Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Polski pianista nie z Chicago oznacza, że nie mieszka w Chicago, a może mieszkać w Polsce lub w innym kraju.

Czy wyobrażacie sobie Pawlika albo Sendeckiego dowodzącego big bandem grającym np. Barnie's Tune w rytmie boogie-woogie? Moja wyobraźnia tak daleko nie sięga!

Miało być Bernie's Tune oczywiście

Widzę, że będę musiał dalej ułtwiać.

Pianista ów wykształcił się w Bostonie, a jedną z płyt nagrał w Mińsku Mazowieckim

No, nareszcie! Nie gratuluję, bo podpowiedzi było zbyt wiele

Jak zobaczycie informację o koncercie tego big bandu to wybierzcie się koniecznie, a Masecki solo, w duecie lub w trio też jest godny uwagi.

w takim razie pytanie na boku - dla hardcoreowców

The Police i punk - jak można połączyć amerykańsko? i czy możemy wpleść jeszcze do tego "głos Elvisa"? - pytanie: kto jest Elvisem??

Jimmy Smith jak wiadomo wielkim organistą był.Początkowo kształcił się na fortepianie.Z jakich powodów i w jakim zespole ostatecznie przerzucił się na organy?

Nie chcę mi się przepisywać, więc kopiuję z Wikipedii:

"He began exploring the Hammond organ in 1951. From 1951 to 1954 he played piano, then organ in Philly R&B bands like Don Gardner and the Sonotones. He switched to organ permanently in 1954 after hearing Wild Bill Davis."

Kto zarekomendował J.McLaughlina w 1968r. w NYC?

Kto zarekomendował komu? Komu?

Zarówno DeJohnette jaki i Holland rekomendowali i przedstawiali T.Williamsowi i Milesowi, ale ten NYC mi tu nie pasuje... więc musi być podstęp?

Co istotnego wydarzyło się 29 sierpnia 1959 w Massachusetts?

Parker's Mood

Chicago

Masz rację chodziło o Hollanda,który w NYC był już wczesniej i ściągnął McLaughlina.

Chicago

29.08.1959r. w Lenox School of Jazz odbył się koncert zespołu w którym zagrali m.in. O.Coleman,G.Schuller,A.Zoller,J.Giuffre,Don Cherry.

Matsumoku Aria to model gitary.

29.08.1959r. w Lenox School of Jazz odbył się koncert zespołu w którym zagrali m.in. O.Coleman,G.Schuller,A.Zoller,J.Giuffre,Don Cherry.

Tak jest - The Lenox Jazz School Concert w programie letnim.

R-6498542-1420648403-1000.jpeg.jpg

Parker's Mood

Kumam kumam i nie mogę nic wykumać.

Bo tak,Louis to Hot 5 lub Hot 7.Córka kontrabasisty to nie wiem czemu chodzi mi po głowie Haden.Jego trzy córki to Petra,Tany'a i Rachel.Ptak?Bird,Parker?No i niziołek czyli hobbit.Nijak nie układa mi się to w całość.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.