Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner do 1300zł nowy

MrBlasterro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuje nowego amplitunera do kwoty 1300zł. Sprzęt będzie wykorzystany do PS4 gry, kino czasem muzyka rock. Co będzie z amplitunerem grać:

1)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

2)

Ukryta Zawartość

jeszcze musze się zdecydować

Posiadam:

-Sony PS4

-TV Samsung UE55HU6900 4K

Co znalazłem za amplitunery:

1)

Ukryta Zawartość

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

Na moje oko ten Onkyo najlepszy ale nie znam się na tyle. Sprzęt musi być nowy bo biorę go na raty.

Co proponujecie w tej cenie ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/127648-jaki-amplituner-do-1300z%C5%82-nowy/

Jak duże masz pomieszczenie.

Jeśli między kolumnami a ścianą lub meblami nie masz wolnej przestrzeni (minimum 1 metr) to zapomnij o Avanto. Poza tym Avanto ma z boku duży głośnik basowy ( w sumie tylko lub aż 8" ) i będzie pewnie potrzebował dobrego , znaczy mocnego impulsu, żeby zagrać dobrym znaczy dynamicznym basem. Czy kupując Avanto nie myślisz czasem o zestawie bez suba. Jeśli tak to muszę Cię zmartwić. Nawet z 10" głosnikiem basowym nie będziesz miał tego co z subwoferem. Głośniki montowane w subwoferach mają inną budowę niż te wofery montowane w kolumnach co daje im przewagę w przetwarzaniu najniższych częstotliwości i czynią to z większą dynamiką niż te z kolumn. W specyfikacji podają pasmo dolne jako 40Hz , może i jest ale pewnie ze spadkiem co najmniej 3dB więc nie będą miały (te Avanto) takiego kopa przy tych 40Hz jak subwofer przy tej częstotliwości. A 40Hz to dopiero początek tych niskich basów. Jeśli okaże się, że masz na tyle wolnej przestrzeni na kolumny i zdecydujesz się na nie to musisz popatrzeć na mocniejszym amplitunerem bo te z tego przedziału będa dysponowały mocą 40 kilka W x5 kanałów. Góra 50 kilka W na kanał po wysterowaniu wszystkich kanałów (po podłączeniu wszystkich pięciu kolumn) bo moc jaką podają 5x100 czxy 5x120 czy więcej to moc jednego wysterowanego kanału czyli moc z podłaczoną jedną kolumną. Gdy podłączasz każdą następną moc spada by zatrzymać się na takiej mniej więcej mocy jaką podałem wcześniej, nie więcej. Widziałem testy dwa razy droższych amplitunerów i nawet w nich moc zatrzymuje się w przedziale 50-60 kilka Watów na kanał. Jeśli nie masz zbytnio miejsca na Avanto to w grę wchodzą Taga Harmony 606SE. Nie są to złe kolumny a i mają większą skuteczność , chyba 91dB w porównaniu z 89dB Avanto. Za to można je postawić w mniejszej przestrzeni niż Avanto gdyż ich głośniki promieniują do przodu i kolumny mają przedni bass-reflex. Jednak nie moga być wciśnięte we wnękę między meblami. Muszą stać co najmniej na linii mebli i tez potrafią zagrać stosunkowo niskim i spreżystym a dobrą dynamiką basem.

A ja uważam że dozbierałbym nieco środków i kupił:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Bo funkcje internetowe. Brzmieniowo może nie będzie rewolucji, ale sieć w amplitunerze to mega wygodna sprawa (zasterujesz bez pilota, posłuchasz spotify itd.), nawet jeśli teraz Ci się to wydaje niepotrzebne, to po miesiącu z amplitunerem sieciowym nie będziesz sobie wyobrażał innego.

A jeśli mogę coś dorzucić na temat kolumn:

Tagę sobie odpuść. Audio Pro niezłe i uczciwie to gra jak na pieniądze które kosztuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Ostatecznie wybrałem onkyo 545 za 1577zł do tego głośniki avanto 1800zł gra to super:) Nie pisałem tutaj na forum bo długo swojego tematu nie widziałem jako dodany. Od siebie dodam że słuchałem wielu głośniczków i podobno avanto w tej cenie do własnie onkyo pasują idealnie i muszę sie z tym zgodzić:) Pozostaje mi zakup odtwarzacza CD bo w PS4 nie odtwarza standardowych płyt. Co do basu mam go aż za tyle i subwoofera raczej nie zakupię. Dzięki za pomoc myślę że temat do zamknięcia.

