Skocz do zawartości
IGNORED

poprawa dźwięku tv - prośba o doradzenie - niedrogi soundbar a może miniwieża

Dennonek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako że głośniczki mojego tv są mówiąc lekko denne , chcę to poprawić. Tv to Lg więc myślałem o jakimś niedrogim soundbarze jak Lg LS350 lub LS450 z subwooferem. Ten pierwszy ma z subem 120w, ten drugi 220 bodajże ( subwoofery mają w obu przypadkach po 70w ). Podoba mi się też Denon dht110 - nie zajmuje miejsca na stoliku ( tv stoi na stoliku ) - tylko cenowo jest sporo droższy od tych dwóch pozostałych i nie ma subwoofera, więc pytanie czy będzie odczuwalnie lepszy dźwiękowo. Chodzi mi też po głowie jakaś mini wieża w stylu Denon m39, ale problem mam taki , że nie mam gdzie postawić głośników, tv zajmuje całą szerokość stolika a po bokach są regały, więc soundbar jest chyba jedynym rozwiązaniem. Nie ukrywam, że cena ma znaczenie, więć jeśli taki Lg ls350 ( koszt koło 380zł ) nie będzie realnie odstawał od dajmy na to Denona dht110 ( można kupić koło 900zł ) to nie chciałbym przepłacać za sam znaczek.

Kupując soundbara masz możliwość podłaczenia do niego większą ilość sprzętu (np dekoder cyfrowy, konsola lub odtwarzacz blu-ray) ale patrz na jak najmocniejszy sub i najważniejsze zwróć uwage na mozliwości połączeniowe ( ile wejść i wyjść hdmi, fajnie by było gdyby byly co najmniej dwa wejścia a wyjście z ARC, dobrze by było gdyby TV też miał takie wejście (tak, wejście) hdmi z ARC). Wtedy soundbara łączysz z tv tymi gniazdami z ARC a do wejsć w soundbarze podłaczasz to co wyzej wymieniłem (konsola, odtwarzacz lub dekoder). W wieży takiej możliwości nie masz ale czy tu czy tu za tą cenę nie będzie rewelacji z dzwiękiem, gdyby w grę wchodziły ze 2 tys to już coś.

Ja natomiast polecałbym yamahe pianocraft np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam i polecam, do tego subik i naprawdę miodzio...

Ukryta Zawartość

Denon DRA - F 109 DAB posiada 3 wejścia cyfrowe i wyjście na sub .

Są może soudbary do TV 24" ? . Szukam dla siebie :)

Dopiero doczytałem , że masz ograniczoną przestrzeń . Denon odpada :(

Ja odradzam tego typu wynalazki - szkoda kasy. lepsza jest już rzeczywiście jakaś mini wieżyczka - mamy radio, cd, a czasami i z USB wsio.

Sam kiedyś zamówiłem takie cudo Y, za blisko 5 tys. Sorry, ale dla mnie to nie grało, owszem dźwięk nawet nawet, ale jako audio kina d. - sorry nie. Może do stereo, bo fakt głośniki w tv to kiepski żart niestety - niezależnie od firmy...

Odesłałem, na szczęście kupione przez net, w plecy byłem tylko kuriera - zależało mi na miejscu, bo to pokój gościnny, ale rad nie rad dokupiłem zestaw 5.1 miejsca aż tyle nie zajmuje, rozstawiony może nie idealnie, ale bije na głowę dźwiękiem tego typu wynalazki. A za zestaw zapłaciłem mniej niż 50% wartości Y.

A sam nie raz coś tam obejrzę jak żona mi zrobi babski sabat - gdzieś człek musi się ewakuować, a że nie raz za leniwy na wypad w miasto..... ;-P

Także marketing marketingiem, a życie życiem....

Denon DRA - F 109 DAB posiada 3 wejścia cyfrowe i wyjście na sub .

Są może soudbary do TV 24" ? . Szukam dla siebie :)

Dopiero doczytałem , że masz ograniczoną przestrzeń . Denon odpada :(

Bose solo 5 jest bardzo mały

Fajny ten Magnat Sounddeck, tylko wysoki troszkę - 10cm. Z drugiej strony w stosunku do Denona dht110 ma subwoofer, pytanie tylko czy przez to lepiej zagra. Gdzieś jakiś test czytałem, że Denon nawet bez suba ma całkiem znośne niskie tony.

