Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

'Tones for Joan's Bones' zadedykował Chick swojej żonie. Ten utwór jest mocno muzykalny i jego dżwięki przypominały mu ją, jednak nie chciał nazwać tej kompozycji jakimiś ciepłymi i 'misiowatymi słowami. Szukał więc Chick tytułu dla tej kompozycji przez noc całą i finalnie wymyślił 'Tones for Joan's Bones'.

Edyt Gramatyk

Parker's Mood

Jak nie masz fizycznego krążka cd, to faktycznie ciężko będzie coś znależć na ten temat. W dołączonym katalogu do cd jest komentarz i króciutka analiza każdego numeru. Akurat miałem zapotrzebowanie na to cd, więc siłą rzeczy, słuchając muzyki z tej płytki przejrzałem jeszcze raz katalog i poczytałem co i jak. Tak właśnie powstał pomysł na pytanie w Zagadkach. Z opisu wkładki władki zakładki: 'Chick recalls - "since the tune had a soft quality, it reminded me of my wife, Joan. I wanted to dedicate it to her, but I didn't want a mushy title. I tend to veer away from the romantic in wards. So I drove around all night trying to find a title, and this is what finally emerged".

Wynika z tego, że jego żona to Joan, ale nic o niej Chick nie mówi? I teraz zrobiła się historia, bo oprócz Gayle Moran nie wyskakuje żadna inna żona - coś namieszał Chick i teraz ściemnia.

I byłbym zapomniał: w 1968 roku płytka wyszła, ale nagrywali ją w 1966 - 30tego listopada i 1szego grudnia 1966 w Atlantic Studios, NYC.

Czyli tak: jak Joan była żoną 1szą Chicka, przed Gaylą, to niekoniecznie musiała być ona wokalistką, kompozytorką i pianistką, tak jak obecny numer drugi Gayle. Z tego co nabazgrałem w ramach podpowiedzi wyszło nieporozumienie, za które przepraszam ofkors. Ale i tak nie zmienia to faktu, że Chick coś ściemnia...!

Parker's Mood

Czyli hybryda trąbki i fluga. Flugelhorn na żywo jest ok i lubię - z płyt mi się nie podoba dżwięk fluga, niezależnie od artysty - chodzi o ton i klimat. Nie dojrzałem chyba jeszcze do fluga, choć wszystkie inne brassy bardzo lubię, albo co najmniej lubię. Jakaś paranoja? Art Farmer, Tom Harrell... wybitni jazzmani, kocham ich, ale nie mogę ich słuchać na flugach - nie mogę.

Parker's Mood

Louis Prima nagrał z żoną piosenkę pt "Big Daddy". Piosenkę tę nagrało też wielu jazzmanów np. L.Armstrong, E.Fitzgerald. S.Vaughan, Kid Ory, Jimmy Smith i wielu innych, ale u nich Big Daddy miał swoje imię i nazwisko.

Kto wie jakie?

To jest ta piosenka, ale nijak nie kojarzę jej z innymi wykonawcami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No, nareszcie papageno czegoś nie wiesz i w Internecie nie znalazłeś!!!

Big Daddy to Bill Bailey, a śpiewało, grało i nawet tańczyło o nim tysiące wykonawców.

Oto pierwsi z nich:

Ukryta Zawartość

a to chyba ostatni:

Ukryta Zawartość

Setki tych, co byli między nimi znajdziecie na You Tube.

Gdybyście wcześniej posłuchali niewątpliwie najlepszej w Polsce i chyba w Europie też radiowej audycji jazowej "Jazz do tańca" w radiojazz.fm to takie zagadki nie byłyby dla Was żadnym problemem.

W niedzielę w samo południe będziecie mogli posłuchać walczyków jazzowych, o których była tu mowa wcześniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)
<br />No, nareszcie papageno czegoś nie wiesz <br />

Miły mój, nie wiem mnóstwa rzeczy. I jakoś żyję :)

<br />Gdybyście wcześniej posłuchali<br />

Gdybyśmy, ale nie posłuchaliśmy. Gdybym robił, to co chciałbym... ech, szkoda słów.

Pytanie: Alan Freeman i Czesław Niemen. Jakie utwory?

Nie mam pojęcia kto to Alan Freeman, ale będę strzelał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja zadam pytanie. Kogo przedstawia to zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Który z amerykańskich jazzmanów podzielił los Lee Morgana? Dodam, że zabójstwo to do dzisiaj nie zostało wyjaśnione i nie wiadomo co było jego przyczyną.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.