Skocz do zawartości
IGNORED

Rohman na Cadenza Black - czy warto mieszać w systemie?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę ostatnio mieszam. Mam w sumie dwa gramofony itd:

1) Pioneer PLC-590 z ramieniem SME3009 S2 NonImproved gdzie wisi Ortofon Rohmann (mc)

2) Kenwood KD-7010 gdzie od ok. 2 tygodni niedawna wisi i bardzo przyjemnie się sprawuje małoużywana Nagaoka MP-500 (odpowiednik mm).

Sygnał z Pioneera/Rohmann'a puszczam przez lampowy prephono SonusOliva z osobną sekcją MC (wbudowane trafa) a potem sobie idzie do Pioneer C-21 (pre tranzystorowe) i dalej przez koncowkę Pioneer M-22 w wysokoskuteczne kolumny Klipsch'a. Sygnał z Kenwooda/Nagaoka mogę puszczać albo przez tenże Sonus Oliva (osobne wejście MM) albo bezpośrednio do rozbudowanego (nastawy impedancji mm, nastawy pf, nastawy gain) wejścia MM w tymże preampie Pioneer C-21. Do tego na półce susza się i nudzą czekając na chętnych dwie wkładki - Denon 103D, AT20Sla.

Osiołkowi w żłobie.... Od jakiegoś czasu nosiłem się z pomysłem sprzedaży Rohmanna, Kenwooda i pozostania z gramofonem Pioneer'a i wkładką Nagaoka. De facto minimalizując ten system (w tej chwili nie mam nawet fizycznie miejsca na dwa gramofony i improwizuję z ustawianiami ;) mógłbym nawet oprzeć się tylko na Pioneer/Nagaoka -> C-21, bez preampu SO w torze. Ale chyba nie - słysze że wnosi lampowe miłe ciepłeko, więc to raczej ostateczna opcja. Nosze się, noszę a jednocześnie komfortuję monogościa opcji - ale dostałem propozycję aby spakować Kena + Denona103D + Nagaoka i wymienić na absolutnie nowiutką nieużywaną Ortofon Cadenza Black. Czytałem, że wkładka bardzo zacna. Docelowo zapewne wyparłaby w moim systemie też i Rohmanna. Więc zostałby na placuj boju Pioneer/SME3009S2/CadenzaBlack. No i tu mam takie zagwozdki - czy to ma sens. Czy dźwiękowy upgrade w stosunku do Rohmanna jest na tyle znaczący aby był sens rozważać wymianę sprzętu na Cadenzę - zamiast cieszyć się variety of choices albo po prostu odsprzedażą za cash itd. Oczywiście zawsze mógłbym też tę Cadenzę dalej sprzedać, ale czy byłbym w stanie bez posłuchania jej choć parę godzin ;)))))

Any thoughts? ;)

A ustawiles ramie zeby nie skakalo bo chyba nikt inaczej nie odpowie.

Skakanie lub nieskakanie ramienia przyjmijmy jako stała w tym rownaniu ;)

gdzie wisi

To powinno na stałe wejść do słowników. Chciałbym być świadkiem rozmowy audiofilów, w której jeden drugiemu tłumaczy, że mu gdzieś wisi. Dawno się tak nie uśmiałem. Muszę tu częściej zaglądać.

To powinno na stałe wejść do słowników. Chciałbym być świadkiem rozmowy audiofilów, w której jeden drugiemu tłumaczy, że mu gdzieś wisi. Dawno się tak nie uśmiałem. Muszę tu częściej zaglądać.

Jak nie "wisi" to co - "zwisa"? Rozumiem, że u Ciebie w domu zyrandol nie wisi tylko jest "przyśrubowany" ;)

Jak nie "wisi" to co - "zwisa"? Rozumiem, że u Ciebie w domu zyrandol nie wisi tylko jest "przyśrubowany" ;)

To by był hit: "u mnie zwisa wkładka". Marketingowcy, którym się skończyły pomysły albo czują się wypaleni powinni tu zaglądać i się inspirować.

To by był hit: "u mnie zwisa wkładka". Marketingowcy, którym się skończyły pomysły albo czują się wypaleni powinni tu zaglądać i się inspirować.

jeszcze jest kolokwialne "dynda" - możnaby nawet słowotworzyć "MC-dyndacz", "MM-dyndacz" ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.