Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki 2.1 lub monitory 600-700 zł

qb3k

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

przebudowuję swoje komputowe audio. Karta dźwiękowa to już temat zamknięty. Padło na AIM SC808 i to mi wystarczy aż nadto na wieki wieków.

Teraz pytanie o głośniki. Przez ostatnie 10 lat korzystałem z systemu Sony CMT-CP2W, gdzie przyzwyczaiłem się do głęęęębokiego dołu i ogólnie do ich miękkiego brzmienia. Teraz potrzebuję czegoś nowego, dokładniejszego, co ładnie wyciągnie inne rejestry, ale dół wciąż będzie dominujący. No i mam problem, co wybrać. Miejsca na biurku niedużo. Największym wyzwaniem jest teraz dla mnie decyzja. Monitory czy "głośniki komputerowe". Nie wiem, czy po tylu latach polubię neutralność monitorów, ale na pewno brakowałoby mi wciąż dołu w nich, choć z drugiej strony inne rejestry są w nich znacznie wyraźniejsze niż w głośnikacj. Stąd pytam Was jako bardziej doświadczonych użytkowników o radę. Pewnie coś czuję że i tak to się skończy tym, że będę musiał posłuchać wszystkich zestawów i zdecydować sam.

Jeśli chodzi o konkrety to z monitorów wybór jest pomiędzy:Mackie CR4 a Eris E4.5

A z głośników najlepsze parametry mają chyba Edifier C3X

Co myślicie? Co musiałbym jeszcze sprawdzić? A może kupić odsłuchy i do nich sam sub?

Najlepiej sobie odsłuchać głosników, sam mam C3 i nie zdecydowałem się na monitory choć odsłuchiwałem M-audio bx5 w sklepie. Ciężko tak stwierdzic co gra lepiej, dopóki nie postawisz kolumn na biurku i nie porównasz. Jeśli szukasz głosników do muzyki może jakieś stereo edifiera z serii R, ponoc fajnie grają, a cena podobna.

Dzięki za odpowiedź. Intensywnie badając temat, co jakiś czas ktoś poleca te Edifiery z serii R. Edifier R1600TIII ma jeszcze ok rozmiar dla mnie, chociaż dół to głośnik 4". W Erisie mam 4.5" przy takich samych wymiarach całości.

Ideałem by był pewnie Edifier R2600, gdzie jest 6,5" ale to już mi się nie zmieści na biurku.

A jak Twoim zdaniem sprawdzają się te C3? Bas się nie rozłazi? Coś czuję, że zaryzykuję kupno Erisów, jeśli nie uda mi się z nich wydobyć satysfakcjonującego dźwięku, to sprawdzę Edifier R1600TIII.

#trudnedecyzje ;)

Odsłuch w sklepie oczywiście jest wskazany, bo to ma się Tobie to granie spodobać.

Ewentualnie zawsze też przecież można zwrócić w ciągu 14 dni.

Polecam przyjrzeć się temu zestawowi Altec Lansing MX5021:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam ten sprzęt pewnie z dziesięć lat i nie widzę potrzeby zmiany - jeśli chodzi o głośniki komputerowe, to gra to bardzo dobrze.

Firma jest mniej popularna w Polsce (chociaż w połowie laptopów siedzą ich głośniki), ale produkuje też pełnowymiarowe kolumny, słuchawki.

Ukryta Zawartość

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Odsłuch w sklepie oczywiście jest wskazany, bo to ma się Tobie to granie spodobać.

Ewentualnie zawsze też przecież można zwrócić w ciągu 14 dni.

Polecam przyjrzeć się temu zestawowi Altec Lansing MX5021:

Ukryta Zawartość

Mam ten sprzęt pewnie z dziesięć lat i nie widzę potrzeby zmiany - jeśli chodzi o głośniki komputerowe, to gra to bardzo dobrze.

Firma jest mniej popularna w Polsce (chociaż w połowie laptopów siedzą ich głośniki), ale produkuje też pełnowymiarowe kolumny, słuchawki.

Dzięki! Kolejny trop! I sytuacja jak zawsze, im dalej w las, tym więcej drzew ;)

Akurat sklep jest niemiarodajny, bo głośniki stoją w zupełnie innym ustawieniu i grają na innym sprzęcie, więc zostaje tylko opcja odsłuchy w domu z 14 dniami na zwrot. Ten Altec jest dużo ładniejszy od Edifier R1600TIII, więc to duży plus, chociaż recenzje nie porywają. Jakby Erisy lub Edifiery nie podołały będzie to trzeci trop do sprawdzenia.