Nie rozumiem do końca czemu tak trąbisz o tym basie skoro na moje ucho jest go wystarczająco. Nie słucham muzyki gdzie ten mega bas jest niezbędny to raz dwa nie bawi mnie pierdziawka dyskotekowa basów trzy nie mam miejca na SW nawet gdybym miał kupić a cztery każdy ma inne ucho jeden to meloman drugi audiofil trzeci amator dźwięku i mi wystarcza to co mam na mieszkaniu blokowym gdzie maks vol to 60 bo nie zamierzam sąsiadów denerwować...

Hm, wystarczająco nie oznacza, że to jest dobry, że jest to ten niski bas z odpowiednią mocą jaki może dać subwofer w pewnych scenach. Czasami kolumny z tak dużym głośnikiem jaki mają te Avanty dają wg nas niski bas i taki wg nas nam wystarcza, że wg nas jest super. Ok , ja tego nie neguję bo to u Ciebie i dla Ciebie gra ale nie wiem czy słyszałeś taki zestaw (ogólnie zestaw kolumn) 5.1 z dobrym subem. I wcale nie mówię o kilku ładnych tysiącach ani o tysiącu złotych. Uwierz, żadna kolumna nie da takiego ciśnienia na basie jak subwofer. To jest całkiem inny bas niż ten z kolumn. Mając suba wcale nie jest powiedziane, że będziesz przeszkadzał sąsiadom czy denerwował ich i , że trzeba albo będzie to grało głośno. Głośnik basowy kolumny gra praktycznie non stop natomiast subwofer z racji swojego przeznaczenia odzywa się sporadycznie i tylko wtedy gdy są ku temu odpowiednie warunki (odpowiednie sceny). Nie tak jak głośnik kolumny. On nie łupie i bywa , że go nie słychać tylko czuć wokoło drgania powietrza, mebli, rzeczy. Zaraz "powiesz", że Twoje kolumny tez to robią ale powtórzę to nie to samo. Na pewno Twoje kolumny nie zejdą niżej niż 35Hz a nawet gdyby przeniosły 35Hz to nie będą miały takiego kopyta jak sub dający tą częstotliwość. Budowa głośników suba i kolumn jest inna i tego pierwszego daje im większe możliwości i przewagę w tym zakresie nad głośnikami kolumn. Oczywiście to jak będzie grał subwofer zależy w duzej mierze jak go sobie ustawimy. Nie chodzi o miejsce a o odcięcie. Nie jesteś pierwszym, który kupując tego typu kolumny nie myśli o zakupie suba. To jest tylko namiastka kina. Potęgę ścieżce dzwiękowej daje niski z dobrym impulsem bas.

Napisałem trochę nie tak o tym basie bo powinno być powodzenia z brakiem basu w seansach ale skoro Ci ten wystarcza to luzik i powodzenia podczas seansów. Dodam tylko, że dobrze , że nie wiesz co tracisz.

I wcale nie trzeba być audiofilem czy melomanem, żeby usłyszeć różnicę z lub bez subwofera. Mowa cały czas o wykorzystaniu go w filmach lub koncertach ze ścieżką 5.1 nie w stereo.

Zgodzę się z Adek45.

Spróbuj wypożyczyć jakiś sub na parę dni. Nie wrócisz już do standardowego ustawienia bez suba. Chyba że mówimy o muzyce to dobrze brzmiący to dużo wyższe kwoty.

Pozdrawiam

Dziękuję za objaśnienie tematu. Niestety zestawy inne niż 2.0 u mnie odpadają bo nie mam na nie miejsca tak po prostu... Słyszałem ten efekt 5.1 miałem możliwość i jest super jak mówicie. Kwestia jest tego typu że miałem sobie kupić soundbar za 500-600zł a już skończyłem na kwocie 6 krotnie wyższej. Ze sprzętem audio tak już jest że można w nieskończoność coś lepszego kupić aż skończymy na dziesiątkach tysięcy tylko zwykle jest coś kupowane nad wyrost. Ja osobiście spędzając dziennie góra 2-3 godz przy sprzęcie a to i tak dużo jak na mnie nie potrzebuje aż takiego wodotrysku. Siedzę w branży IT dlatego będę posiłkował się takim przykładem. To tak jak bym powiedział zakup sobie kartę graficzną GF GTX970 bo wiedźmin 3 tam pójdzie na 69 klatkach na sekundę a ktoś mi powie do płynnej gry wystarczy mi 40 klatek/sec dlatego wolę zaoszczędzić 600zł i zakupić model niższy Radeon r9 380x.

