Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do wzmacniacza Kenwood KA-660

Tarkus

Rekomendowane odpowiedzi

heco jest morowkojadem

dual mrowką

w ruchach

to ci nie da - ile modeli tyle zmian

bedziej cie powinien interesowac segment odbiorów do jakich były kierowane niz pozorne roznice ktore kazdy opisze inaczej

raczej partrz by nie kupic biedaka dla klienteli biedronki niz jak gra heco - heco gra i dual gra

biednie heco gra biednie i biedny dual gra biednie

bogate heco gra bogato i bogaty dual gra bogato

do kenwooda z czasu trio raczej nie heco i nie grundig- choc gusta sa rozne

patrz ppoprostu by kupic dobra kolumne a bnie czy ktos cos tam opisał ze jemu gniotło ucho - szukaj raczej jaki to był segment sprzetu niz to czy ktos był zadowolony z dołu czy z góry - ludzkich opisów jest jak piachu na plazy ;)

jesli kosztowała 5000 to nie gniotał ucha a jesli kosztowała 500 to gniotła

jesli "jakies" heco w cenie duala to .. zabładziłes w lesie poszukiwan bierz kompas ;) - target kilentów

ps

nieczego nie ujmuja i nieczego nie podbijaja - graja to w innej barwie i z roznym dociązeniem

podbija puste pudło z dziurą ,odejmuje kiepski glosnik, wyostrza kiepski glosnik i załagadza kieski głosnik -nie marka ani napis producenta pudla .. kiedy pisze kiepski prawie zawsze = tani

co najbardziej podbija i wypacza - CENA wyjsciowa w czasie wypuszczenia a raczej jej nikła wartosc (nie mowie o dzisiejszych w sklepie bo te potrafia byc zaczarowne iluzją i mgłą marketingu)

ps2

jakby to ujac zwiezlej jesli kupisz najbardzie dopasowanie do wynmagan kolumny z powodu uslyszen to to to tam i nawet gdyby sie to zgadzało

ale były to tanie i dla niskich wymagan odbiorców przewidziane kolumny

to i tak bedzie gorzej niz bys kupił "mniej dopasowane" ale z o wiele wyzeszj połki

a juz zgrozą jest zapłacic za nedzną polke tyle co za wysoką tyko dlatego ze komus sie tam cos podobało

ps3

dopiero zuwazyłem szukasz w olx? na odległosc? obys sie nie zawiodł - nie mozesz w allegro ponoc nawet bez konta mozna mniej sie narazasz w allegro na nie udany zakup niz w olx , z olx mozesz nic nie dostac albo paczke cegiel albo rozbebeszony i nawet komentarza nie mozesz dac nie mowiac o zgłoszeniu gdzikolwiek sprawy

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Gdy tak na to patrzeć, to z rozpatrywanych przez nas Duali najdroższe były CL-120 (1200 DM), dalej by szły CL-122 (900 DM). Tyle samo kosztowały CL-710, które obecnie na Allegro są w cholernie zwariowanych cenach. O cenie nowych 620-tek nie znalazłem informacji. Heco PSS-30 wychodzi, że były najtańsze (750 DM). Jak to się przekładało na jakość, tego nie wiem.

Też wolę kupować na Allegro, tylko tam nie wszystko jest. Stąd moje zainteresowanie OLX.

PS. Lynx A 0.5 dalej są na sprzedaż.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Te w czasach nowości kosztowały 300 Euro za sztukę (czyli, jak zgaduję, 600 za parę). Nie wiem, jak to przeliczyć na wartość marki niemieckiej kilkanaście lat wcześniej, ale rozumiem, że to podobna półka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no mniej wiecej tak by wygladało ale patrzymy tez na przedział czasowy- kolumny z lat 50 za dwa razy drozej nie beda tak jak te z lat 80

na wiele spraw trzeba spojrzec bo były tez nedzne drogie i lepsze słabe- ciezko to ogarnac ;)

ale załozmy ze patrzymy na podobne a jedne sa bardzo tanie a druge drogie no to juz jest powazna wskazówka

patrzysz jaki maja głosniki kto je zrobiił ile wazą z czego obudowa jaka zwrotnicna - jesli sa zdjecia rozbierane z katalogów patyrzymy na milion rzeczy patrzymy :)

w kazdym razie ze heco gra tak a dual tak to mało znaczy jesli by sie kupiło tani heco a zostawiło drogiego duala- nie przeskoczysz dopasowaniem

dopasowanie kolumn jest dobre ale kiedy sa pieniadze powazne - tu raczej bijemy sie o jak najlepsze kolumny jako takie całosciowo

pomiedzy gorna połka sa roznice ktore sie dopasowuje - sa małe roznice

lecz pomiedzy polka tania a drogą - bierze sie drogą bez dopasowania - bo tu sa wielkie roznice

720 22 30 to dobre i drogie i solidnie zbudowane - nie przeskoczysz ich "dopasowaniem" "jakichs" kolumn - tylko o to mi chodzi

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Ukryta Zawartość

wprawdzie cena nie jest jakas super niska ale to tez to

numery 100 i 300 to juz gorsze choc numery wyzsze wiec sie nie sugeruj ze tez sa

pasuja ci wymarowo bez obcianania i tansze niz dual

kolumny bez docieplania ale z miechem

"zawsze" masz cantony karaty 20 /920/ 930

w Twojej cenie + moga sie pojawic bardzo godne zabrania do chałupy T+A helios maxi czy helios midi2 a nawet stratos p20 - bywaja takie rzeczy, tu jestesmy dokladnie obok duala

.

