Skocz do zawartości
IGNORED

Zagadki muzyczne.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Był policjantem i słuchał Armstronga.

W latach 40 i 50 na Manhattanie była ulica,którą nazywano Ulicą Swingu.Która to ulica?Jakie słynne kluby tam się znajdowały?I jak się nazywał słynny odźwierny w jednym z nich nazywany ambasadorem całej ulicy?

Dzięki R.Kirkowi.

W czasach młodości Von grywał w pewnej hotelowej orkiestrze.Jacy jeszcze inni znani muzycy grali obok niego?

Hotel Pershing - są ślady, że grał z Charlie Parkerem, Gillespie'm, Lesterem Youngiem, Roy'em Eldridge... Epizod zaliczył tam i Ahmad Jamal. Poza tym Leroy Jackson, Chris Anderson...

Sorry, muszę się oddalić na trochę. Dzięki za poranną sesję, bo u mnie rano jeszcze.

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

Z muzykiem o którym mowa zagrał na jego najlepszej - moim zdaniem - płycie pewien pianista, który był uczniem innego pianisty, zmarłego w niewyjaśnionych dotąd okolicznościach. Kto jest tym pianistą?

Life is just a bowl of cherries.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Tak. Moim zdaniem Freeman pokazuje tam w skondensowanej formie, jak wielkim muzykiem jest.

Ten czołowo zderzony z ciężarówką jazzman nagrał tylko dwie płyty jako lider. Na kilka dni przed sesją zaczął się uczyć gry na innym instrumencie. Na kontrabasie na tej płycie gra muzyk z tego samego miasta, co poległy w katastrofie jazzman.Któż to jest.

Dla ułatwienia dodam, że celem niefortunnej podróży było spotkanie z Phillym Jo Jonesem.

Ależ trudna zagadka - nic mi się nie googluje. Może chodzi o Evansa Bradshawa, choć i tak prawie nic o nim nie wiem, a już na pewno nie wiem, że się zderzył z ciężarówką.

Parker's Mood

Nie wiedziałem, że Doug Watkins zderzył się z ciężarówką. I oczywiście tego muzyka nie można nie znać - to było trudne.

Co do Von'a Freeman'a, to ja chyba cenię najbardziej jego pierwsze płyty, ale nie jestem o tym przekonany. Dawno nie słuchałem The Improvisor - tak czy siak, też bardzo lubię i cenię Von'a Freemana - właściwie to wszystko lubię co nagrał ten człowiek, choć nie jest tajemnicą, że ostatnie poczynania i możliwości zarobienia paru groszy umożliwił mu, czy może lepiej powiedzieć zaaranżował, Mike Alemana.

Aktorka i piosenkarka urodzona w Anglii będąca pionierką i symbolem kobiety producenta i reżysera. O kogo chodzi?

Parker's Mood

Nie chodzi o Julie. Ta, o którą chodzi nie żyje już od ponad dwóch dekad.

Podpowiedż: jedna z najnowszych produkcji ECM posiada tytuł pochodzący od jej imienia i nazwiska.

Parker's Mood

To jest śliczne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

'The Man I Love' to też tak jakby podpowiedż, ale ok - chodzi o nią:

Ukryta Zawartość

Z Schwarzwaldem kojarzy mi się MPS Records i JEB oraz cała gama muzyków tam działających.

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.