Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo dx 7111 i dx 7211 fabryczna wada zasilacza - buczenie

lucas39

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

prosze o potwierdzenie przez innych uzytkownikow odtwarzaczy dx 7211 i dx 7111 czy w trakcie ciszy miedzy utworami lub w trakcie pauzy slychac buczenie ze sluchawek / glosnikow ( z glosnikow powinno byc slychac przy wiekrzej sile glosu

spotkalem sie z opinia ze zasilacz nie jest najlepszy

spotkalem sie rowniez z roznymi przerobkami i dokladaniem zasilacza

ja sporo slucham na sluchawkach i buczenie to bylo wrecz nie do przyjecia, wiec postanowilem to usunac

1. buczenie powstaje poniewaz do zasilania wzmacniaczy operacyjnych nie ma symetrycznego zaslania - zrobilem poprzez dodanie stabilizatorow +8v i -8V

2. zasilacz nie wyrabia pradowo podczas skoku silnikow - wymiana kondensatorow na DUZO wiekrze

3. wymiana kondensatorow na wiekrze przy wzmacniaczu sluchawkowym - poleprzyl sie bas , jest wedlug mnie o wiele czystszy

jesli beda potrzebne jakies szczeguly to prosze o informacje

jesli jest ktos z krakowa z 7211 i zna sie na dzwieku to chetnie porownam poprawiony model

Pozdrawiam

• Moderatorzy

Zamiast podmiany kondensatorów podmien w pisanym tekście rz na ż, a tam gdzie masz ż zamień na rz, to samo zrób z u i ó itd. bo ilośc błędów ortograficznych praktycznie uniemożliwia zrozumienie tego tekstu, a w zasadzie tam gdzie da sie tylko zrobić błąd, to go robisz ;-)

Zrobiłeś symetryczne napięcie dla opampow, a wcześniej tego nie było(to jak działy)? Jak zależy Ci na zmniejszeniu szumów to zadbaj by stabilizatory miały radiatory większe, bo chłodniejsze mniej szumią, to samo rezystory w zasilaniu jak są jakies większe i sie grzeją. Możesz tez spróbować zasilić opampy wyższym napięciem (spr w datasheet jak wysoko mozna podnieść) ponoć zasilane wyższym napięciem lepiej grają i mniej szumią. Miałem te niskie modele onkyo i nie zauważyłem jakis szczególnych szumów, moze po prostu elektrolity juz nie dzisiejsze i filtracja w zasilaniu nie daje rady?

-----------------

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.