Ukryta Zawartość

Te Arcusy 1) zdaje się są z 2 kompletów, chyba, że w jednej zmieniano okleinę, 2) do ceny trzeba by doliczyć koszt wymiany terminali (to chyba nie jest jakoś dużo?).

Te są chyba słabsze?

Ukryta Zawartość

A Cantony wyglądają obiecująco. :)

Ukryta Zawartość

b&w 560 moga sie pojawic w dobrej cenie

Masz na myśli B&W DM 560?

Ukryta Zawartość

Z tym, że to są 2-way BR. Jeśli wpisują się w postulat neutralności (lub subtelnego rozjaśnienia/ochłodzenia), to mogłyby być.

Ale zetknąłem się tez z taką opinią: "Co do firmy - znana jest z tego, ze robi kolumny niezwykle klarowne w brzmieniu, dla niektorych sa wrecz suche i ostre; mecza przy dlugim odsluchu. Najlepsze do rocka, bluesa."

Ukryta Zawartość

Dane w każdym razie brzmią w miarę obiecująco, może poza dołem pasma:

Ukryta Zawartość

PS. Zapomniałem dodać: mam fobię 4-omowych kolumn.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

dopasowanie kolumn jest dobre ale kiedy sa pieniadze powazne - tu raczej bijemy sie o jak najlepsze kolumny jako takie całosciowo

Witam

Na wstępie chciałem podziękować wszystkim za to, że dzięki Wam nie popełniłem kardynalnych błędów przy podejmowaniu decyzji przy dotychczasowych zakupach. Czytam Wasze dyskusje i rady udzielane takim jak ja ciemniakom ale przyszedł moment, że mam delikatnie powiedziawszy mętlik we łbie i postanowiłem zapytać o to o co wszyscy mało zorientowani marudzą.

To w zasadzie "przez" forum pozbyłem się wydawałoby się dobrego sprzętu Technicsa i zacząłem kompletować coś jest niezłe jakościowo i wygląda niekiepsko.

Cieszę, że mogę podczepić się wątku doboru kolumn do wzmacniacza Kenwood"a i mam nadzieję, że Autor wątku nie będzie miał nic przeciw. Szkoda, że nie napisał jak zakończyły się Jego poszukiwania i jakie ma wrażenia.

Jak wspomniałem po krótkiej przygodzie z nie najgorszym zestawem Technics"a stałem się "posiadaczem" Kenwood Trio KA 8004 2x 55W/8 Ohm rocznik 1973-76, zdaję sobie sprawę, że to niezbyt mocny wzmacniacz ale z tunerem pięknym KT 8005 stanowi przynajmniej dla mnie całkiem ładny zestaw i nie najgorszy jakościowo. Jak widać jestem pod urokiem ładnie wyglądających klocków.

Powiedzcie mi jakich kolumn powinienem szukać do w/w sprzętu? chcę żeby to były dobre jakościowo pudła. Wiem że powinienem szukać kolumn o wysokiej skuteczności/efektywności oscylującej między 90-100 lub więcej dB/1m i impedancji nie koniecznie 8 Ohm, raczej niższej.

Pomieszczenie do odsłuchu 35-50m2, mebli nie za wiele, słucham wszystkiego z wyjątkiem disco polo, rapu, hip hopu, jest też miejsce na muzykę poważną. Budżet w ramach rozsądku(na pewno nie 10tys), za dobre kolumny jestem w stanie wydać parę fajnych zł. Biorę pod uwagę nowe jak i używane kolumny.

Które z kolumn monitorów i podłogowych polecilibyście zdesperowanemu jeszcze nie audiofilowi.

Jak każdy chciałbym maksymalnie wyeliminować opcję-kupił, odsłuchał i martwi się o to czy sprzeda bo mu nie pasuje.

Znane mi są z oczytania:

Canton Quinto tylko który model?, czy warte są zainteresowania?

Canton karat?

Canton inne

Yamaha NS-690?

Ukryta Zawartość

Infinity(z Kappa 6,7,8,9 mój wzmacniacz nie ma szans)? Może małe monitorki np Kappa 60?

Klipsch rf62 II i inne modele - też chyba nie dla mnie, wyższe modele też chyba nie?,

Kupując nie tylko oczami wybrałbym modele Pioneer:

CS-77A,

CS - E 500,--

Ukryta Zawartość

CS-822A

oraz Pioneer CS-979 - 4 głośnikowy z ebay.de - ale chyba z innym wzmacniaczem.

Ukryta Zawartość

Tak w ogóle zastanawiam się czy warto wchodzić w stare kolumny chociaż sprzęt pozostały mam również nie młody? Jak widać zainteresowania rozstrzelone, bez ładu i składu.

