Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze sieciowe - kilka pytań - dźwięk, funkcje sieciowe

Piciu36

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno podpięcie DACa wynagrodzi brak usb, niefunkcjonalny wyświetlacz. i niesprawną aplikacje do sterowania ;>

Jaką nie sprawną aplikację? Wyświetlacz może i jedno wersowy, ale duży i czytelny. Wszystko jest alfabetycznie więc większy w sumie zdaje się zbedny.

Ok, źle sie wyraziłem. Ja kupowałem "301" z myślą o konfiguracji z zew. dac'kiem. Próbowałem słuchać po analogu i różnica jest spora i zauważana na korzyść DAC zew ;)

Czy jest dwa razy tańsza, chyba nie do końca. n500 to był koszt ok 2000 zł, n301, kosztuje ok 1500 zł.

Faktycznie nie ma usb, ale odtwarzacz sieciowy jest przeznaczony do grania muzyki z sieci : NAS itp. Ale fakt, że jak by był , to nic złego by sie nie stało..... ;)

Aplikacja firmowa Yamahy działa intuicyjnie i bardzo sprawnie, żadnych uwag z mojej strony. Wyświetlacz fak jest lekko " staromodny " i z daleka nie jest czytelny, ale własnie po to obsługuje sie za pomocą aplikacji na tablecie czy smartfonie. Zresztą większość budżetowych odtwarzaczy sieciowych ma niedopracowany wyświetlacz.

Może 301 gra wyraźnie gorzej od N500. Ja mam DACa stello DA100 Signature, wyjściowo koszt 3600zł za nowy. Fakt że po DAcu jest lepiej, ale bez fajerwerków. Jak ktos ma ograniczone fundusze po analogu da radę. Nie wiem co wy macie do tego ekranu, jak on jest nie czytelny to spoójrzcie na te w Denonach DNP czy Pioneerach N... Są 2 razy mniejsze, bo maja po 2, 3 wersy.

N500 kosztowała nowa 2tys pod koniec sprzedazy, normalnie ponad 2500zl trzeba było dać, zaraz i N301 bedą po tysiąc, już nie wiele brakuje.

Ktosna forum porownywał N500 do N301 i od razu odesłał z powrotem N301. Też miałem brać nową 301, ale pojawila się N500.

?👈

Bardzo sprawnie to można rozumieć różnie ;) Żeby takie coś było sprawne to musi się tym producent na bieżącoo zajmować i wypuszczać upadaty. Jak to wygląda u popularnych producentów to wie każdy kto sie tym bawił, oceny appek do kontrolowania mówią wiele ;) Dlatego mechanizm zastosowany w Airplay i Spotify connect okazał sie strzałem w dziesiątke. Ale i tak betonu sie racjonalnymi argumentami nie przekona.

Oczywiście można zrobić tak doskonale sprawny system jak w sonosie ale trzeba sie tak starać jak oni ;)

Z jakiegoś też powodu najwygodniejszym od lat odtwarzaczem do muzyki i multimediów są ... uwaga... komputery ;)

Oki, widzę , że jesteś " zakręcony " na graniu z kompa .. Ja z tym problemu nie mam, jak Tobie pasuje taki system. Ja preferuję NAS + odtwarzacz sieciowy i tez gra muzyka. W mojej opinii apka Yamahy daje rade i tyle. Nie zcina, płynie obsługuje wszystkie funkcje, pokazuje okładki ......

N500 kosztowała nowa 2tys pod koniec sprzedazy, normalnie ponad 2500zl trzeba było dać, zaraz i N301 bedą po tysiąc, już nie wiele brakuje.

Nie przeczę , że N500 jest lepszym modelem niz N301, ale nie dajmy sie zwariować , żeby tak deprecjonować N301, że zaraz będa go za darmo rozdawać..... ;)

Cena raczej jest stabilna od dłuższego czasu, co nie zmienia faktu że jest to budżetowy klocek i tyle.

Odnosnie wyświetlacza, to w mojej opini taki dwuwierszowy jest bardziej czytelny, niż np, te małe kolorowe okienka jak w Pionku N30/N50.

Ale i tak to wszystko nie ma znaczenia, bo tego typu sprzęty obsługuje się wygonie z tabletu czy smartfona i wszystko masz przed oczami ;)

Mam do was pytanie Panowie, dużo piszecie o tych dwóch modelach yamahy - n500 i n301. N500 praktycznie nie do dostania nigdzie - nawet w używkach nie ma, natomiast n301 tego jest pełno - ale do czego zmierzam, na chwilę obecną za transport plików FLAC do daca słuzy u mnie TV samsung słyszałem że w telewizorach komponenty są marnej jakości a i tak gra to rewelacja jak dla mnie, w takim razie czy taki odtwarzacz YAMAHA powiedzmy model 301 będzie gorszym transportem jakościowo np od telewizora jak uważacie? czy w tych odtwarzaczach yamaha po podpięciu dysku jak czytałem jako fat 32 widzimy strukturę folderów? albumów które mamy po nazwach i możemy sobie wybierać poszczególne tracki?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.