Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon HD970 - prośba o sprawdzenie zachowania odtwarzacza

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Przypadkiem wpadł mi w ręce odtwarzacz Harman Kardon HD970.

Odtwarzacz coaxialem podpiąłem do zewnętrznego przetwornika D/A.

Wkładam zwykłą płytę (oryginał) CD do odtwarzacza.

Włączam PLAY

Na wyświetlaczu w przetworniku pokazuje się info, że sygnał z Harmana wychodzi po cyfrze z próbkowaniem 48kHz

O co tu chodzi??!!

W życiu się z takim czymś nie spotkałem. Nawet tanie DVD odtwarzając zwykła płytę CD wypluwa po cyfrze 44.1Khz.

I teraz prośba do osób posiadających odtwarzacz Harman Kardon HD970 i przetwornik z detekcją graficzną wchodzącego próbkowania.

Proszę o sprawdzenie, czy powyższe zachowanie występuje w Waszych Harmanach.

Nie wiem czy mam grzebany model (jeśli grzebany to przez wysokiej klasy majstra) czy też Harman zastosował sztuczkę resamplowania sygnału na wyjściu.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Dawno go mialem i z sentymentem wspominam, bo po sprzedazy dowiedzialem sie od zadowolonego kolegi, ze posiada przetwornik DAC o czym pojecia nie mialem, a lat to bylo temu sporo-taki paradox.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Na wyświetlaczu w przetworniku pokazuje się info, że sygnał z Harmana wychodzi po cyfrze z próbkowaniem 48kHz

O co tu chodzi??!!

Nie masz innego przetwornika pod ręką w celu sprawdzenia?

Ja bym stawiał na błędne rozpoznawanie częstotliwości próbkowania - dawno temu mój DAC Denona też tak reagował na niektóre urządzenia.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

No ba, mam sześć przetworników z czego trzy takie same.

Każdy przetwornik informuje mnie, że sygnał wychodzący z digital out z odtwarzacza CD Harman Kardon wychodzi z próbkowaniem 48kHz.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Ciekawe.

A próbowałeś odtworzyć płytę audio z sygnałem DTS-WAV?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ciekawe.

A próbowałeś odtworzyć płytę audio z sygnałem DTS-WAV?

Jedyne próbki jakie mam z sygnałem DTS-WAV to próbki 24 bit, więc CD z takich sampli nie utworzę.

----------

Nie wierzę, że posiadam tak mało spotykany odtwarzacz CD.

Czyżby nikt z forumowiczów nie posiadał tego Harmana? Przecież to popularny klocek. Wystarczy włożyć płytę CD i sprawdzić jaka częstotliwość próbkowania wyświetla się na podpiętym pod odtwarzacz zewnętrznym DACu.

Jedyne próbki jakie mam z sygnałem DTS-WAV to próbki 24 bit, więc CD z takich sampli nie utworzę.

W załączniku masz co trzeba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• 2 tygodnie później...

W załączniku masz co trzeba.

Dzięki za zaangażowanie.

Nie wiedziałem, że mam/miałem tak rzadki model odtwarzacza. Nikt jak widać na forum go nie ma i nie jest w stanie sprawdzić tak prostej funkcji.

Poddałem się, odtwarzacz oddałem do utylizacji w MediaMarkt. Stwierdziłem, że moje zdrowie psychiczne jest ważniejsze i całkowicie odechciało mi się dumać nad zasadą działania tego Harmana.

Nikt jak widać na forum go nie ma i nie jest w stanie sprawdzić tak prostej funkcji.

Dzięki temu plikowi sam mogłeś sprawdzić tę funkcję.

Szkoda, że tego nie zrobiłeś, bo bardzo byłem ciekaw wyniku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.