Skocz do zawartości
IGNORED

DAC - CS4344 wpływ elementów w torze audio na jakość dźwięku

Pak00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad wpływem jakości elementów w torze audio przetwornika DAC CS-4344 (24-bit, 192 kHz Stereo). Czy jest jakikolwiek sens stosować w torze audio elementy nieco lepsze od tych najtańszych chociażby kondensatory polipropylenowe/poliestrowe Wima i metalizowane kondensatory, czy w przypadku tej jakości przetwornika nie będzie "słychać" różnicy? Dodam jeszcze że przetwornik CS-4344 będzie połączony z mikrokontrolerem do którego sygnał będzie przesyłany drogą radiową. Pytanie może dziwne ale niestety dopiero zaczynam swoją przygodę z audio i nie mam doświadczenia które pomogło samemu by mi odpowiedzieć na to pytanie.

Witaj. Może jako pierwszy coś napiszę. Przy okazji przekonam się o ciekawym zjawisku, które zauważyłem. Czasami, kiedy ktoś zada jakieś pytanie, to przez pewien czas jest cisza w eterze ale wystarczy jeden post i poleci lawina. To tak poza tematem. Wracając do tematu. Ja też nie mam doświadczenia, ponieważ posiadam tylko dwa tanie, choć różniące się parametrami i producentem układów przetworniki i różnicy raczej nie słyszę. Ok, może tak być, bo to "nisoka middle class" :-) ale może czytałeś o spotkaniu, które zorganizował jeden z kolegów, żeby sprawdzić, czy jego karta AIM SC808 może nie być gorsza od drogich DAC-ów. Ślepych testów koledzy wprawdzie nie wykonali ale cała czwórka nie słyszała przepaści, między kartą za 400zł a droższymi DAC-ami. Nic tu nie zaprzeczam i nie potwierdzam ale to może być pierwsza odpowiedź na Twoje pytanie. Poczekamy, co mają do powiedzenia bardziej doświadczeni koledzy.

Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem :) Również liczę na wypowiedzi bardziej doświadczonych kolegów. Oczywiście pewnie ktoś powie, że najlepiej po prostu to sprawdzić ale wiąże się to z budowaniem dwóch różnych układów, projektowaniem dwóch różnych wersji PCB co znacznie podnosi koszty a tego chciał bym uniknąć stąd moje pytanie.

• 3 tygodnie później...

Myślę, że warto poczytać tematy o lampizacji cd/daców.

Powinny trochę dać do myślenia odnośnie kierunku zmian. W dacach szczególnie istotne jest zasilanie, stabilność, zegary i całe wyjście analogowe.

Oczywiście - wszystko na miarę możliwości toru - bo w słabych systemach rzeczywiscie - satysfakcja z dobrego daca będzie żadna :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.