Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe by arczi87

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

od długiego czasu przymierzam się do zrobienia pomieszczenia pod stereo. Ostatnio nabrało to minimalnego tempa i zaczynam realizować (testować) swoje przemyślenia wobec adaptacji akustycznej. Jestem po próbach z rezonatorami Helmholtza i Corner trapami. W ramach działań stwierdziliśmy z małżonką, że szkoda marnować potencjał pomieszczenia i warto zainwestować w projektor z ekranem (stąd też ten temat).

Po wstępnych oględzinach, na początek zostaje przy stereo (sprzęt patrz "o mnie"). Jeśli chodzi o projektor skończy się na Epsonie EH-TW5300, który pogodzi kwestię kina i konsoli. Jeśli chodzi o ekran przy moich możliwościach (wygospodarowałem pomieszczenie) zakładam wstępnie 106" MW supremy (cenowo do zaakceptowania). Niestety będzie to ekran zwijany (dostęp do okna musi pozostać), choć widok ogrodu rekompensuje.

Przy takich założeniach tak wygląda kalkulacja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam względną dowolność, więc pomieszczenie będzie dość mocno przystosowane kolorystycznie jak i akustycznie.

Samo pomieszczenie ma 4,9 x 3,3 x 2,7 i tak wygląda jego rzut:

post-21737-0-59912100-1463158359_thumb.png

Przestrzeń określona czerwonymi liniami jest przewidziana dla adaptacji akustycznej. Kolorem niebieskim zaznaczone jest okno, zaś brązowym drzwi. Obecnie w pomieszczeniu zostaje zabudowa (szafa), za słuchaczem. W przyszłości zdecyduję jaki będzie jej los. Zakładając że będę znajdował się od ekranu około 290 cm uzyskam kąt około 45 stopni. Co zostało przytoczone jako idealne proporcje wysokości i szerokości (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Więc przyjmuję że 106" oglądane z 2,9 m jako najlepsze rozwiązanie (choć obliczenia tyczą się 2,39:1 choć ekran będzie 16:9)

Wymusza to na mnie ustawienie kolumn i wysunięcie ich o 45 cm jeszcze do przodu:

post-21737-0-33438600-1463158359_thumb.png

Wedle symulacji nie powinno to przynieść dramatycznych skutków. Nawet można mówić o delikatnej poprawie, gdyż osłabi to wpływ fali stojącej (z długości) na przekaz. Oczywiście symulacja nie przewiduje adaptacji i pomiarów, więc ma charakter poglądowy. Dzięki czemu nakreśla kierunek możliwych zmian

Finalnie co do sugerowanej wysokości ekranu nie powinno być żadnego problemu.

Czy jest coś o czym powinienem pamiętać, uwzględnić itd. Zaznaczam, że nie jestem wielkim kinomanem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/127331-kino-domowe-by-arczi87/

W akustyce sam wiesz najlepiej co i jak:) zapewne ta szafa moze robic psikusy i zachowywać sie jak pudło gitary, ale w przyszłości możesz ja wykorzystać do poprawy akustyki jeżeli będzie to konieczne:)

Pomysl moze jeszcze nad rozmiarem ekranu, bo miałem podobny dylemat. Kat 45 jest ok dla sweetspot'a, ale dla osób siedzących po lewej i prawej kolumny mogą wchodzić w pole ekranu...przyjrzyj sie moze temu.

Nie wiem czy planujesz dwa rzędy; jeżeli tak warto rozważyć moze podest....

Jeżeli ekran rozwijany polecałbym jednak na napinaczami:) jeśli projektor z montażem sufitowym zwróć uwagę na zakres regulacji obiektywu w pionie/poziomie- lens shift no i poziom szumu z wentylatora w relacji do miejsca oglądania.

Pozdrawiam

W akustyce sam wiesz najlepiej co i jak:) zapewne ta szafa moze robic psikusy i zachowywać sie jak pudło gitary, ale w przyszłości możesz ja wykorzystać do poprawy akustyki jeżeli będzie to konieczne:)

Kiedyś coś tam mierzyłem względem położenia drzwi itd pamiętam, że dramatu nie było. Inną sprawą jest, że rozważam pochowanie części sprzętu a może i projektora. Jeśli zrobię część adaptacji i szafa naprawdę będzie przeszkadzać, to będę myślał.

Pomysl moze jeszcze nad rozmiarem ekranu, bo miałem podobny dylemat. Kat 45 jest ok dla sweetspot'a, ale dla osób siedzących po lewej i prawej kolumny mogą wchodzić w pole ekranu...przyjrzyj sie moze temu.

Stąd też przesunięcie kolumn do przodu, bo faktycznie zwróciłem na to uwagę (choć nie wiem czy będzie to wystarczające). Jeśli dobrze pójdzie, to w przyszłości uda mi się rozplanować pozostałe pięć głośników na planie okręgu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.