Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do głośników Onyks 30

Rzepero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję zakup mocnego/głośnego zestawu stereo za około 4000 zł. Uzgodniłem wstępnie ze sprzedawcą w sklepie wybór głośników Pylon Onyks 30 i wzmacniacz Atoll IN30 lub AMC XIA50.

Głośniki Onyks 30 sprzedawca zapropnował widząć że nie jestem usatysfakcjonowany mocą brzmienia klasycznych kolumn salonowych, do tego zaproponował dwa modele wzmacniaczy, które ma w ofercie.

Jakoś to gra ale mam parę pytań.

Czy jest jakaś alternatywa dla tych głośników? Nowe/używane

Głośniki mają w specyfikacji moc nominalna 300W, jaka jest optymalna moc wzmacniacza dla tych głośników?

Czy wzmacniacze Atoll IN30 lub AMC XIA50 są ok? Czy w podobnej cenie (lub niższej) można kupić coś lepszego (nowe lub używane)?

Czy wzmacniacze Atoll IN30 lub AMC XIA50 są ok?

Czy w podobnej cenie (lub niższej) można kupić coś lepszego (nowe lub używane)?

Nie są OK. Patrząc na zdjęcia bebechów dochodzę do wniosku, że ten złom to jakiś żart z kupującego. To jakiś mega chiński tani złom typu "zrób to sam" poskładany w chińskim zagłębiu produkcyjnym za miskę ryżu niestety.

W podobnej cenie można nabyć prawdziwy wzmacniacz - sprawdź dział ogłoszeń na tym forum lub na stronie giełdy HiFi -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4438-0-07267200-1464341845_thumb.jpg

post-4438-0-97336500-1464341889_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Głośniki mają w specyfikacji moc nominalna 300W, jaka jest optymalna moc wzmacniacza dla tych głośników?

Dobrać optymalnie to trzeba felgę do opony, żeby np. nie spadła, a dobierać wzmacniacz do kolumn to nie koniecznie 300W kolumny = 300W wzmacniacza, czy jak mówią leśne legendy do 300W kolumny - wzmacniacz o połowę słabszy. Dobrać trzeba tak by grało trzeba brzmieniowo. Owszem kolumny jak nie są małe to wzmacniacz przyda się mocniejszy, ale jakiegoś konkretnego wzoru tu nie ma. Można napędzić wielkie kolumny wydajnym wzmacniaczem 2x30W, a do innych mniejszych kolumn lepszym będzie inny wzmacniacz cztery razy mocniejszy i wydajniejszy.

Czy jest jakaś alternatywa dla tych głośników?

Czy wzmacniacze Atoll IN30 lub AMC XIA50 są ok? Czy w podobnej cenie (lub niższej) można kupić coś lepszego (nowe lub używane)?

Uważasz, że te kolumny i wzmacniacze stanowią jakiś wzorzec, nawet w swej cenie tak nie jest ! Atoll to dobra firma, ale raczej modele od 80 w górę, firma Pylon sama opisuje te kolumny jako te z przeznaczeniem rozrywkowym. Pozostaje wierzyć, że są lepsze od Tonsila altusa, o to nie trudno, ale oczywiście że można kupić ciekawsze kolumny , wzmacniacze, jednak nic nie napisałeś czego oczekujesz po zakupie.

Pozostaje wierzyć, że są lepsze od Tonsila altusa, o to nie trudno, ale oczywiście że można kupić ciekawsze kolumny , wzmacniacze, jednak nic nie napisałeś czego oczekujesz po zakupie.

Oczekuję mocnego brzmienia. Nie wiem czy potrafiłbym rozróżniać jakość dzwięku pomiędzy modelami bo nigdy nie maiałem okazji porównywać ze sobą żadnych kolumn.

Porównywałem jedynie takie typowe do salonu -chude/wysokie z tymi "dużymi" Onyksami i stwierdzam że większe grają głośniej i mocniej - można poczuć muzykę... to mi odpowiada. Nie wiem jakie mogą być alternatywne duże kolumny - ciężko takie znaleźć - same chude i wysokie wszędzie...

Przestrzeń pokojowo-kuchenno-przedpokojowa okolo 35 m2.

Muzyka głównie pop/ciężki rock/elektroniczna/hiphop/nastrojowa.

(narazie) Nie słucham muzyki klasycznej,jazzu, disco polo, heavy metalu i ciężkiego techno.

Proszę o polecenie dobrego i mocnego zestawu kolumn stereo i wzmacniacza, może być używany.

Nie są OK. Patrząc na zdjęcia bebechów dochodzę do wniosku, że ten złom to jakiś żart z kupującego.

Rzeczywiście nie budzi zaufania, nawet u kogoś kto się nie zna. Na jaki używany wzmacniacz 150 W warto polować? Na jakie używane kolumny z dużym głośnikiem niskotonowym (ok 30cm) warto polować? Budżet ogólem do 4000.

sprawdź dział ogłoszeń na tym forum lub na stronie giełdy HiFi

Czy Audiolab 8200A będzie lepszym wyborem? Widziałem używany w tej cenie co nowe Atoll IN30 lub AMC XIA50.

Rzeczywiście nie budzi zaufania, nawet u kogoś kto się nie zna. Na jaki używany wzmacniacz 150 W warto polować? Na jakie używane kolumny z dużym głośnikiem niskotonowym (ok 30cm) warto polować? Budżet ogólem do 4000.

Jeśli oczekujesz mocnego i dynamicznego brzmienia to moim zdaniem szukaj kolumn uzywanych

Canton Ergo SC-L lub RC-L

STX FX-300

Dali 850

Jeśli natomiast chodzi o elektronike, jestem milosnikiem marki Sony wiec nie bede w tej chwili oryginalny i polece dwa wzmacniacze ktore moim zdaniem prezentuja najlepszy stosunek ceny do jakosci.

Sony TA-F670ES

Sony TA-F730ES

polaczenia w/w kolumn z elektronika sony wypada bardzo korzystnie, nie brakuje ani mocy, ani dynamiki, wydajnosci, kolumny wymienilem w kolejnosci od najlepszych, co nie oznacza ze Dali sa slabe, sa po prostu na koncu listy wsrod wymienionych STX i Cantonów.

Wszystkie z w/w kolumn to dosc bezpieczny zakup, glosniki na zawieszeniach gumowych, praktycznie nie ma co sie w nich uszkodzic.

Wzmacniacze swoje lata juz maja, jednak w dalszym ciagu uchodza za dosc bezawaryjne urzadzenia a to za sprawa jakosci uzytych elementow do ich budowy, jedyne przypadlosci jakie moga je trapic to trzeszczacy selektor wejsc lub potencjometr glosnosci, ale nie zrazaj sie tym bo takie przypadki zdarzaja sie rowniez w sprzecie 2-3 letnim. Jeśli cos wpadnie Ci w oko skonsultuj to wczesniej na forum, tak aby sprzet kupic oryginalny bez wczesniejszej ingerencji we wnetrze.

Jesli potrzebujesz dodatkowych informacji pisz smialo.

Jesli potrzebujesz dodatkowych informacji pisz smialo.

Czy jest różnica miedzy Ergro RC-L a SC-L. SC-L chyba są droższe.

Czy zastosowanie dwóch głośników niskotonowych w kolumnie ma dać efekt większego głośnika? Czyli że sa głośniejsze?

Mam wrażenie że nikt nigdy nie słuchał tych kolumn Onyks 30 bo nikt nie komentuje. Czy te kolumny mogą być wyraźnie gorsze od takich uznanych Cantonów? W czym to się będzie objawiało?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.