Ukryta Zawartość

zostaje tylko opcja odsłuchy w domu z 14 dniami na zwrot.

W dodatku radzę kupić te 2-3 zestawy równocześnie i porównać je bezpośrednio. Takie porównanie najbardziej obnaża różnice.

Ten Altec jest dużo ładniejszy od Edifier R1600TIII, więc to duży plus, chociaż recenzje nie porywają. Jakby Erisy lub Edifiery nie podołały będzie to trzeci trop do sprawdzenia.

Tak, wygląda super. :) Przejrzałem kilka recenzji i jestem zdziwiony, bo ten zestaw ma dobry bas, a góra nie jest za mocna - a w recenzjach tak napisali. Może jak się puszcza kiepskiej jakości mp3 to tak jest, ale przy dobrym playerze i plikach flac te Alteki grają jak na swoją cenę bdb. Jest prawidłowa scena dźwiękowa, prowadzenie basu, niezłe barwy.

Z wymienionych przez Ciebie zestawów Altec schodzi najniżej w paśmie przenoszenia - do 40Hz (a monitory mają tylko 70Hz!!!). Na tym poziomie cenowym nie jest możliwe by zestawy miały dobry najniższy bas - albo jest dobry zakres średniego i wyższego basu, albo buczący, niekontrolowany dół. Mój główny system jest kilkadziesiąt razy droższy, więc jakieś porównanie mam.

Pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach.

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Tak jak pisali koledzy wczesniej, głosniki musza byc na biurku, bo odsłuch jest nie miarodajny w sklepie. odsłuchujac w sklepie M-audio i Yamahy hs5 to był kompletny nie wypał, bas zlany i brak srodka, odsłuchiwałem "jeff loomis-mercurial" nie było słychac w ogóle gitary prowadzącej tylko solową, a stopy perkusji zlane z basem. Ale nie powiem że to złe kolumny bo nie stały u mnie na biurku, wtedy mogły by zagrac super. Cudów nie ma i nikt nie sprzedaje dobrych rozwiazan razem ze wzmacniaczem za 1 tyś zł.

Co do edifierów mam je juz ze trzy lata i jak na głośniki komputerowe to jedne z lepszych komputerówek 2.1. C3x to nowsza wersja c2 i tu niestety C3 wygrywają jakoscią dźwieku. W C3x płacisz za głupoty jak USB, odtwarzacz muzyki a nie za jakosc wykonania. Po trzech latach uzytkowania C3 moge tez napisać że twittery odtwarzają nie najlepiej wysokie pasma, bas gra fajnie i srednie tez spoko. W tej cenie nie kupisz idealnego zestawu bo takiego nie ma.

Co do rozmairu głośników do pokoju 5" powinno starczyć do produkcji basu, ja mam w edkach chyba 10" w subie ale bas mam skręcony w mixerze o 1/3. co do tych alteców podobno szumią i jak masz je przed nosem to sprawa irytująca. Musisz poczytać na forach bo ludzie pisali o tych problemach.

nie bym cos miał do aima ale stawianie sobie załozeń ze wystarczy cos na wieki wieków bo tak zadowala to naginanie czasoprzestrzeni ;)

nie przesadzaj

wprawdzie tanio nie ma rzeczy zauwazalnie lepszych ale....zawsze jest jakies ale

kiedys mowiłem ze sound blaster 2zs wystarczy na wieki wieków bo juz lepiej nie mozna , nie potrzeba i jest nadto - ile razy trzeba by te słowa zweryfikowac to Bog jeden wie :)

ps

nie mysle nawet o przyszłosci ktora niby miała by cos przyniesc niebywałego w cudach , mysle o tym ile spraw sprzed 10 lat "zabija" aima ;)

nie jestes w połowie "nirwany" ... ja tez nie by nie było ;)

ps2

dopuki nie odejdziesz od 2.1 nie bedziesz w drugiej połowie nirwany ;) ale tu jest jeszcze drozej i nie biurkowo ot wspominam bys porzypadkiem nie uznał ze ją osiagnąłes a pożniej sie srogo zawiodł ze a tamto to jednak nie było to a to to tez jeszcze nie to :)

aim i 2.1 chocby z nieba spuszczone nie doprowadza do nirwany - mozna sobie tak wmawiac, ale niestety tak nie bedzie - bedzie to nadal naginanie czasoprzestrzeni :)

miejsca na biurku moze i nieduzo ale "zawsze" jest miejsce na haki w scianie - tam sie miesci o wiele wiecej niz na biurku

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.