Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Czy pamięta ktoś w ogóle Groundhogs? Miałem winyle, w ósmej w podstawówce! Dobry zespół - podobał mi się ich blues - progresywne granie już mniej, ale jak najbardziej mogło zrobić wrażenie. Lubię ich, może z sentymentu? Nie wiem dlaczego ich lubię.

Parker's Mood

Pewnego wieczoru Mery Shelley żona Percy'ego Shelley'a wybitnego poety wymyśliła postać Frankensteina.A było to w czasie zabawy literackiej polegającej na wymyślaniu opowieści niesamowitych.A zdażyło się to w pobliżu miejsca wiadomego pożaru.

Git!

Co jest nietypowego i zarazem chrakterystycznego na poniższej płycie? Oczywiście pytanie kieruję do tych forumowiczów, którzy znają tę płytę. Całość poniżej!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

51FGu%2BdpLWL._SS280.jpg

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Charakterystyczne jest to, że on jest z Chicago.

To też, wiadomo, ale nie o to mi chodziło - nawet żródła podają dlaczego? Zwróciłem na to uwagę po pierwszym wysłuchaniu płytki, niezależnie od informacji na web. We wszystkich partiach z fortepianem, Konitz zmienia się z altu w tenor - fortepian i tenor to chyba subtelniejsza para niż fortepian z alcikiem? Jak sądzisz?

Babystomymacha.

Straszne miewał sny. Kto i skąd?

Nie kojarzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

Sądzę, że tenor jest królem jazzu. To nie ulega - przynajmniej dla mnie - najmniejszej wątpliwości.

A straszne sny miewał Naczelnik Poczty z Tomaszowa. Tam, gdzie wiesz, zagląda się na dzień.

Tak jest. Pełna nazwa to Muhal Richard Abrams Experimental Band.

Kupiem kilka dni temu najnowszą płytkę Dr. Lonnie Smitha 'Evolution'. Czy ktoś wie z czym, lub z jakim wydarzeniem / rocznicą, można skojarzyć wydanie tej płyty?

Parker's Mood

Tak, zgadza się - rocznica ostatniej nagranej płyty dla BN. Oprócz tego mija dokładnie 50 lat od debiutu płytowego Dr. Lonnie Smitha w projekcie kwartetu Bensona (It's Uptown), którego n/b Lonnie był fundamentem w takim samym stopniu jaki i lider - Benson i Dr. Lonnie Smith byli oni nie tylko partnerami muzycznymi, ale też jak najpardziej przyjaciółmi w życiu osobistym. Debiut płytowy Smitha dla BN pod własnym nazwiskiem to rok 1967.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.