Skocz do zawartości
IGNORED

BADA - czy warto? Jak najlepiej rozwiązać konwersję USB -> SPDIF/Toslink?

nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Dość istotne jest gdzie chcesz ją podłączyć. Napisz co chcesz osiągnąć, co już masz itp.

Mam m2tech hiface two, między qnapem a wzmacniaczem cyfrowym. Teraz się zastanawiam czy jest sens coś "lepszego". Chcę osiągnąć taki efekt że jak włączam u siebie muzę to laski się robią od razu mokre.

1/65535 * max różnica napięć - i czego to ma dowodzić?

Ma to dać wyobrażenie z jak wrażliwymi sygnałami mamy do czynienia.

Zakładając poziom 2V mamy dla:

16 bitów różnicę 30,52 microV

24 bitów różnicę 0,12 microV

Tymczasem dla prądów rzędu 0,1 mA, spadek napięcia na 10cm litego drutu 24 AWG wynosi 0,84 microV.

Jakbym się pomylił w obliczeniach to proszę mnie poprawić.

Wniosek tylko taki, że cały układ jest bardzo wrażliwy na zakłócenia. A to jest tylko jeden aspekt zagadnienia.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

J

Przed dalszą dyskusją poczekam aż ktoś jednak policzy to, o co prosiłem, bo inaczej nie wiem czy mam z kim rozmawiać.

Też jestem ciekaw :)

Mam m2tech hiface two, między qnapem a wzmacniaczem cyfrowym. Teraz się zastanawiam czy jest sens coś "lepszego". Chcę osiągnąć taki efekt że jak włączam u siebie muzę to laski się robią od razu mokre.

Jeżeli to się jeszcze nie dzieje sugerowałbym jednak zmianę kolumn lub wzmacniacza :) Zmiana hiface niewiele da.

16 bitów różnicę 30,52 microV

24 bitów różnicę 0,12 microV

Tyle wynosi stopień kwantyzacji.

Jeśli to ma być odpowiedz na Twoje pytanie to dotyczy tylko najmniej znaczącego bitu. Na innym bicie różnica będzie inna, tym większa im będzie to bardziej znaczący bit.

Tak, tylko zakładając, że chcemy wykorzystać rozdzielczość sygnału cyfrowego, to musimy zadbać o adekwatną stabilność napięć.

Jaka jest marekzawa Twoim zdaniem trudność uzyskania takich dokładności od strony elektronicznej?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Z dobrą elektroniką większego problemu nie widzę. Wąskim gardłem pozostanie głośnik.

Zasilanie i jego stabilność w konwersji AD/DA to podstawa.

Z dobrą elektroniką większego problemu nie widzę. Wąskim gardłem pozostanie głośnik.

Zasilanie i jego stabilność w konwersji AD/DA to podstawa.

Dokładnie!

Stabilność głośnika w konwersji AD/DA to podstawa!

Ja AD robię tak, mam mikrofon podłączony do wzmacniacza, do którego dalej mam podłączony głośnik o sporym wychyle. Na głośniku mam igłę, która w rytm nagrywanego sygnału wybija dziury na przesuwającej się taśmie. Jak miałem niestabilny głośnik to łamało igłę.

Od słabego żartu jeszcze nikt nie umarł :) W każdym razie jeśli o zasilaniu mowa to czy znasz może alternatywę dla BiBów od Salasa? Najlepiej coś dostępniejszego i prostszego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.