowa.

Chciał zrobić żart Joe Morello, ich ówczesnemu perkusiście, który podobno miał problemy z tym metrum.

Naprawdę? Aż mi się wierzyć nie chce. Profesor Morello? Przecież to gigant był - top shelf. Ale kto wie? Przecież działo się to prawie kopę lat temu.

Z jakim laureatem nagrody Nobla kojarzy się Wam płyta "How Time Passes" wydana w 1960 r.?

Ciężka zagadka, oj ciężka. Pewnie i osobista! Chodzi o Szymborską? O Wisławę? Dawno nie słuchałem.

Co łączy Dona Ellisa z noblistą?

Z Oscarem to wiem co łączy, ale z noblistą? Za chiny nie mogę skojarzyć.

Parker's Mood

Co robił Charlie Mingus, gdy pisał Reincarnation of a Lovebird?

Nie wiem co robił Mingus, gdy pisał ten utwór - myślał o Birdzie?

Jakie przesłanie niesie utwór The Clown?

Przesłanie? Chodzi o doceniene po śmierci?

Zagadka na dziś: kiedy Miles ma urodziny?

Parker's Mood

Chicago

Dzisiaj.

Moje dwie zagadki.

Na której płycie Billa Evansa jedyny raz zagrał Gary Peacock?

Polski grafik,który w latach 60 zaprojektował ok. dwa tys. okładek płyt dla CBS.

Na której płycie Billa Evansa jedyny raz zagrał Gary Peacock?

Trio 64 - mam ją.

Polski grafik,który w latach 60 zaprojektował ok. dwa tys. okładek płyt dla CBS.

Rosław Szaybo - nie wiedziałem, skorzystałem z google.To całkiem dobry wynik - 2000 okładek? Dla CBS?

W Chicago, w rozmowie z Joe Segalem, John Coltrane powiedział: 'W całym kraju nigdy nie słyszałem tylu dobrych młodych tenorzystów co tutaj, gdziekolwiek bym nie był'. Chodzi o dwóch wielkich saksofonistów tenorowych i jedną sesję? O kogo chodzi i o jaką płytę?

Parker's Mood

Cliford Jordan, John Gilmore. Blowing In From Chicago. Blue Note 1957

Tak jest. Myślałem, że może za mało danych w pytaniu, ale dałeś radę. Gratulacje.

A jaką słynną polską płytę zaprojektował Szaybo?

Podbiegłem do półki z Astigmatic i zgadza się; to ta słynna płyta.

Na ilu płytach pojawili się razem Paul Bley i Charles Mingus?

I jeszcze jedno pytanko na zakończenie porannej sesji: z jakim utworem kojarzycie poniższą kompozycję Lee Morgana?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parker's Mood

Tak, skojarzenie z All Blues jest super skojarzeniem - innego chyba być nie może. Co do wspólnych nagrań Bleya i Mingusa, to wystąpili razem na trzech płytach:

na pierwszej Bleya - 'Introducing Paul Bley', oraz na dwóch płytkach Mingusa - wspomniana przez papageno 'Reincarnation of a Lovebird' i 'Pre-Bird' znana rownież jako ''Mingus Revisited'

Parker's Mood

Jaki utwór i w czyim wykonaniu pomógł w rozkręceniu firmy Blue Note w 1939r.

Nikt nie odpowiada, to może ja spróbuję: Summertime w wykonaniu słynnego klarnecisty SB.

Parker's Mood

Estetyka Wabi Sabi traktuje o piękności nieperfekcyjnej, tak? Tu już na pierwszy strzał można przypisać do tej filozofii Milesa i jego myślenie o muzyce. Poza tym, z tego co wywęszyłem, w skład Wabi Sabi wchodzi kilka kontekstów: niedoskonałość, szczerość, skromność, asymetria, timing, starzenie się, autentyczność, naturalność, niekompletność - uważam, że wszystkich tych cech można się doszukać u Milesa. Tak to widzę, ale oczywiście mogę się mylić.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.