Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz słuchawkowy po kablu do głośników?

Grendel2012

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko, pewnie już ktoś próbował czegoś takiego dokonać.

Mam fajny wzmacniacz słuchawkowy lampowy, około 1W - o ile mnie pamięć nie myli. Dostępne mam też kolumny ale nie wysokoskuteczne, około 88 db. Impedancja 4-6 Ohm.

Czy w ogóle ma sens próbowanie podłączenia go do tych kolumn? A jeżeli tak to jakim kablem? Nie widziałem jak dotąd dużego jacka na kabel głośnikowy... Jak to zrobić?

Czego mógłbym się ewentualnie spodziewać po takim połączeniu i czy można je jakoś wykorzystać, np. czy w przypadku kolumn wysokoskutecznych (albo tych co mam ja) można by skorzystać z systemu jako typowo "biurkowego"?

Z góry dzięki za odpowiedź.

A co Cię popycha do tego, by podłączać wzmacniacz słuchawkowy pod kolumny? Przecież należy go podłączyć pod linię, czyli wyjście niskonapięciowe.

Nie znam się na lampach, ale słuchawki mają od 32R w górę, a ty chcesz zapakować 4R. Nie boisz się że go ugotujesz? A i z basem może wyjść co najmniej dziwnie, bo jeszcze kwestia DF.

A, źle zrpzumiałem- to kwrstia podłączenia kolumn do wzmacniacza, nie wzmacniacza do kolumn. W takim razie - NIE, moim zdaniem to nie będzie dobrze współpracować.

Stąd moje pytania :) Wiem, że ktoś coś podobnego zrobił z wysokoskutecznymi kolumnami ale już nie pamiętam kto :)

No i, że ów wzmak może funkcjonować jako przedwzmacniacz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.