Jestem troszkę w kropce ze względu na brak miejsca - wolałbym klasyczne stereo, tu nawet powiedzmy szarpnąłbym się na coś w stylu Yamahy n670, ale nie mam gdzie postawić kolumn. Teoretycznie usuwając część regału zyskałbym 50cm co pozwoliłoby wstawić kolumny, ale raczej nie będzie zgody w tej kwestii.... Tak więc chyba tylko "deska" wchodzi w grę. Na soundbar nie chcę wydać więcej niż 1000zł, więcej to jak dla mnie przesada jak na głośnik do tv ( stereo i tak pewnie jakieś kupię, kolumny będą w innym miejscu ).

A te soundbary Lg to naprawdę takie nieciekawe są? Gorzej to zagra w stosunku do takiego Magnata, Denona itp. bo jak piszecie że i za kilka tysięcy kiepsko grają to może w tej dolnej półce cenowej nie warto dopłacać za coś co nie będzie się różnić w odsłuchu?

Też zastanawiałem się nad soundbarem, bo TV mam z boku zestawu stereo i oglądając filmy z dźwiękiem przez kolumny obie z boku to owszem jakość była ok ale efekt stereo z boku kompletnie nie sklejał się w umyśle z obrazem, jedny słowem do bani. Ponieważ porządne soundbary są drogie to tak na początek jako eksperyment bez ryzyka wydania większej kasy kupiłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Jak za te pieniądze to jest super i o niebo lepiej niż głośniki z 55" TV Sony.

Ukryta Zawartość

Znalazłem ofertę na onkyo ls-t10 za 850zł, więc taniej niż denon dht t100, czy magnat sounddeck 200, a onkyo chyba oferuje więcej niż te dwa.

Jest jeszcze Klipsch SB120CE za 1000zł. Te głośniczki Microlab też fajne :) szkoda że bez pilota.

Jest jeszcze Tannoy Basestation One za 800zł, tylko trochę wysoki bo chyba koło 11cm.

Jesli ma byc soundbar to tylko cos z tych, na inne szkoda pieniedzy w tym budzecie.

Najlepsza oferta, najlepszy dzwiek:

Ukryta Zawartość

Potem to. Bedziesz zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzeklem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tak. Najlepszy budzetowy Soundbar. Do 1500zl ciezko o cos lepszego, chyba ze uzywki jak ten Q Acoustics. Ew. Boston Acoustic. Najlepiej sam posluchaj jak masz sposobnosc. Jak sie nie spodoba zawsze masz 14 dni na zwrot - jesli sprzet I opakowanie nie beda uszkodzone. Smiem jednak twierdzic ze zostanie :) Ps. Jak bedziesz szukal, wpisuj takze bez tego "b" na koncu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Znalazłem ofertę na onkyo ls-t10 za 850zł, więc taniej niż denon dht t100, czy magnat sounddeck 200, a onkyo chyba oferuje więcej niż te dwa.

Jest jeszcze Klipsch SB120CE za 1000zł. Te głośniczki Microlab też fajne :) szkoda że bez pilota.

Jest jeszcze Tannoy Basestation One za 800zł, tylko trochę wysoki bo chyba koło 11cm.

W moim przypadku pilot jest zbędny bo telewizor przez wyjście słuchawkowe ma wybór opcji zewnętrzny system audio i wtedy wzmocniem steruje się z pilota telewizora. Wada jest taka, źe ten microlab jest stale włączony ( trochę z wygody) i jego wzmocnienie jest max. na połowę, żeby nie było słychać szumu z tych głośniczków i z sub'a jak tv jest wyłączony co ogranicza moc całości. Jednak to w zupełności wystarcza jeśli się dyskoteki nie planuje:))

HK Nova brzmia gorzej od Edifier Luna Eclipse ktore mozna miec za 500-600zl i ktore mialem. ;) Onkyo nie slyszalem. Jesli jednak ma byc soundbar to obstawial bym za tym Philipsem co dalem, ew. uzywka Qacoustics.

Dziękuję za podpowiedzi. Philips htl5140b nie mieści mi się na szafce - jest o 4 cm za szeroki, a szafka będzie między 2 regałami "na styk", no i generalnie dodatkowy subwoofer też w zasadzie odpada, nie będę miał sensownego miejsca na ustawienie, a jak już to stał by w takim miejscu że może gubić połączenie. Także jakby nie patrzeć, nie ciekawie.

Ostatecznie pod uwagę biorę Onkyo LS-T10, Klipsch SB120CE, Tannoy Basestation One , Denon dht-t110 oraz ewentualnie Quadral Magique X i Onkyo sbt-200.

Z tej 6tki najbardziej widzi mi się Onkyo LS-T10 za w budowany subwoofer, potem Klipsch i Denon.

