Skocz do zawartości
IGNORED

Mosiężne zworki łączące gniazda głoś

borrrys

Rekomendowane odpowiedzi

Czy warto zamieniać mosiężne zworki łączące gniazda głośnikowe no coś innego ?

Jeżeli tak, to na co ? Są zworki xlo, ale pewnie są koszmarnie drogie.

Jest jakaś inna, efektywna metoda ?

polecam - tanio i efektywnie

[obrazekLUKASZ-207542_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

Nie wytrzymałem. Znalazłem w domu jakiś gruby, miedziany drut, odizolowałem i.....

Czegoś takiego się nie spodziewałem ! Zmiana jakbym wymienił głosnik wysokotonowy w swoich dali !

Zniknęła resztka piachu i syczenie, scena jest bardziej stabilna. Nie wiem dlaczego nie wpadłem na to szybciej.

Stosunek jakość/cena 100 gwiazdek !!!!

Ciekawe co będzie, jak kupie kawałek dobrego kabla.

Polecam taki upgrade każdemu.

Zanim kupisz drogi i "dobry" kabel spróbuj spiąć to drutem ze skrętki kat. 5e. Jeszcze nie słyszałem jak "brzmi" skrętka, ale podobno jest bardzo naturalna.

A ja polecam każdemu przelutowanie wewnątrz kolumny obu sekcji pod jedne gniazda i problem z głowy.

bi-wiring to i tak w większości jedna wielka ściema bo jedna para kabli dwukrotnie droższa od dwóoch tańszych i tak zawsze zagra lepiej.Więc po co te dziadowskie blaszki czy nawet miedziany drut który z czasem zasniedzieje wpinac w sygnał ??

A kabelki zrobione na bazie CAT 5 są bardzo średnie ,no chyba że wyznacznikiem jest poziom kabli sklepowych po 50-100zł za metr wtedy mogą powalczyć.

• 2 tygodnie później...

Ja mam większy problem :-) Jako że mam kable zkonfekcjonowane bananami zamiast zwory wsadziłem 5cm kabla taki jak mój głośnikowy (BR AST200). Problem w tym że jak wsadzę banany w gniazda górme HF to jest lepsza góra a jak wszdzę w dolne gniazda LF to lepszy bas i średnie. Spotkał się ktoś z czymś takim????? Zastanawiam się jak to rozwiązać.

Przepraszam za nieudolny fotomontaż gdyż nie jestem grafikiem :))) ale może zrobić coś takiego? Dolutować dodatkowe wtyki?

[obrazekLUKASZ-217109_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie jest to samo. jak podłacze widły od siltecha na gore to sa lepsze soprany, jak na dół to lepszy bas i srednie, wybrałem góre, bo jest wieksza różnica.

I tak nota bene to pewnie dlatego są różnice pomiędzy kablami biwire a zwyklymi. A co myślisz o moim pomyśle? Tzn. za tymi bananami co już są, obrać z koszulki kabel, złożyć w pół tak żeby go nie przecinać i wsadzić to do dodatkowego banana i przylutować. Wydaje mi że to byłoby pogodzenie jednego z drugim. Jutro kupię wtyki przylutuję i podzielę się wrażeniami :)))

Podalem bardzo dobre rozwiązanie waszych problemów powyżej.

A co sie dziwicie że są różnice?

W przypadku sekcji podpiętej bezpośrednio sygnał przechodzi od kabli głośnikowych przez

- gniazda > połączenie lutownicze

W przypadku pozostalej sekcji od kabli głośnikowych przez

- gniazda > połączenie lutownicze > kabelek >połączenie lutownicze > gniazda > połączenie lutownicze

Pozdr.

>Bartek1

Masz słuszność ale nie chciałbym sobie zamykać drogi do wypróbowania w przyszłości kabli biwire. A mój pomysł chyba najlepiej zastąpi zwory. Oby :)))

No i końcu udało mi się pogodzić dół z górą w ten oto sposób.

[obrazekLUKASZ-220061_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.