Jak na pierwszy post i tak za długo marudzę. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

"Dziękuję Wam bardzo", chyba nie doczekam się odpowiedzi!

Tak w ogóle śledząc różne wątki na forum odnoszę wrażenie, że w wielu przypadkach grupy ludzi biorących udział w dyskusjach zachowują się jak towarzystwo wzajemnej adoracji i kręcą kichę między sobą na tylko ich interesujące tematy lekceważąc,nie odpowiadając na pytania podobnych do mnie błądzących w sprzętach HI FI FI. Nie przeczę, że dużo info poznałem dzięki forum ale ciągle błądzę, powiecie moja sprawa i niech tak zostanie.

Znam trochę inne zwyczaje z innych forów. Wspomnę o tym, że admin był tak "łaskawy" i nie opublikował mojego drugiego postu ale widocznie tak tu jest!

"Dziękuję Wam bardzo", chyba nie doczekam się odpowiedzi!

Tak w ogóle śledząc różne wątki na forum odnoszę wrażenie, że w wielu przypadkach grupy ludzi biorących udział w dyskusjach zachowują się jak towarzystwo wzajemnej adoracji i kręcą kichę między sobą na tylko ich interesujące tematy lekceważąc,nie odpowiadając na pytania podobnych do mnie błądzących w sprzętach HI FI FI. Nie przeczę, że dużo info poznałem dzięki forum ale ciągle błądzę, powiecie moja sprawa i niech tak zostanie.

Znam trochę inne zwyczaje z innych forów. Wspomnę o tym, że admin był tak "łaskawy" i nie opublikował mojego drugiego postu ale widocznie tak tu jest!

Szanowny Kolego.

Pomimo jak sam zauważyłeś - sporej pomocy jaką mozna otrzymać na Forum AS, nie zawsze każde zapytanie = odpowiedź.

I nie wynika to z niechęci do Szanownego Kolegi, czy złośliwości. Po prostu czasem nie ma odpowiedzi na konkretne pytanie.

Powodów setki by nie rzec tysiące. Nie każdy miał lub ma kontakt z danym sprzętem czy konfiguracją sprzętu.

A jeśli już, nie każdy ma wyrobione zdanie na tyle, by wypowiadać je publicznie. Dlaczego? By właśnie Szanownego Kolegi nie wprowadzić w błąd.

Cieszy to, że poznałeś dzięki AS sporo ważnych informacji. Czyli Forum jednak "żyje" i da się znaleźć to, czego się szuka.

Ale jak to w życiu - nie zawsze "od ręki" i nie zawsze na każde pytanie.

Moja dobra rada - w przypadku używanego sprzętu warto kupować od sprawdzonego sprzedawcy lub po ówczesnym sprawdzeniu danego sprzętu.

Ale to już wiesz. A co do konkretnych modeli - najlepszym doradcą będzie Twój słuch i serce.

Co do niezaakceptowanego postu - Moderatorzy to też ludzie. Śpią, żyją i odpoczywają. Czasem po prostu w zalewie zgłoszeń gdzieś zostaje pominięte inne-równie ważne "zdarzenie".

Mam nadzieję, że przyjmujesz to ze zrozumieniem. Tym bardziej, że za moment nie potrzebna będzie nasza (Moderacji) aktywność w temacie Twoich postów.

Miłego dnia i pozdrawiam

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Witam

Nie liczyłem na jakieś szczegółowe rady na dwie strony j/w w swojej sprawie, jedynie na krótkie tak lub nie odnośnie moich pytań. Jestem trochę zniecierpliwiony poszukiwaniami odpowiedzi na zadawane sobie pytania. Poza tym mam już dosyć słuchania muzyki na kolumnach które obecnie posiadam zdając sobie sprawę, że mogę mieć lepsze. Na pewno ogranicza mnie moc mojego wzmacniacza i to jest przyczyną mojego zniecierpliwienia. Mimo iż na forum jest dużo info jednak znalezienie odpowiedzi na swoje problemy z wyborem to jest sztuka. Pozdrawiam!

Jeśli o to chodzi, to KA-660 jest wzmacniaczem o dość "ciemnym" brzmieniu i dlatego potrzebuje kolumn raczej "jasnych". Ja próbowałem go z kolumnami Arcus TS-25. Na krótszą metę OK, ale na dłuższą czegoś mi brakowało - nie potrafię powiedzieć, czego. Było to jakby przytłumione; słyszałem to tak, jakby mi katar przytkał uszy. Tak, że wystawiłem te kolumienki na sprzedaż. Z czymś innym na pewno zabrzmią jak trzeba, ale z Kenem to jednak pomyłka. :(

Z Dali A4 zagrał "w miarę", ale też trochę za basowo - w porównaniu z np. Technicsem SU-8080, z którym kolumny Dali brzmią całkiem całkiem.

To wszystko sugestie w różnym stopniu negatywne. Innych na razie nie mam, przykro mi. Ktoś mi polecał Dual lub Heco, ewentualnie Canton, ale jeszcze nie sprawdzałem, więc nic nie potrafię powiedzieć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.