Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory studyjne do 800zł, czy słuchawki+interface 800zł

noise_60842

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otóż planuje zakup jakiegoś sprzętu na początek tworzę instrumentale pod rap/hip-hop aktualnie posiadam 2x Sony SS-A 309 + SkyTronic wzmacniacz(chińczyk jakiś chyba), więc na nich dobrze się nie tworzy. Posiadam budżet 800zł i wiem że za to nie dostane prawdziwych monitorów ale kupie chyba coś lepszego od tego co mam. I pytanie mam takie czy kupić np M-AUDIO BX5 D2, Mackie CR3, Alesis Eleveta 3/5 czy jakieś używane za tą cene lub kupic Scarlett Solo + Słuchawki AKG badź Sennheiser albo same słuchawki np Beyerdynamic DT 990 Pro ?

Imho sluchawki za te cene kupisz stosunkowo "finalne" mam na mysli przez to ze raczej dlugo ich nie wymienisz bo beda po prostu wystarczajaco dobre zeby nie trzeba bylo ich wymieniac dopoki nie osiagniesz poziomu naprawde pro, a tak naprawde np. Beyerdynamic DT770 PRO 250ohm jest bardzo czesto uzywany w wielu komercyjnych studiach - warto obejrzeć jakieś "za kulisami" polskich radiostacji / stacji telewizyjnych - bardzo wiele razy widziałem te słuchawki w wielu studiach wiec to juz poważny sprzęt. Używam ich osobiście jako głównych słuchawek i bardzo dobrze się sprawdzają. Komfort pracy z nimi jest również bardzo wysoki.

Monitory za 800zl... Ja mam Behringery B3031A za troche więcej i szczerze to mają spore braki w brzmieniu. Najwiekszy problem z basem ktorego jest bardzo bardzo mało, mniej niż do tej pory spotkałem chyba na jakichkolwiek lepszych słuchawkach czy nawet tanim "hi-fi". A z tego co czytałem różne recenzje to i tak podobno grają nieźle jak na swoją cenę więc nie oczekiwałbym cudów od monitorów za 800zl. To niemalże cena jakiś Microlab Solo 6c których jakis czas temu uzywalem jako zwykłych głośników komputerowych. Nic nadzwyczajnego ani profesjonalnego.

No ja bym bral sluchawki. Chociaz nie zajmuje sie produkcja wiec nie nazwalbym siebie osoba na ktorej opinii w tym temacie mozna bezkrytycznie polegac.

a tak naprawde np. Beyerdynamic DT770 PRO 250ohm jest bardzo czesto uzywany w wielu komercyjnych studiach - warto obejrzeć jakieś "za kulisami" polskich radiostacji

To by tłumaczyło, czemu tak wiele płyt jest fatalnie zmasteringowanych :D

Słuchawki grające "V'ką", mają stanowić punkt odniesienia przy strojeniu muzyki? lol

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do autora wątku: po pierwsze celuj w używki.

Żadne nówki ze sklepu.

W tej branży marża jest po prostu chora.

Po drugie jaką masz akustykę w pokoju?

- jak w miarę przygotowałeś pomieszczenie pod odsłuchy z kolumn, to spoko - można przejechać się do sklepu i posłuchać sobie jak grają poszczególne monitory.

- jak akustyka jest przypadkowa (czyli jak w 90% przypadków osób, u których stoi sprzęt), to kolumny sobie daruj i celuj w słuchawki.

Ale żadne Beyerdynamic, czy to DT770, DT880, czy tym bardziej mega muzykalne DT990

Chcesz mieć wgląd w nagranie to odsłuchaj studyjne AKG, Audio-technica lub np. Sennheiser HD600

Kasy spokojnie Ci wystarczy na używane, porządne słuchawki studyjne + jakiś wzmak do nich (też z rynku wtórnego)

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Monitory za 800zl... Ja mam Behringery B3031A za troche więcej i szczerze to mają spore braki w brzmieniu. Najwiekszy problem z basem ktorego jest bardzo bardzo mało, mniej niż do tej pory spotkałem chyba na jakichkolwiek lepszych słuchawkach czy nawet tanim "hi-fi".

Wygląda na to, że miałeś Hi-Fi i słuchawki z bardzo podbitym basem. Natomiast co do tych behrów, to przyciąłbym na nich "Room Compensation" o 2dB , a soprany o maksymalne 4dB ... pod warunkiem, że pomiary w poniższym serwisie, zostały poprawnie wykonane:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda na to, że miałeś Hi-Fi i słuchawki z bardzo podbitym basem. Natomiast co do tych behrów, to przyciąłbym na nich "Room Compensation" o 2dB , a soprany o maksymalne 4dB ... pod warunkiem, że pomiary w poniższym serwisie, zostały poprawnie wykonane:

Ukryta Zawartość

Do behringerów dają pomiary per kolumna - ta kartka, moje mają inne wykresy, nie mają tego wybicia ponad poziom przy nizszych czestotliwosciach. Więc skoro pomiary na papierze się różnią to w rzeczywistości pewnie jeszcze bardziej.

