Skocz do zawartości
IGNORED

Czy smartfony zabiją tradycyne Hi Fi ?

Gość Piwo Jasne

Rekomendowane odpowiedzi

K800i miał 3MP. Jak na tak małą matrycę to jest maksimum. Im mniejszy fizyczny rozmiar matrycy tym więcej szumów, ,mniejszy zakres tonalny, dynamika itp. Dlatego nie ma sensu robienie 20 czy 40MP w telefonie. Praw fizyki nie da się przeskoczyć.

Dokładnie, ale marketing "im więcej - tym lepiej" tak ludziom zamieszał w głowie, że mu ulegli. Tak to działa niestety, z "gęstymi" jest podobnie.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Co zrobić, liczby robią wrażenie, a mało kto zastanawia na innymi wąskimi gardłami jak np. rozdzielczość optyczna obiektywu. W audio jest podobnie i mamy coraz gęściejsze formaty:), jak zauważył kolega wyżej, ale mamy też wąskie gardła:(

A jaka to różnica 3 i 3.2? Żadna. Robił bardzo dobre zdjęcia.

K850i robił jeszcze lepsze, znaczy z większą ilością detali, ostrzejsze, ale kulaly już kolory. Takie pastelowe. I był awaryjny.

?👈

Kiedyś miałem taki telefon jak Sony Ericsson K800i 3,2mpx z xenonem (...) Śmeim twierdzić ze te staruszki biją na głowe większośc dzisiejszych smartfonów. Mam do dziś zdjęcia z tych telefonów.
Robił bardzo dobre zdjęcia.

LOL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdjęcie poglądowe z neta - miałem K750i, a potem K800i, ale nie mam "widoczków", tylko zdjęcia z rodziną itp., więc nie będę ich wrzucał.

Hm, forum zmieniło rozdzielczość i wycięło EXIF, więc załączyłem spakowany oryginał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ciekaw jestem, jak wyglądają Twoje fotki.

Bo ja w sumie też byłem przekonany, że te komórki robiły bardzo dobre zdjęcia (jak na tamte czasy faktycznie były niezłe).

Ale przed chwilą przejrzałem swoje archiwum i zderzenie z rzeczywistością było brutalne...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Przy słabym oswietleniu to każdy telefon czy tania cyfrowka wypada slabo. Ale Sony Ericssony miały chociaż xenonowa lampe więc można było zrobic normalnie oswietlone zdjęcie portretowe.

?👈

Znalazłem fotę zrobioną SE model C510 w trybie makro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kolega z którym współpracowałem w ramach firmy którą prowadzę kupił sobie parę lat temu K-800i. Zrobił kilka takich zdjęć które mnie powaliły. Trzeba dodać że był to zawodowy fotograf zajmujący się reklamą.. Razem zrobiliśmy kilkanaście kampanii, prowadziliśmy też staże i szkolenia. Osobiście nie używam żadnego telefonu do robienia zdjęć i nie zamierzam. Mój smartfon czasem służy do słuchania muzyki zwłaszcza jak jadę na rowerze a robię po 20km dzień w dzień dla zdrowia. Wtedy włączam foobara i którąś z płyt zgranych do ogg 256kbps. Kumpel śmieje się że jestem jedynym który jadąc na rowerze lubi słuchać Yes - Close to the edge czy Genesis - Trespass ;-)

Ogólnie jednak nie ma co po komórce spodziewać się super jakości bo jej nigdy nie będzie. Zwłaszcza jeśli ktoś potrafi używać tylko automatu. Sample z K-800i.

k800i_sample_3_2048.jpgk800i_sample_5_2048.jpgDSC00007.JPGDSC00029.jpg

A tu kilka sampli z Samsunga Galaxy S7 Edge czyli teoretycznie przepaść technologiczna. Warto zaznaczyć, że zdjęcia zostały zmniejszone a K800i był w pełnej rozdzielczości.

Samsung-Galaxy-S7-Edge-Camera-Samples-5.jpgSamsung-Galaxy-S7-Edge-Camera-Samples-7.jpg020-A-Samsung-Galaxy-S7-Edge-selfie-samples.jpg

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mam Sandisk Sansa + i mimo wszystko słucham z telefonu. Nokia 1320 - potrzebowałem kiedyś 6 cali. Trzyma się dzielnie. Bateria wciąż trzyma 3 dni. Za pół roku zmiana.

Sample z K-800i.

No i bardzo słabo to wygląda.

