Skocz do zawartości
IGNORED

Transport Rotela 991AE siada

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym mam pytanie - gdzie nabyć nowy i czy wiela srebrników będzie mnie to kosztować? CD-ek pracuje wprawdzie na pół gwizdka, bo odkąd kupiłem Meridiana wykorzystuję go tylko do pracy ze słuchawkami, ale tak czy inaczej chciałbym, żeby działał tip top. Objawy są chyba typowe: w pewnej chwili laser "traci kontakt" z płytą i słychać uporczywe próby znalezienia właściwego miejsca. Czyszczenie soczewki g... dało.

Czy wiecie może jaki symbol nosi hardware użyty w tym modelu? Wiem tylko, że to jakiś w miarę popularny Sony (facet z Neela mówił, że składa sie z dwóch oddzielnych modułów).

Z góry dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/12934-transport-rotela-991ae-siada/

A nie mozesz za pomoca srubokreta otworzyc cudo i przeczytac co tam napisali przy KSS- na transporcie? Albo jak nie widac porownac go ze zdjeciami na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i przy okazji ustalic cene?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Troszke fotek porownawczych:

Ukryta Zawartość

A na DIYowcow nie krzycz, ich zwykle nie stac na takie zabawki... ;-)))

Ukryta Zawartość

Gutten - jeśli czyszczenie nie pomogło to masz jeszcze dwa wyjścia zanim wymienisz laser.

1) regulacja mocy lasera za pomocą potencjometru znajdującego się na płytce z laserem - pewinie masz tam Sony KSS-213 lub coś koło tego - ale zazwyczaj oznacza już bliską śmierć lasera

2) jeśli płyty Ci przeskakują w pewnych określonych miejscach np. na początku albo np. 5 minut od startu to może pomóc czyszczenie mechanizmów zwłaszcza prowadnicy - u mnie pomogło :)

Kurcze na Allegro jest taki cd991AE gosc z mojego wrocławia chce sprzedac..za 3400zł..i sie powaznie zastanawiałem..ile tam jest tych daców burr broowna PCM63P ..dwa czy cztery ma wyjscia zbalansowane to powinno byc cztery..a jak ten cd jet w srodku zrobiony cały net obszukałem i zadnej nawet mizernej fotki w srodku....

Gutten a czy ty z niego zadowlony jestes?- gra to w miare ..jako tako..do czego mozna ten Cd przyrównać??

sprawa serwo troche mnie zaniepokoiła..

>darkul, czy moglbys te podpowiedzi uczynic bardziej publicznymi;)? Moj RCD-991 zaczyna pocwierkiwac co jakis czas, glownie na cd-rach i zaczynam sie martwic, ze sprawa moze rozwijac sie tak, jak w wypadku guttena, wiec chcialbym byc gotowy na przyszlosc.

Pozdrawiam.

>Piotrek608

nie pchał bym sie w 991, lepiej juz poszukać 990

konstrukcja ta sama 2xPCM63 z serii K

PMD 100

Wyjścia symetryczne

różnica w mechanizmach 990 był na CDM 9 Pro, 991 na KSS 213 ;)

Dzięki za podpowiedzi.

Darkul - zadzwonię w najbliższym czasie, choć nie wiem, czy tak antytechniczna osoba jak ja poradzi sobie z naprawą transportu.

>> jacch

1070 i 991 to dwie diametralnie różne szkoły brzmienia. Trudno to rozpatrywać w kategoriach gorsza/lepsza. 991 gra dźwiękiem dość stonowanym i spokojnym, z ładnymi barwami i taką sobie przestrzenią. 1070 jest znacznie żywszy, z lepszą dynamiką, choć może już nie tak plastyczny. Musisz po prostu sam posłuchać. Na pewno w przypadku 991 dużym plusem są wyjścia zbalansowane (nie tylko wyjścia zresztą, cały tor jest w pełni symetryczny). Jest jeszcze możliwośc regulacji dithera, ale prawie nigdy z niego nie korzystałem.

Pzdr.

czystość,czystość i jeszcze raz...

optyki,wózka/sanek głowicy odczytującej,kanonów połaczeniowych,oraz samego druku... usunąć kurz wszelkiej maśći[bo kurz podwyższa termikę pracy elektroniki w znacznym stopniu].

Tak poza tym..czystośćią to smarowanko i to odpowiednim smarem..nie towotem!

Niektóre smary powodują mikro pęknięcia elementów tworzywowych... a spraje potrafia zbyt gwałtownie schładzać dany element.

Ja zastosowałem u siebie to co było pod ręką czyli oliwę techniczną i od pół roku jest ok.

Nie wiem jak jest w Twoim rotelu ale u mnie prowadnica i zębatki od otwierania tacki były posmarowane czymś co w konsystencji przypominało paste silikownową (biały kolor). Widocznie czas + kurz stworzył mikrogranuki ;) tak że cedek przycinał w pewnych momentach. Po czyszczeniu i smarowaniu pięknie chodzi :)

Nie wiem czym u mnie smarowali, ale duży stopień zasyfienia widoczny jest gołym okiem. Czy muszę wyjmować transport, żeby go przeczyścić?

P.S. Mam spray do czyszczenia delikatnych elementów broni, ale chyba nie warto próbować, co?

>> Josef

"jeśli płyty Ci przeskakują w pewnych określonych miejscach np. na początku albo np. 5 minut od startu to może pomóc czyszczenie mechanizmów zwłaszcza prowadnicy - u mnie pomogło :)"

Wypisz wymaluj u mnie to samo. Przeskakuje na pierwszych utworach, tak do pięciu minut, później jest już OK. Najdziwniejsze jest to, że nie jest to zwykłe przeskakiwanie. Słychać, że soczewka traci kontakt z płytą, bo ta zaczyna się gawłtownie obracać, jak przy wyszukiwaniu określonego miejsca.

Nie trzeba wyjmować tylko wystarczy wysunąć tackę. Żeby wszystko wyczyścić trzeba trochę się pogimnastykować ale jeśli nie masz parkinsona lub dawno nie piłeś to w 30 minut sobie spokojnie poradzisz ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.