Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Kto, jako jeden z pierwszych saksofonistów, używał Veritonu?

Nie wiem.

Zastanawiam się teraz, czy Carla zdradzała Paula z Markiem? Jakie macie zdanie o tym?

Mark całkiem fajnie pozarażał gwiazdy jazzu audiofilią - to mi się u niego podoba. Wrażliwość na brzmienie jest wysoce wysoką wrażliwością - I like it!

Paul or Mark - który był lepszy?

Parker's Mood

F.Gulda

Niestety, nie mogę dzisiaj uczestniczyć w zagadkach - obowiązki. Zadam na pocieszenie chociaż jedno pytanie: polski perkusista jazzowy, akustyk i podróżnik - uwielbiał Afrykę - o kogo chodzi?

Parker's Mood

Niestety, nie mogę dzisiaj uczestniczyć w zagadkach - obowiązki

Zostałem z nich na razie zwolniony, więc jakby co, to jestem jeszcze co najmniej godzinę lub dwie...

Parker's Mood

To nie jest trudna zagadka - Curtis Fuller. Ostatnio nawet przytargałem do domu jego nowszą produkcję z Delmark - piszę nowszą, choć pochodzi ona z 2003 roku, ale jakby nie spojrzeć, to w jego wypadku wszystko po roku 2000 jest tak jakby świeżą rzeczą. Przecież to gigant!

A co z moim perkusistą podróżnikiem?

Jim Anderson - obecnie jeden z najlepszych inżynierów nagrań na rynku. Jego resume jest naprawdę imponujące, a ilość świetnych nagrań przekracza stratosferę. Czasami, w wybranych nagraniach wybranych artystów, Jim Anderson bierze udział bezpośrednio w nagraniu jako, powiedzmy muzyk. Oto pytanie: na jakim albumie i kogo, Jim Anderson wywołuje deszcz w nagraniu? Proszę podać tytuł płyty i wykonawcę.

Parker's Mood

P.S. Czy zagadki muszą być trudne?

Ależ nie! Tak tylko zagadałem - w ramach walki z nudą.

Tak, u Gonzalo Rubalcaby, ale nie na Inner Voyage. Jim Anderson wystąpił w roli muzyka i robił deszcz na płycie Supernova w ostatnim, dziewiątym kawałku 'Oren'.

Tym perkusistą, akustykiem i podróżnikiem jest Jerzy Bartz.

Kto lub co dało impuls Wernerowi Uehlingerowi do założenia/otwarcia szwajcarskiej wytwórni płytowej HatHut Records?

Parker's Mood

Tak jest! Tu już wchodzimy w rejony bezkompromisowego grania free. W sumie też całkiem niedawno przytargałem do domu jego 'Legend Street Two' z CIMP - ciężkie granie, ale bez ściemy - kompetentny i kompletny album. Super czytelność instrumentów i wielka naturalność brzmienia - CIMP. Tylko dla koneserów.

Parker's Mood

Chicago

O Bartzu napisałeś,że uwielbiał Afrykę a więc w czasie przeszłym.To mnie zmyliło bo zrozumiałem,że już nie żyje.

Z którą z wielkich orkiestr amerykańskich 11 letni Herbie Hancock wykonał koncert fortepianowy Mozarta?

uczył się u Lennie Tristano, zwany przez Braxtona "the greatest vertical improviser". Kto to?

Warne Marsh

Z którą z wielkich orkiestr amerykańskich 11 letni Herbie Hancock wykonał koncert fortepianowy Mozarta?

CSO.

Parker's Mood

Nieżyjący już, amerykański wybitny klarnecista, wyróżniający się przepotężnym drivem i bardzo mocnym, głośnym brzmieniem - w swojej karierze miał okres, w którym był mocno sfokusowany na Azję, do której zresztą wyjechał i zdobył tam status wielkiego edukatora, popularyzatora i misjonarza jazzu. O kogo chodzi?

Parker's Mood

Wybitny saksofonista amerykański.W dzieciństwie słuchał w miejscowym kościele niemniej wybitnej,późniejszej wokalistki jazzowej ( 9 lat starszej).

Dla bostońskiej orkiestry.Dyrygował Sergiusz Kusewicki.

W 1973r. Szostakowicz bawił w USA.Był na koncercie nowojorskich filharmoników pod Boulezem.Po koncercie był bankiet na którym doszło do pewnego incydentu.Jakiego?

Perlman,Previn,Hall,R.Mitchell- It's Breeze.

A ten incydent to pocałowanie w rękę Szostakowicza przez Bouleza.

Amerykański impresario,organizator cyklicznych koncertów jazzowych.Założył dwie znane wytwórnie płytowe.O kogo chodzi?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.