Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt stereo dla początkującego: TV + PC

Radozzny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Po zapoznaniu się z różnego rodzaju artykułami w internecie zwracam się z prośbą o poradę do szerzej rozeznanych użytkowników.

Planuje zakup sprzętu do małego pokoju (12 m kw.), który ma służyć powiedzmy 60% muzyka / 30% filmy / 10% konsola. Stąd też skupiam się wyłącznie na sprzęcie stereo, chcę kierować się głównie jakością dźwięku aby jako początkujący zapaleniec móc się rozwijać słuchowo w tym temacie.

Budżet na chwilę obecną nie jest porywający - około 2000 zł max. Na chwilę obecną wybór padł na kolumny Wharfedale Diamond 220 - i tu nie ukrywam kierowałem się wyłącznie opiniami internetowymi na temat tych głośników. Zaznaczam od razu że przed kupnem oczywiście postaram się o odsłuch polecanych zestawów w różnych konfiguracjach.

Największy jednak problem sprawia mi wybór sprzętu do którego podłączone kolumny. Docelowo chciałbym aby zestaw był podłączony zarówno do PC jak i TV/konsoli. Wiadomo jednak że komputer sam w sobie jest miernym źródłem dźwięku, dlatego też pytanie w co powinienem celować?

Wzmacniacz? Amplituner? Wzmacniacz + DAC do PC? Wzmacniacz + odtwarzacz sieciowy? Ostatnia opcja raczej ciężka do zrealizowania przy takim budżecie. Oczywiście możliwe że z czasem budżet się zwiększy i będę rozważał dokupienie odtwarzacza strumieniowego lub czegoś w tym stylu - czekam na sugestie.

Prosiłbym o poradę jak najlepiej zbudować taki skromny zestaw do odsłuchu w pokoju wg podanych kryteriów. Sprzęt może być zarówno używany jak i nowy (kolumny Wharfedale przyjąłem jako nowe).

Jak wspominałem moja wiedza jest jeszcze dośc mała tak więc z góry przepraszam za "głupie" pytania. Liczę jednak na cenne wskazówki z waszej strony.

Pozdrawiam!

Dzień dobry.

Zacznę od kolumn, na pewno model Wharfedale Diamond 220 (http://q21.pl/wharfedale-diamond-220.html) jest bardzo dobrym wyborem, można ewentualnie w podobnym budżecie brać także pod uwagę polską konstrukcję Pylon Audio Pearl Monitor (http://q21.pl/pylon-audio-pearl-monitor.html). To uniwersalne kolumny, które na początek przygody z dobrym hi-fi powinny Cię w pełni usatysfakcjonować.

W przypadku elektroniki na pewno bardzo dobrym rozwiązaniem brzmieniowo byłyby dwa modele wzmacniaczy - NAD C316 BEE (http://q21.pl/nad-c316-bee-dostawa-gratis.html), ewentualnie teraz w promocyjnej cenie Xindak A-06 (http://q21.pl/xindak-a-06.html). W komplecie z kolumnami jednak minimalnie przekroczymy założony budżet, chociaż z drugiej strony mamy świetną podstawę do dobrego systemu hi-fi.

Jeśli natomiast zależy nam na pełnej funkcjonalności, spójrz proszę na amplituner sieciowy Yamaha R-N301 (http://q21.pl/yamaha-r-n301.html), który pozwoli Ci na odsłuch radia FM, setek internetowych stacji radiowych oraz plików muzycznych z komputera.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za szybką odpowiedź,

Niestety na chwilę obecną nie mam możliwości odsłuchu w Pabianicach, ale oczywiście przypomnę się w miarę możliwości.

Yamaha to ciekawa opcja w tym budżecie. Być może ktoś kto korzysta z tego amplitunera mógłby się wypowiedzieć i opisać swoje wrażenia?

Z chęcią przyjmę rownież wszelkie pomysły jak "spiąć" cały zestaw aby grało to ok. Czy sam amplituner podobnej klasy jak Yamaha wystarczy czy powinienem się wtedy

zastanawiać również nad DACem do komputera?

Czy sam amplituner podobnej klasy jak Yamaha wystarczy czy powinienem się wtedy

zastanawiać również nad DACem do komputera?

Na początek wystarczy. Jeśli później będziesz chciał poprawić brzmienie, najpierw posłuchaj czy usłyszysz poprawę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.