Skocz do zawartości
IGNORED

Rozpoczynam przygodę z jakością dzwięku.

Hemisys

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwolę sobie przekopiować tekst (plus aktualizacyjna edycja), który napisałem na innym forum. Trochę dla wygody i trochę dla precyzji informacyjnej, ale przede wszystkim dlatego, że jakoś nie dostaję wsparcia. Witam,

"wreszcie nadszedł czas, że mogę powolutku, żółwim tempem wchodzić na ścieżkę cieszenia się ze słuchania muzyki. Pozwala mi na to subtelna zmiana sytuacji finansowej.

Dotąd używałem wzmacniacza od wieży Sony LBT-D309 (i nadał dość długo, pewnie jeszcze wiele miesięcy będę go używać) i kolumienek od wieży Panasonic SA-AK 40.

To już trwa kilkanaście, jak nie ponad 20 lat. To nie tak, że nie mam co na talerz wrzucić, ale najwyższym priorytetem jest u mnie rodzina i miałbym wyrzuty sumienia inwestując w swoje fanaberie ich kosztem.

Moim zdaniem wąskim gardłem w moim przypadku są oczywiście kolumny i od nich powinienem zacząć.

Czy moglibyście zaproponować mi jakieś kolumny obecnie dostępne na Allegro lub w OLX w granicy do 30km od Poznania w kwocie do 500zł?

Drugim moim krokiem będzie zakup wzmacniacza. Już wiem jakie to będą firmy, ale nie chcę wpisywać, żeby nie rozwadniać tematu. Oczywiście też w zależności od waszych porad.

Przy takim budżecie chyba nie ma sensu definiować muzyki, ale na wszelki wypadek: muzyka uniwersalna - od klasyki, przez jazz, pop rock trance i metal. O ile lubię metal to do jakości brzmienia tego gatunku przykładam najmniejszą wagę.

Źródło - komputer i karta Sound Blaster Audigy ZS2"

Powierzchnia pokoju to 20m2. Słucham muzyki różnej ale najczęściej pochodnej elektroniki. M83 Deadmau5 Infected Mushroom - przykłady elektronicznej, dalej to elektroniczny chillout, jazz, klasyczna, rock i pop, również metal - ale tym gatunkiem najmniej chcę się kierować przy wyborze.

Moim planem dotyczącym audio jest odsapnięcie od zawsze będących ze mną kolumienek od wieży Panasonic SA-AK 40. Do wybranych kolumn też nie będę kupować specjalnie wzmacniacza. Wzmacniacz będzie kupowany pod kątem jego walorów, a kolejne kolumny do niego dobrane. Chce przy okazji nabrać doświadczenia.

Od kolumn oczekuję raczej sprawności w cichszych warunkach - mam rodzinę i nie mam swojego pokoju odsłuchowego.

Dźwięk jaki chciałbym uzyskać na początku: Nie chciałbym żeby jakieś pasmo zasłaniało mi resztę. Chyba chciałbym się (jako muzykant) wsłuchiwać w wybrane instrumenty, które zwrócą moją uwagę.

Pozdrawiam!

Co prawda 4 omy a twój wzmacniacz ma 6 ale skoro cicho słuchasz, na początek ci starczy, oferta ciekawa, za 300zł powinni sprzedać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To komis wiec nie powinno być kłopotu ze zwrotem gdyby coś nie grało tak jak powinno.

Ukryta Zawartość

Co prawda 4 omy a twój wzmacniacz ma 6 ale skoro cicho słuchasz, na początek ci starczy, oferta ciekawa, za 300zł powinni sprzedać:

Ukryta Zawartość

To komis wiec nie powinno być kłopotu ze zwrotem gdyby coś nie grało tak jak powinno.

Dziękuję za odpowiedź.

Lombard, znam tego typu placówki troszkę od wewnątrz. Raczej ciemne typy są właścicielami. Może być różnie.

Ukryta Zawartość

mialem kiedys wieze ak40 panasonica, pamietam ze zmienilem kolumny na 2 drozne tonsile i bylo duzo lepiej, kolumny za 500 zł beda sie marnowac przy tej wiezy. okresl wielkosc pomieszczenia kolumny podstawkowe czy podlogowe ?

Co byś nie kupił to będzie o WoW , ja zaczolem od systemu znalezionego na smietniku ktory musialem poskladac do kupy . Tak super to gralo ze polknolem bakcyla . Mimo ze bylem w posiadaniu jakies malej wiezy onkyo nawet calkiem drogiej ( w porównaniu...) i bakcyla przy niej nie polknolem. Taki sprzet można na ebay uk wychaczyc za 800 zl plus koszty wysylki (wzmacniacz, Kolumny

pozdrawiam

1* YAMAHA as2100/MATRIX mini-i pro2s 2* Sony ta f870es/xa20es/Dynavoice df8/Aim sc808 /UPS Powertecnique pro3000 1800W online, 3* Marantz/pm7200 /cd6000ose/ st7001/Mordaunt Short Avant 916i,

Hmm, trudna droga przed tobą , o ile zechcesz znależć naprawdę dobry dżwięk. Najpierw musisz go gdzieś usłyszeć na nieco lepszym sprzęcie niż twój . A to po to by mieć skalę porównawczą i wyobrażenie czego szukać . Jakość dżwięku dobrze powiedziane , trzeba sobie zadać pytanie co przez to rozumiemy. Pozdrawiam i życze powodzenia w poszukiwaniach .

kolumny za 500 zł beda sie marnowac przy tej wiezy. okresl wielkosc pomieszczenia kolumny podstawkowe czy podlogowe ?

