Skocz do zawartości
IGNORED

Literatura podróżnicza.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy właśnie wakacje,pełnię lata.Czas wyjazdów,podróży,zwiedzania.Zawsze,od wczesnej młodości marzyłem o podróżach,o zwiedzaniu świata.Oczywiście w czasach PRL ograniczało się to tylko do oglądania filmów podróżniczych w TV (np. filmy Szwarca-Bronikowskiego) i czytania książek.Najpierw były to przedwojenne wydania książek Arkadego Fiedlera ( po dziadkach) o Madagaskarze,o Amazonii (Ukajali),Kanadzie.Później przyszły relacje z podróży Wolniewicza,Budrewicza.Lata 90 to przede wszystkim Kapuściński,wszystko co napisał.W tym czasie rozpocząłem nadrabianie zaległości w zakresie zwiedzania świata i nie chwaląc się mam już niemałe osiągnięcia.Używając określenia literatura podróżnicza nie chodzi mi o przewodniki,leksykony czy bedeckery ale o relacje pisarskie z podróży.O literaturę opisującą inne rejony świata,inną przyrodę,inne kultury.Próbującą przedstawić inną mentalność,inne postrzeganie świata.Takim wielkim moim odkryciem i wielkim pisarzem w latach 2000 stał się włoski podróżnik i pisarz Tiziano Terzani.Niestety nieżyjący już.Wielki znawca i miłośnik Azji a zwłaszcza Indii i Chin ( nauczył się chińskiego).Przeczytałem wszystko tego autora co się u nas ukazało.A więc "Zakazane wrota"."Listy przeciwko wojnie","Nic nie zdarza się przypadkiem","Koniec jest moim początkiem","Dobranoc panie Lenin","Powiedział mi wróżbita","W Azji".To literatura najwyższych lotów,bardzo mądra,mająca wiele walorów poznawczych.Potem przyszły kolejne lektury np. Robert Kaplan"Bałkańskie upiory.Podróż przez historię","Na wschód do Tatarii","Monsun","Śródziemnomorska zima".Paul Theroux i jego cykl kolejowych podróży po Azji "Pociąg widmo do Gwiazdy Wschodu","Wielki bazar kolejowy","Jechałem żelaznym kogutem".Po Afryce "Safari mrocznej gwiazdy" i Ameryce Płd. "Stary ekspres patagoński".

Colin Thubron "Cień Jedwabnego Szlaku","Za murem" ,"Po Syberii","Góra w Tybecie","Utracone serce Azji" to relacje z podróży po Azji.Ted Conover "Szlaki człowieka","Dzikie wybrzeże","Teatr ryb".

Eric Weiner i genialny cykl o ludziach z różnych zakątków świata "Geografia szczęścia","Poznam sympatycznego Boga' i "Genialni".

Literatura bardziej fabularna to cykl książek Petera Mayle'a o Prowansji,Ferenca Mate i F.Mayes o Toskanii.I wiele,wiele innych.

A jakie są wasze ulubione pozycje?

https://www.audiostereo.pl/topic/128257-literatura-podr%C3%B3%C5%BCnicza/

pisarz Tiziano Terzani

Niesamowita zdolność obserwacji, dla mnie objawienie literatury podróżniczej, i społeczno-politycznej?.

Niesamowity umysł.

Bruczkowski Marcin "Bezsenność w Tokio"

• 3 tygodnie później...

Co za zbieg okoliczności!Dopiero co skończyłem lekturę książki polskich podróżników,małżeństwa Elżbiety i Andrzeja Lisowskich "Południki szczęścia" Epika 2016 gdy wyczytałem z netu,że kilka dni temu spłonęło ich mieszkanie na krakowskim Kazimierzu.A wraz z nim dorobek całego życia czyli książki i pamiątki z podróży po całym świecie z ostatnich 40 lat.Lisowscy to oryginalna para podróżników,ona orientalistka ( studia w Iranie) on lekarz. Od ponad 40 lat zwiedzają świat,głównie Azję.piszą książki,przewodniki,kręcą filmy oraz prowadzą programy podróżnicze w TV.To osoby bardzo znane i rozpoznawalne w Krakowie.Do nieszczęścia doszło w czasie ich nieobecności( przebywają w Kambodży) a obecnie ich krakowscy przyjaciele organizują akcję pomocy.Książkę przeczytałem z przyjemnością,zwłaszcza,że w wielu opisywanych miejscach byłem.

Z polskich, współczesnych autorów podróżniczych warto by jeszcze wspomnieć o Joannie Bator i jej cyklu o Japonii.Mam na myśli "Rekin z parku Yoyogi" oraz "Japoński wachlarz".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.