Co do liniowosci - z drugiej strony są dwa stanowiska - jedni twierdzą że monitory powinny grać super liniowo, drudzy że powinny grać "przeciętnie" żeby oddawać "standardowy" sprzęt. Mysle że w dzisiejszych czasach ciężko w przeciętnym domu znaleźć coś bez podbitego basu. Pewnie dlatego używa się sluchawek pokroju DT770. Żeby jak ktoś ma jakies "przeciętny" sprzęt typu Logitech Z5500 to żeby bas nie zmiotl go z powierzchni ziemi... Badzmy szczerzy jak wyglada dziś "przeciętny" sprzęt audio - jakieś 2.1 lub 7.1 Bose z wybitym basem, komputerowe 2.1 lub "kino domowe" rowniez z super podbitym "basem", soundbary ktore... basu nie mają ale udają ze maja wybijaniem w kosmos mid basu. Kolumny typu Tonsil Maestro 180 które masakrują basem. Ze wszystkich szeroko pojętych przetworników jakie posiadam - Tonsil Disco 110, Tonsil Maestro 180, Beyerdynamic DT770 PRO, Superlux HD668B, Superlux HD669, garstka jakiś konsumenckich crapów, wczesniej miałem jeszcze Solo 6c. Z tych wszystkich Behringery wydają się mieć tego basu jednak najmniej. Przynajmniej u mnie, moze wina słabej (braku) adaptacji akustycznej pomieszczenia.

Superlux HD668B oraz HD669 w sumie mają podobną "v-kowatość", a nawet Superluxy mają strasznie wybite wysokie, duuuuzo mocniej niz DT. Większość konsumenckich słuchawek ma jeszcze bardziej wybity bas. Tak naprawde słuchawek pokroju HD600 które grają stosunkową deską nie jest chyba dużo. Ja nie znam nic poza niektórymi Senkami. Owszem zdaje sobie sprawe ze DT770 nie są plaskie ale to nie zmienia faktu że są często używanymi w studiach słuchawkami z jakiegoś powodu, może grają jak statystyczne hi-fi, nie wiem. Jak sie googla różny sprzęt studyjny łącznie ze "studio headphones" zawsze przewijają się gdzieś różne Beyery - najczęściej 770 i 990. Tak samo nie wiem czemu w studiach używa się Adamów mimo że podobno też nie są wcale tak super płaskie - ja tylko zdaję się na autorytety, zakładam że ci którzy muzykę tworzą wiedzą lepiej co gra "dobrze" niż statystyczny audiofil z działu "hi-end" zastanawiający się czy kupić kabel za 2k czy za 3k z podwójną izolacją od wiatru słonecznego...

Co do sluchawek liniowych jak już kolega wspomniał chyba ciężko będzie pobić HD600.

Ukryta Zawartość

Co do liniowosci - z drugiej strony są dwa stanowiska - jedni twierdzą że monitory powinny grać super liniowo, drudzy że powinny grać "przeciętnie" żeby oddawać "standardowy" sprzęt.

Sądzę, że szczególnie monitory studyjne powinny być neutralne, natomiast jak ktoś kupuje sprzęt konsumencki z podbitym basem, to po to, bo tak lubi, a jak nie lubi, to kupi sobie następnym razem sprzęt z niepodbitym basem. Moim zdaniem, kupno monitorów z podbitym basem to droga donikąd. ... ale dobrze że przynajmniej da się je wyrównać regulatorami z tyłu.

Kolejna sprawa, że te pomiary z tego serwisu niekoniecznie są dobrze zrobione ... a mimo, to bardziej ufam im, niż pomiarom od producenta, bo producent potrafi dopiero kłamać po całości (wykresy to chyba malują w tych firmach ręką na 5 minut przed drukiem broszurek i nie mam tu na myśli tylko Behringera, ale też np. APS, który bardzo ciekawy wykres pokazał przy modelu AEON, a w pomiarach niezależnych te monitory takie równe nie były).

bo producent potrafi dopiero kłamać po całości

Mysle ze to nie jest tak calkiem wyssane z palca. Moze faktycznie te monitory sa tak rowne w jakims idealnym pomieszczeniu zbudowanym specjalnie do pomiarow tylko i wylacznie tych kolumn jeszcze pewnie pojedynczo a nie w parze, mikrofonem pomiarowym ktorego charakterystyka przypadkiem idealnie pokrywa sie z nierownosciami monitorow :D Troche jak podawanie czasu 0-100 samochodu przy zalozeniu ze zjezdza z gorki, no ale nie mozna powiedziec ze to nieprawda, po prostu warunki sprzyjające ;)

Dzieki za pomoc bede wybieral miedzy sluchawkami. A co sadzicie o uzywkach Yamaha HS5?. Pokoju nie mam przygotowanego bo nie wiem jak a mam maly kwadratowy a glosniko by staly na biurku z plyty wiorowej.

Jakbys mogl zwiekszyc budzet to dorwalbys fajnie grajacy zestaw. Od kilku lat jade na Bayerach 770 pro (250 ohm) + matrix mini-i ..... zestaw sie swietnie zgrywa.

A co sadzicie o uzywkach Yamaha HS5?

Padło, sądząc po tym co widziałem w pomiarach (nierówne, brak basu). Od HS7 zaczyna być sensownie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.