Dziękuję wszystkim za dobre rady. Na wszystko przyjdzie czas i na lepszy wzmacniacz i na adaptację pomieszczenia. Ale teraz już baaardzo chcę pozbyć się tych "średniotonowych pudełek", chcę odsapnąć.

Kolejnym krokiem będzie zdobywanie wiedzy o wzmacniaczu i adaptacji - wzmacniacz, chciałbym mieć już ze 2 klasy lepszy od tych tymczasowych kolumn za 500. Ale po tylu latach cierpienia potrzebuję tymczasowej nagrody.

Przyglądam się obecnie:

Klipsch Synergy B2/B20

Kef Q15

Kef C20

Mission M71

Magnat Quantum 50

MISSION 780

Znacie je może?

Dla wyjaśnienia taki widzę etap

1. Kupno przejściowych kolumienek do 500

2. Wzmacniacz + plus wnioski z różnic i adaptacji

3. Kupno kolumn pod wzmacniacz z pkt 2.

4. Pewnie przerwa na dopracowanie finansów:)

5. Kupno docelowego wzmaka

6. Kupno kolumn pod docelowy wzmak

Myślę, że przy takim budżecie więcej uciągnę z podstawkowych. Pomieszczenie około 20m2.

Zainteresuj się tymi, a zaoszczedzone kasę przeznaczysz na wymiane wzmacniacza i kabelki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam do sprzedania kolumienki Tannoy Mercury M1. Stan techniczny i wizualny określam na idealny.Kolor czarny.Cena 400zł. Na początek przygody z audio, idealne. Zdobyły nagrodę Eisa,a to już wystarczająca rekomendacja.

Dziękuję wszystkim za dobre rady. Na wszystko przyjdzie czas i na lepszy wzmacniacz i na adaptację pomieszczenia. Ale teraz już baaardzo chcę pozbyć się tych "średniotonowych pudełek", chcę odsapnąć.

Kolejnym krokiem będzie zdobywanie wiedzy o wzmacniaczu i adaptacji - wzmacniacz, chciałbym mieć już ze 2 klasy lepszy od tych tymczasowych kolumn za 500. Ale po tylu latach cierpienia potrzebuję tymczasowej nagrody.

Przyglądam się obecnie:

Klipsch Synergy B2/B20

Kef Q15

Kef C20

Mission M71

Magnat Quantum 50

MISSION 780

Znacie je może?

Myślę, że przy takim budżecie więcej uciągnę z podstawkowych. Pomieszczenie około 20m2.

Przyglądam się obecnie:

Klipsch Synergy B2/B20

Kef Q15

Kef C20

Mission M71

Magnat Quantum 50

MISSION 780

Znacie je może?

A co ze żródłem ? przecież coś musi z siebie wyemitować ten dżwięk. W jakim kierunku mierzysz , cyfra - analog , pliki ,cd, streaming, czy też vinyl a może taśma-szpule. Jeśli wybierzesz którąś z tradycyjnych form to jest jedna rada, staraj się wejść w posiadanie jak najlepszego żródła, na miarę swoich możliwości finansowych , a nawet mocno je naginając w kierunku granicznym. O dżwięku , jak by na to nie patrzył , decyduje w pierwszej kolejności właśnie żródło, im doskonalsze w wierności odtwarzania materiału, tym efekt końcowy lepszy .Można by tu się rozpisywać nad wyższością formatów , lecz na tą chwilę na tym etapie twoich poszukiwań jest to zupełnie nie istotny aspekt. Pozdrawiam

A co ze żródłem ? przecież coś musi z siebie wyemitować ten dżwięk. W jakim kierunku mierzysz , cyfra - analog , pliki ,cd, streaming, czy też vinyl a może taśma-szpule. Jeśli wybierzesz którąś z tradycyjnych form to jest jedna rada, staraj się wejść w posiadanie jak najlepszego żródła, na miarę swoich możliwości finansowych , a nawet mocno je naginając w kierunku granicznym. O dżwięku , jak by na to nie patrzył , decyduje w pierwszej kolejności właśnie żródło, im doskonalsze w wierności odtwarzania materiału, tym efekt końcowy lepszy .Można by tu się rozpisywać nad wyższością formatów , lecz na tą chwilę na tym etapie twoich poszukiwań jest to zupełnie nie istotny aspekt. Pozdrawiam

Tak, gdzieś tam przyznałem,że o źródle zapomniałem. Na razie będzie to komputer i karta Sound Blaster Audigy. Ale w przyszłości na pewno coś sensowniejszego. Sądzę, że ten pierwszy planowany przedział cenowy, jest do niej adekwatny. I może nawet drugi, ale nie "docelowy" sądzę...)

Mam do sprzedania kolumienki Tannoy Mercury M1. Stan techniczny i wizualny określam na idealny.Kolor czarny.Cena 400zł. Na początek przygody z audio, idealne. Zdobyły nagrodę Eisa,a to już wystarczająca rekomendacja.

Tannoy M1 są OK, ale grają jak grają (góra, za mocno podbity wysoki bas, żeby ukryć brak niskiego, a na środku dziura). Za mniejsze pieniądze można dostać coś z tradycyjnych zamkniętych konstrukcji z lat 80-tych, jak RFT Corona, czy Wega 3544. Zaraz ktoś zacznie pierniczyć, że stare źle gra, ale pamiętaj że w kontrukcji głośników w ciągu ostatniego półwiecza nie zmieniło się NIC, a mimo upływu lat, kolumienka ze średniej półki zagra lepiej, niż budżetowa (nawet z nagrodą).

PS. Mam wszystkie kolumny, o których piszę. Znam ich brzmienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.