Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość papageno

(Konto usunięte)

Armstrong przez wiele lat rozpoczynał koncerty od Back Home. Biorąc zmiany akordowe za podstawę, Miles Davis skomponował standard, którego autorstwo na nagranej w 1947 roku płycie, przypisano Charlie Parkerowi. Tytuł utworu pochodzi od imienia córki basisty Curleya Russella.

Proszę Państwa. Donna Lee.

Och, Donna!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co jazzowego można skojarzyć z 'Przeminęło z wiatrem'?

The Police i punk - jak można połączyć amerykańsko? i czy możemy wpleść jeszcze do tego "głos Elvisa"? - pytanie: kto jest Elvisem??

Przypomnę, że jeszcze pytanko ABs'a zostało bez odpowiedzi... ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parker's Mood

Z tym tytułem można skojarzyć pytkę Lyle Murphy'go z Andre Previn'em, Curtisem Counce, Buddy Collette, Shelly Manne... i innymi.

'Gone With The Woodwinds' - zamiast wiatru wstawiamy dmuchane dęciaki i voila - ależ wymyśliłem?

Parker's Mood

papageno >

Z tą Indianą to niezupełnie było tak jak napisałeś - była ona druga w kolejności na koncertach Armstronga, Zaczynał je od When It's Sleepy Time Down, który to kawałek kończył słowami "Good evening, everybody".

Gość papageno

(Konto usunięte)

W 1946 pewien gitarzysta, którego styl gry był pomostem między swingiem a bebopem nie zdołał zarejestrować praw autorskich do pewnego utworu. W 17 lat później wytwórnia Prestige zarejestrowała ten utwór (08.08.1963), ale pod innym tytułem, a autorstwo przypisano muzykowi, który grał nieźle, jak na milionera.

Kim byli ci muzycy, o jakie utwory chodzi.

W 1946 pewien gitarzysta, którego styl gry był pomostem między swingiem a bebopem nie zdołał zarejestrować praw autorskich do pewnego utworu. W 17 lat później wytwórnia Prestige zarejestrowała ten utwór (08.08.1963), ale pod innym tytułem, a autorstwo przypisano muzykowi, który grał nieźle, jak na milionera.

Kim byli ci muzycy, o jakie utwory chodzi.

Jazzus?

Parker's Mood

To był oczywiście żart.

papageno

Nie wiem.

Przy jakim projekcie muzycznym Komeda współpracował z Donem Cherry i Gato Barbierim?

Gość papageno

(Konto usunięte)

U Skolimowskiego. Le Depart.

Na pewnym Brooklińskim cmentarzu w niedużej odległości od siebie spoczywają dwaj wybitni muzycy, którzy za życia nie byli ze sobą zbyt blisko. Na nagrobku jednego z nich znajduje się podpowiedź do mojej zagadki. Powodzenia.

Przepraszam. Co ja mam z tym Brooklynem. Bronx. Cmentarz w Bronx. Woodlawn.

post-20349-0-61217500-1470296486_thumb.jpg

Gość papageno

(Konto usunięte)

No dobra.

Ta kompozycja to Solar, pomieszczona na płycie Walkin' z 1957. Bardzo ładna, tylko nie Milesa (on ją nieco zmodyfikował w 1954).

Pan Larry Appelbaum wybadał, że utwór ten popełnił pod tytułem Sonny Charles Jagelka, znany szerzej jako Chuck Wayne. Grał u Woody Hermana i Toma Bennetta.

Link: http://blogs.loc.gov/music/2012/07/chuck-wayne-sonny-solar/

Tak - The New Breed to sklep z odzieżą ojca Jeffa Parkera.

I tytuł jego najnowszej płyty został zaczerpnięty właśnie z nazwy tego sklepu. Płyta taka sobie na pierwszy rzut ucha, ale mam zamiar wysłuchać tego projektu jeszcze kilka razy - fuzja elektroniki i akustycznego grania jazzowo-popowo-rockowego. Niektóre rzeczy bardzo dobre, niektóre wręcz kontrowersyjne.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.