Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie kino domowe + komputer

Wojtek_63077

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuje zakup kina domowego - trafiła mi się okazja - konkretnie chodzi o model Sony SEN-6620. Teraz zauważyłem że w sumie nie wiem jak to podłączyć do komputera (czy się da w ogóle) - jakie potrzebna kable jeśli się da i jak to zrobić żeby działały wszystkie 5 głośników i subwoofer.

Jeśli nie ma możliwości podłączenia to nie będę kupować, bo chciałem mieć kino do filmów odtwarzanych na tv z komputera.

W komputerze mam zwykłą kartę dźwiękową RelatekHD Audio, w razie potrzeby mogę kupić inną w rozsądnej cenie, tylko czy jest sens?

Proszę o pomoc

Nie widzę zdjęć tylnego panelu elektroniki. Jednak wejście chinch jest na 90 procent. Podlaczysz to kablem jack chinche.

Jaka to okazja?

Podlaczysz najprostszym kablem jack na dwa chincze. Jednak to starszy model amplitunera bez wejść cyfrowych co za tym idzie bez prawdziwego dźwięku dookolnego.

Stąd też kwestia za ile masz ten zestaw? Jakie tam są kolumny?

400 pln,

W skład zestawu wchodzi:

2x kolumna frontowa SS-E662v trójdrożne 160W

1x kolumna centralna SS-CN10 80W

2x głośniki tylne SS-U10 80W

subwoofer SS-W662E 80W

Amplituner TA-AV561

Zmieniarka płyt CDP-C661

Zmieniarka kaset TC-WR661

Zestaw wygląda imponująco za tą cenę. Zmieniarka kaset , deck dwu kieszeniowy :)

Szkoda, że amplituner nie ma możliwości pracy jako wzmacniacz wielokanałowy bo dokupiłbyś odtwarzacz blu-ray z wyjściem wielokanałowym analogowym, podłaczył i miałbyś dzwięk HD. Ja właśnie kupiłem swego czasu Technicsa z taką możliwością. Miał taki przycisk, dzięki któremu mógł właśnie pracować jako wzmak wielokanałowy bo miał wejście analog wielokanałowe.

Zestaw wygląda imponująco za tą cenę. Zmieniarka kaset , deck dwu kieszeniowy :)

Szkoda, że amplituner nie ma możliwości pracy jako wzmacniacz wielokanałowy bo dokupiłbyś odtwarzacz blu-ray z wyjściem wielokanałowym analogowym, podłaczył i miałbyś dzwięk HD. Ja właśnie kupiłem swego czasu Technicsa z taką możliwością. Miał taki przycisk, dzięki któremu mógł właśnie pracować jako wzmak wielokanałowy bo miał wejście analog wielokanałowe.

Dzięki, w przyszłości (jeśli dojdzie ostatecznie do zakupu) planuję zmianę wzmacniacza, właśnie na taki obsługujący wielokanałowość, możecie coś polecić - używane w cenie do 400 zł?

Modele jak i same nazwy producentów produkujących dobry i niezbyt drogi sprzęt będą przydatne, bo ja jestem zielony w temacie audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja miałem 530-tkę, po prawej masz przycisk DVD 6ch Input i jak wcześniej pisałem podłączasz do 6-ciu wejść analogowych z tyłu ampla 6 wyjść odtwarzacza blu-ray i masz HD.

Ukryta Zawartość

podobna sytuacja jest w tym Soniaku ale on ma lepszej jakości terminale głośnikowe

Ukryta Zawartość

to samo co "chłopaki" wyżej mają z tym , że to wyższy model od 540-tki,

a to jeszcze wyższy model

Ukryta Zawartość

i nieco nowszy w stosunku do 540 i 720,

Ukryta Zawartość

w tym Onkyo podobnie co wyżej, tez jest przycisk do wejśc wielokanałowych analogowych , pierwszy z lewej przycisk w rzędzie przycisków na samym dole i choć sam amplituner ma już dekodery DD i DTS proponuję zakupić odtwarzacz blu-ray z wyjściami wielokanałowymi analogowymi jednak te są droższe od tych bez takich wyjść, np taki Panasonic (najtańszy nowy "klocek" na rynku z takimi wyjściami) :

Ukryta Zawartość

i masz już dobre kino,

albo z używek i np

Ukryta Zawartość

i łączysz odtwarzacz z amplem kablem optycznym a z tych z linku wejście opt ma Technics 850 i Onkyo 575 a obraz kablem hdmi do TV

Ukryta Zawartość

mam taki ale trochę irytująca jest tacka na płytę poza tym porządny odtwarzacz jak na tą cenę tak jak i Pioneer LX55

lub ten Panasonic

Ukryta Zawartość

za takimi rozwiązaniami przemawia lepszej jakości obraz ( lepszej jakości odtwarzacze) i dzwięk wielokanałowy HD mimo ampla bez takich dekoderów .

Dodatkowo dzwięk możesz zapodać na ampla optykiem z kompa.

Na temat tego Panasonica BDT 570 jest temat : Blu-ray Panasonic BDT 570 (test i zdjecia rozebrane) zaglądnij tam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.