Może jak zmienię mieszkanie koncept będzie inny. Dokupię satelitki, suba i zrobię z prawdziwego zdarzenia kino domowe. Póki co nie mam takiej możliwości bo wiadomo jak to w życiu jest są sprawy ważne mniej ważne i mało isotne:)

ADEK45 i S4Home serdecznie dziękuje za profesjonalną pomoc. Dobrze że są ludzie co żyją dźwiękiem:) są pasjonatami i odkrywają go aby się dzielić później doświadczeniem z innymi ludźmi chwała Wam za to. Pozdrawiam :)

Kolego MrBlasterro powiem tak, jeśli jesteś zdecydowany tylko (lub na razie) na 2.0 to proponuję zakupić wzmacniacz i parę monitorków z głosnikami średnioniskotonowymi co najmniej 16-to cm-owymi (lepszy bas z samych kolumienek bez wspomagania subem) dlatego, że gdy w póżniejszym czasie zechce Ci się kina domowego kupujesz amplituner z wyjściami PRE-OUT do których podłączasz posiadany już wzmacniacz i napędzasz nim same frontyjeśli chodzi o kino d. (odciąża to amplituner) a amplituner napędza reszte (centralny i surroundy) i dodatkowo masz też dobre stereo bo wzmacniacz ten pracuje też i tylko on przy słuchaniu muzyki (bez włączania amplitunera). Wzmacniacz taki musi mieć wejścia MAIN IN, żeby tak połączyć go z amplitunerem. Wtedy kupowałbyś tylko ampla , fronty i centralny. Te które byś miał byłyby na surroundach. I miałbyś napewno lepiej grający zestaw od soundbara i dobre stereo , lepsze niż z amplitunera.

Tak, zgodzę się z Tobą, że tak podwyższać można do usranej śmierci aż w końcu skończy się na marzeniach o sprzęcie za kilkaset tysiecy, no bo tańszy nie zagra :) . Bez jaj. Można na bogato i można też wg naszych możliwości a to jaki sprzęt zakupić (firma) zależy od naszych preferencji. Jednym starczy soundbar za 500 zł a inny kupi za tą kwotę metr kabla głośnikowego hihi. Jeszcze inny jeden monitor.Myślę, że taki zestaw 5.0 do 5 tys powinien byc już spoko, do tego sub do 2,5-3,5 tys ale to zależy z kolei od metrażu no i amplituner za następne 3-3,5 tys z wspomnianymi wyjściami PRE-OUT 5.0. Za dychę masz sprzęt na lata i kino dobrej jakości i stereo. Nie trzeba wydawać dziesiątek tys zł.

To , że spedzasz tylko po 2-3 godziny przed tv nie znaczy, że trzeba zaraz kupować byle co by grało lepiej od tv(soundbar za 600 zł). Właśnie nie, właśnie wtedy kupiłbym dobry sprzęt, żeby te dwie , trzy godziny spędzić z grającą naprawdę dobrze pod każdym względem muzyką.

Człowieku, siadasz , włączasz sprzęt, zamykasz oczy i na ten czas przenosisz się całkiem gdzie indziej, nie zwracasz uwagę na syczące lub sypiące się wysokie albo buczący bas lub brak basu tam gdzie trzeba bo tego nie ma, są za to świetne wokale i stereofonia oraz głębia i rozmieszczenie instrumentów , świetne wysokie i dynamiczny bas , aż daje po bebechach mmmmmiodzio. I jesteś w raju. Masz wrażenie, że stoisz przed orkiestrą na łące, pięknej zielonej , rozlużniasz się i osz ku..r..wa, zachciało ci się sr** , nie miało kiedy, to lecisz w krzaki, w końcu łąka kucasz i robisz swoje. Nagle mocny bas, że aż w głowę wali, raz, drugi. Dziwne, wcześniej dawało po brzuchu. Otwierasz oczy, nie q..wa, ziemia, a ch..u..j by to strzelił a było tak fajnie. Ale co tak śmierdzi. Stara stoi nad tobą z tłuczkiem, drze gębę bo nie dość, że nasrałeś na perski dywan to wyrwałeś jego kawałek , żeby podetrzeć dupę (trawa hihi) . :))

Ostatnio słyszałem świetnie grający zestaw amplituner Onkyo RZ900 i kolumny Quadral Platinum M40, świetnie to grało w stereo, napaliłem się na te kolumny jak szczerbaty na suchary ale ...

10 tys para (dobrze, że para a nie jedna szt) + 6 tys amplituner hihi i kupka. Wróciłem na chatę i włączyłem te swoje bidne Tagi :) i po pewnym czasie zaczęło mi się podobać ich brzmienie hehehe bo jak zauważyłes są

są sprawy ważne mniej ważne i mało isotne:)

i trzeba zachować umiar a ja akurat graczem nie jestem więc dobra karta do tysiąca spokojnie by mi wystarczyła. Obecnie mam taką za 600 i jest super, po hdmi wychodzi mi i obraz i dzwięk i leci to na ampla a z niego na tv i jest gicio. Zdaję sobie sprawę, że są ludziska , którzy mają kosmiczny sprzęt w porównaniu do mojego ale nie ma co wariować i zażynać się bo: cytat wyżej

pozdrowionka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.