Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

O MiIesie można wszystko powiedzieć ale nie to,że był skromny.To przypisywanie Milesowi tej estetyki buddyjskiej jest bardzo naciągane.Jedyne podobieństwo jakie widzę to prostota ,umiar w zastosowaniu środków wyrazu.

O MiIesie można wszystko powiedzieć ale nie to,że był skromny.To przypisywanie Milesowi tej estetyki buddyjskiej jest bardzo naciągane.Jedyne podobieństwo jakie widzę to prostota ,umiar w zastosowaniu środków wyrazu

O Milesie nie można powiedzieć, że był skromny, ale już o jego muzyce w wielu wypadkach tak (cool). Prostota jak i umiar w zastosowaniu środków wyrazu mogłyby być przykładami elementów skromności w muzyce - tak chyba można to odczytać, choć faktycznie, skromność i Miles to bardziej sprzeczność niż podobieństwa.

Klarnecista i saksofonista poruszający się w stonowanych średnich i dolnych rejestrach, lubiący małe, kameralne składy. Kojarzony z odkrywczym free jazzem z lat sześćdziesiątych o nietypowej jak na tamte czasy formule grania bez perkusji. O kogo chodzi?

Parker's Mood

Z Giuffre jest różnie - od bardzo dobrych płyt do takich, które kompletnie się nie bronią. Ja akurat lubię jego trio z Bleyem i Swallowem, ale też nie wszystko. Dwie płytki wydane przez hatArta bardzo lubię. Lubię też '1961' z ECM, czyli dwie płytki wcześniej wydane przez Verve (Fusion i Thesis) i oczywiście kultową Free Fall dla Columbii. Mam też kilka wcześniejszych jego rzeczy z Atlantic, a wczoraj przytargałem 'Western Suite' do kolekcji - może być, nawet mi się podoba - muzyka ociekająca bluesem, folkiem i klimatem country & western. Też minimalizm i odchudzone trio bez basu. Na pokładzie lider, Bob Brookmeyer i Jim Hall - jedna z wcześniejszych jego płyt, z '58.

Zapomniany trębacz, samouk, ze skromniutkim dorobkiem płytowym pod swoim nazwiskiem, ale za to wzięty sideman zatrudniany przez wielkich. Brał udział w nagraniu jednej, ważnej płyty Milesa, oraz pojawił się w co najmniej kilkunastu projektach jazzowych prominentów. Jego ciepły sound był ozdobą wielu orkiestr. O kogo chodzi?

Parker's Mood

Tak jest. Kupiłem sobie nawet jego płytkę 'Little Johnny C' w wersji xrcd24 K2 na ostatniej Axponie. Brzmi bardzo dobrze - na pokładzie sławni - m.in Joe Henderson i Pete La Roca

Jesteś papageno nie do pokonania. Szacunek i czapki z głów.

Parker's Mood

Ernie Andrews.

Obydwaj jesteście niesamowici!

Kto przed Alice Coltrane grywał na harfie jazz?

Może jeszcze jedna zagadka.Wspaniała płyta "Coltrane Live at the Village Vanguard again" z 1966r.Na okładce przed klubem stoją muzycy.W jakiej kolejności stoją i kogo brakuje na zdjęciu?

Kto przed Alice Coltrane grywał na harfie jazz?

Dorothy Ashby

Może jeszcze jedna zagadka.Wspaniała płyta "Coltrane Live at the Village Vanguard again" z 1966r.Na okładce przed klubem stoją muzycy.W jakiej kolejności stoją i kogo brakuje na zdjęciu?

71UdYdXdauL._SX522_.jpg

Od lewego do prawego: Pharoah, Trane, Alice, Garrison, Rashied. Nie ma Emanuela Rahima.

Parker's Mood

W 1990 roku pojawiła się kompilacja, na której umieszczono dwie sesje Johna Coltrane'a - jedna z LA z 1960 roku, a druga z NY z 1958. Producentem tego wydania był Michael Coscuna. Pytanie jest proste: jaki tytuł ma ta płyta?

Parker's Mood

Bardzo dużo kompozycji jazzowych opartych jest na strukturze harmonicznej i formie pewnego bardzo znanego standardu pochodzącego od bardzo znanego amerykańskiego kompozytora - o jaki utwór chodzi i czyjego jest on autorstwa?

Dwóch - pianista i saksofonista.

Parker's Mood

Jeszcze Yusef Lateef.Czyli trzech.

Chicago

Czy mógłbyś trochę uściślić pytanie?Bo nie bardzo rozumiem.Piszesz,że temat oparty jest na strukturze standardu znanego kompozytora a za chwilę pytasz czyjego jest autorstwa.

Nie wiedziałem o tym. Jedne żródła podają, że nazywał się William Emanuel Huddleston, a inne William Evans - jakiś błąd w druku musi być z tym Evansem. Pierwszy raz się z tym spotykam.

Zwróciłem uwagę, że jest wiele blędów w polskich książkach i tłumaczeniach o jazzie.

Parker's Mood

Bardzo dużo kompozycji jazzowych opartych jest na strukturze harmonicznej i formie pewnego bardzo znanego standardu pochodzącego od bardzo znanego amerykańskiego kompozytora - o jaki utwór chodzi i czyjego jest on autorstwa?

Oczywiście piosenka ta ze względu na popularność stała się bardzo znanym standardem jazzowym i w pytaniu chodzi o nazwę tej piosenki i jej autora. Co tu jest nie do zrozumienia?

Sprawdzałem w Historii Jazzu Jacka Niedzieli

Aha. Nie czytam Jacka Niedzieli i raczej nie zanosi się, żebym go czytał.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.