Magnat sounddeck też fajny. Ale ostatecznie ostatecznie będzie chyba Onkyo ls t10 lub Klipsch sb120. Ciekawi mnie jak grają te belki. Onkyo ma fajne rozmieszczenie głośników i subwoofer - więc do tv, filmów może być ciekawie, Klipsch z kolei to taka leżąca kolumna jak na mój gust, w testach podobno bardziej muzykalna - co mogłoby dać jakąś tam namiastkę stereo do słuchania muzyki. Pytanie czy różnice w odsłuchu obydwu będą skrajnie różne, czy wypadną podobnie. Klipsch podobno brzmi lepiej, z głębią - w testach przynajmniej.

Q Acoustics MEDIA 4 tanszy niz Klipsch a lepszy, serio jak masz cos kupic, co ma Ci sluzyc w domysle - lata. Lepiej kupic raz, a dobrze. Wada to brak HDMI. Niemniej pod gniazda podepniesz co masz podpiac, a muzyka zawsze moze grac z BT aptX.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DawidM - pewnie masz rację, jest tylko jedno ale. Tego Klipscha w promocji mogę mieć za 999zł, Onkyo jeszcze taniej, a Q Acoustic jest co najmniej dwa razy droższy.

A w tym wypadku stosunek cena/jakość jest moim zdaniem nieporównywalna.

Ponizej 1000zl, tak tu masz racje. Niemniej ten Q Acoustics brzmi swietnie, szkoda ze Ci ten Philips sie nie zmiescil, gdyz dzwiekowo jest zdecydowanie lepszy niz Onkyo i Klipsh, a cena podobna. Powodzenia w zakupie!

No niestety , szafka po tv ma 100cm, brakuje dosłownie 5cm. Pewnie wezmę tego Klipscha, piszą w recenzjach że w miarę muzykalny i do pewnego stopnia zastąpi mi może jakieś mini stereo do słuchania muzyki, choć kosztem przestrzenności w filmach. Onkyo odwrotnie : do filmòw fajne efekty , ale za to do muzyki podobno mocno średnio się nadaje. Sztuka kompromisu,còż. Dziękuję za porady,propozycje, jak już kupię to podzielę się wrażeniami.

Ja odradzam kupowanie soundbara w tej cenie, każdej marki. Szkoda kasy a pózniej będziesz miał problem z ewentualną sprzedażą albo pozostanie zwrócić. Dzwięk będzie kichowaty bo jak nie będzie kuło w uszy wysokimi lub sypało piachem to będzie non stop dudnić basami czy trzeba czy nie trzeba. Za tysiąc można wyrwać amplituner i parę głośników co da na pewno lepszy dzwięk niż z pseudo subwoofera z podawaną mocą muzyczną i z wysokich.

Oj wypraszam sobie. Philips I Qacoustics brzmia zacnie. Za 1200zl mozna miec fajne stereo, jak np. w o mnie. Zapewniam ze gra to jak nowka za znacznie wyzsza kwote. Szczegolnie Marantz jest objawieniem. Potrzebuje znacznie lepszych kolumn. Tylko ze autor nie ma tyle miejsca by isc w tym kierunku.

Z komputerowych malenstw polecam Edifier Luna Eclipse, masa fajnego dzwieku za 500zl.

Arku45 , lepiej być 1k w plecy jak 5k kupując YSP od Y...

To ma być poprawa tego , co oferuje dźwięk z TV , nik nie oczekuje ultra HI-Endu za takie pieniądze .

Arku45 , lepiej być 1k w plecy jak 5k kupując YSP od Y...

domyślam się, ze to do mnie, ja ni eproponuję sprzętu za 5 tys a za 1 tys używkę gdzie można wyrwać ampla za ok 500-700 zł np

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

+ do tego parę kolumn a z czasem jakiś sub i reszte kolumn do zestawu i na pewno zagra to lepiej niż te soundbary razem wzięte.

To ma być poprawa tego , co oferuje dźwięk z TV

ja to rozumię ale myślę, że jednak jak nie używki to wieżyczka byłaby lepsza. Ja dozbierałbym do 2 tys. Tyle ogladałem i słuchałem na głośniczkach tv to poczekałbym jeszcze trochę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam za literówkę Adku45 :) Kolega nie ma miejsca na nawet mini zestaw .

Proponowałem w miarę rozwojowy Denin 109 DAB , ale i dla tego maleństwa jest cieżko znaleść kąt :)

Ps.

A , co u Ciebie gra pod TV ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.