Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe + wzmacniacz stereo

aldi18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy po wielu latach pora wrócić do swojej pasji jaką jest dobry sprzęt grający. Jako to, że podczas mojej nieobecności tu na forum dorobiłem się mieszkania co pozwala mi rozwinąć skrzydła tak jak chce bo żona jest bardzo układowa;p

Od tego czasu kiedy jako tako siedziałem w zagadnieniach audio minęło już sporo czasu;) świat troszke poszedł do przodu, czasem to dla nas lepiej czasem nie.

Dlatego też zakładam ten temat bo chcialbym poznać wasze opinie o moich planach i skorzystać troszke z waszej szerokiej wiedzy i osłuchania jako to, że mieszkam w Zamościu i tutaj krucho z tym.

Jestem posiadaczek kolumn DIY Akustyk HD2 to starszy model kolumn ale sprawujący sie naprawde fajnie.

Specyfikacja:

Impedancja znamionowa [Ohm]: 4

Rekomendowana moc wzmacniacza [Wrms]: 50 - 150

Efektywność [dB]: 88

Pasmo +/- 3dB [Hz-kHz]: 35-30

Spadek -6dB [Hz]: 32

Częstotliwość strojenia bass reflex [Hz]: 40

Pojemność komory głośników [dm3]: 36

Zrównoważenie 250Hz-8kHz [dB] +/-1,5

Częstotliwości podziału [Hz]: 700, 2500

Przetworniki to 2 razy HDS Peerless + Scan Speak Discovery jako wysokotonowiec

Reszta zestawu to 2 razy satelity Eltaxa plus centralny też eltax i sub będzie pewnie też DIY lub kupie coś w używce fajnego może coś doradzicie.

Wiem, że oprócz frontów nic po za tym nie błyszczy jakąś szczególna jakościa ale najpierw chciałbym się skupić na elektronice potem będę się bawił w wymianę kolumn pod kino domowe.

Mój problem polega na tym, że nastawiony jestm pod kino jakies 30% pod muzykę 70%. I tu pytania

1. Zawsze chciałem spróbować lampowego brzmienia nie wiem czy moje fronty spiszą się z jakąś przyzwoitą lampą i fajnie się to zgra jako, że są to nietypowe dostępne kolumny i nie wiem jak to się zgra.

2. Jeśli lampa to składać czy kupować gotową jak to ma się do jakość/cena. Bo przyznam się jest u nas wyjątkowo człowiek który jest w stanie zrobić dobrą lampe ale boje się ryzykować z drugiej strony wiem, że może wyjść coś dobrego za mniejsze pieniądze. Może potrafilibyście podrzucić jakieś ciekawe projekty. Byłbym wdzięczny.

3.....a może jednak tranzystor?

4.jestm ukierunkowany raczej na kupienie amplitunera z drugiej reki i też chciałbym żeby był ze średniej półki coś koło 1,5k-2k za używkę. Czy brać lepiej nowy?

5.Co jako źródło dzwięku....

6. Na wszystko chciałbym wydać jakieś do +/- 7 tys na początek bez kolumn.

Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

PS. Salon ma około 20m2

https://www.audiostereo.pl/topic/128813-kino-domowe-wzmacniacz-stereo/

Witaj,

W tym budżecie możesz iść zarówno w nowy jak i używany sprzęt.

Co do lampy nie wiem bo nie wiem jak grają te kokumny. Jednak nie spotkałem się aby kokumny grały z tranzystorem dobrze a lampa źle. Więc myślę że powinieneś iść w kierunku pierwotnego zalozenia.

Co do amplitunera to weź podstawowy model spełniający zakładana dla ciebie funkcjonalność żeby miał preout. Np. Onkyo 818 Denon avr3000 itp. Chyba że chcesz coś nowszego.

Do tego polecał bym jednak nowa lampe z produktów cayin na el34. Jako źródło możesz iść śmiało w odtwarzacz bd gdyż i tak amplituner swoim przetwornikiem zdekoduje sygnał.

Jeśli mige jeszcze pomoc zapraszam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.