Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jest, oczywiście. Jeden z następnych wielkich muzyków zupełnie zapomnianych na forum, zresztą nie tylko na forum. Generalnie bardzo mało się mówi o tym jakże znakomitym muzyku i jego dorobku, a związany był przecież z nie byle jaką sceną - byli tam obecni Eric Dolphy, Charles Mingus, Roland Kirk, Richard Davis... plus oczywiście Ron Carter, Roy Haynes, Jimmy Owens...

Parker's Mood

Pianista jazzowy, głównie akustyczny choć miał w przeszłości okres grania na pianie elektrycznym. W skrócie można powiedzieć, że jest to bardzo znane nazwisko - może nie z pierwszych stron gazet, niemniej jednak powinno być ono dobrze znane jazzowym fanom. Znany jest z doskonałej perfekcji wykonania i subtelnej interpretacji - grał i nagrywał płyty z największymi i najważniejszymi muzykami jazzowymi. O kogo chodzi?

Parker's Mood

Fakt, mało faktów, ale jak podam jakikolwiek, to od razu odgadniecie. Ale niech będzie - grał i nagrywał między innymi z Samem Riversem, Johnem Scofieldem...

Parker's Mood

... i Scofield na tej płycie brzmi jak nie Scofield - momentami jedzie Wesem. Płytka bardzo fajna i przyjemnie się tego słucha.

The Cookers - tradycyjny, hardbopowy zespół złożony z gwiazd i sław jazzowych (Eddie Henderson, Billy Harper, Donald Harrison, George Cables, Cecil McBee, Billy Hart, David Weiss) założony przez tego ostatniego, nowojorskiego trębacza Davida Weissa. Skąd wzięła się nazwa zespołu?

Parker's Mood

Od tytułu płyty Hubbarda The Night of the Cookers.

22.08. zmarł Toots Thielemans.Na jakim instrumencie grał on w sekstecie Benny'ego Goodmana?

Do jakiego znanego filmu skomponował muzykę?

Na jakim instrumencie w sekstecie BG? Nie wiem, ale oprócz harmonijki grał Toots jeszcze na gitarze i akordeonie. Nie wiem czy w całości skomponował Toots muzykę do filmu, ale na pewno poproszono go o nagranie partii solowych z harmonijką do 'Midnight Cowboy'.

Wszechstronny i niesamowicie utalentowany amerykański gitarzysta, wirtuoz, geniusz, swobodnie poruszający w różnych stylach i gatunkach - również wielki miłośnik samochodów i można rzec - ich restaurator i budowniczy. O kogo chodzi?

Parker's Mood

Od tytułu płyty Hubbarda The Night of the Cookers.

Tak jest, i dodam, że również od tytułu płyty Lee Morgana. Ale odpowiedż uznaję za prawidłową, aczkolwiek niepełną... '-0

... I co z tym gitarzystą wirtuozem mechanikiem samochodowym?

Parker's Mood

To fakt, Terry Kath też puknął sobie w łeb, ale to nie o niego chodzi. Poza tym Kath raczej nie był wirtuozem, przynajmniej nie takim jak gość z zagadki. No i zagadkowy gitarzysta pożył sobie trochę dłużej niż gitarzysta z Chicago. Jako kolejną podpowiedż dodam, że gitarzysta z zagadki był bardziej muzykiem rockandrollowym niż jazzowym, choć jazz wymiatał na takim samym luzie i poziomie co rock and roll, country i inne rzeczy.

Parker's Mood

Nie skojarzyłem tego lasu z obrazka z Amazonią - Hammond też tak jakby mniej się kojarzy z sambą. To było trudne.

Próbowałem jeszcze coś z Leslie zestawić, ale oprócz psa i B3 też nic mi nie wychodziło.

Parker's Mood

Polski muzyk jazzowy w teamie na poniższej płycie? O kogo chodzi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parker's Mood

Tak - m.in. trzeci utwór od góry 'Kasia' jest jego autorstwa. Szklana Menażeria Cobhama 'Stratus', to razem z kilkoma innymi płytkami z InAkustik są jednymi z pierszych cd jakie w ogóle kupiłem.

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

Widzisz Chicago? Powoli zostajemy sami w zagadkach. Ale to nic Baśka, to nic. Jest płyta Spanish Night. Po tytule wszyscy znajdą różne wiadomości. Dlaczego ona jest taka wspaniała, pytam.

P.S. A to EWI to co to jest?

Nic nie poradzisz papageno - nie chcą odgadywać po prostu. W tej całej zabawie najważniejsze jest zadane pytanie, jakość zagadki - to czy ktoś wie, czy nie wie - nie ma żadnego znaczenia. W sieci prawie wszystko można znależć. Mam zawsze osobistą satysfakcję jak znam odpowiedż na zadane pytanie i zasuwam bez pomocy googla. I dlatego m.in. zagadki są bardzo dobre - dużo wiedzy i ciekawych wiadomości przechodzi przez ten wątek.

EWI to taki dmuchany syntezator - ulubiony instrument smooth-jazzowców. Nie wiem czy mi się podoba? Podobnie mam z melodyjką - jakoś nigdy nie mogłem się przekonać do tego instruemntu - nawet w wykonaniu DeJohnette'a i Monthy Alexandra.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.