A tu kilka sampli z Samsunga Galaxy S7 Edge czyli teoretycznie przepaść technologiczna.

ROTFL. Słitfocie pstryknięte przednią kamerą są dla Ciebie wyznacznikiem czegokolwiek?

To proszę bardzo. Tu masz zdjęcie zrobione poprzednim iPhonem (6s) przez samego CEO Apple.

Poużywaj sobie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając do K800i:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-17230-0-11863700-1476391177_thumb.jpgpost-17230-0-20815400-1476391200_thumb.jpgpost-17230-0-13698900-1476391223_thumb.jpg

K850i:

post-17230-0-33084500-1476391375_thumb.jpgpost-17230-0-27481800-1476391431_thumb.jpg

C901:

post-17230-0-96609700-1476391674_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No i bardzo słabo to wygląda.

ROTFL. Słitfocie pstryknięte przednią kamerą są dla Ciebie wyznacznikiem czegokolwiek?

To proszę bardzo. Tu masz zdjęcie zrobione poprzednim iPhonem (6s) przez samego CEO Apple.

Poużywaj sobie.

Nie oceniam zdjęć ruszonych. Na pierwszej focie z S7 Edge która nie jest robiona aparatem przednim (poniżej link do oryginału) widać że ta matryca kompletnie nie wyrabia z racji swoich małych rozmiarów. Ingerencja oprogramowania zabija wszystko.

http://gadgetstouse.com/wp-content/uploads/2016/03/Samsung-Galaxy-S7-Edge-Camera-Samples-5.jpg

A to już jest żenada na maxa:

http://cdn0.mos.techradar.futurecdn.net/art/mobile_phones/Samsung/Galaxy%20S7%20Edge/Review/Camera/Review/20160307_132522.jpg

To jest jakość gorsza niż z bardzo małego kompaktu. Ciężko w zasadzie w ogóle to ocenić. Samsungi słyną z dobrych zdjęć a S7 Edge kosztuje póki co niemało.

https://gavinsgadgets.files.wordpress.com/2016/03/20160308_123132.jpg

Iphone 6s i to jest poziom bardzo taniego kompaktu, takiego za 200-300 PLN

http://i-cdn.phonearena.com/images/articles/209835-image/Apple-iPhone-6s-Plus-Sample.jpg

Canon IXUS 160. Do kupienia za 299 PLN. Niestety nic tańszego nie ma. Poziom komórek pokazanych wyżej.

http://www.gdgtcompare.com/Repository/Reviews/175652/Canon%20IXUS%20160%20camera%20photo%20sample%20image%20(6).JPG

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nalezy dodac ze w kompakcie masz chociaż jakis optyczny zoom i xenon.

Dokładnie. Poza tym większość kompaktów dostępnych za tę cenę (200-300PLN) z drugiej ręki rozjeżdża smartfony.

Ja kupilem z rok temu za 450zł Canona SX280. Juz nieźle sobie radzi w słabym oświetleniu jak na kompakta i ma 20x zoomu. Przydalo by się jeszcze cos lepszego, ale większe gabaryty odpadają całkowicie.

?👈

A to już jest żenada na maxa:

I myślisz, że "robiący bardzo dobre zdjęcia" K800i by sobie z tak skomplikowaną sytuacją poradził?

Iphone 6s i to jest poziom bardzo taniego kompaktu, takiego za 200-300 PLN

To poziom kompaktu za ile PLN prezentuje K800i?

Dokładnie. Poza tym większość kompaktów dostępnych za tę cenę (200-300PLN) z drugiej ręki rozjeżdża smartfony.

No tak ale z 8 lat temu w ogóle nie było takiego tematu. Akurat ten dział elektroniki ( smartfony ) rozwija się bardzo mocno choć same komputery personalne praktycznie stoją w miejscu.

Nie wiadomo co będzie za kilka lat.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Dla mnie aparaty w telefonach się obecnie cofają, a nie polepszają. W K800, K850i, C901... chociaż xenony były. Małe, ale były, zdjęcia portretowe były OK. Dziś nie do osiągnięcia dla byle jakiego smartfona.

To poziom kompaktu za ile PLN prezentuje K800i?

Ten telefon ma już prawie 10lat. Debiutował u nas w listopadzie 2006r, kupiłem go miesiąc poźniej. Rozmowa raczej toczy sie o postepie, którego nie widać. Jakby do takiego srajfona S6 dali xenona, to fanboye fejsbuków i instagramów oszaleli by i dostali orgazmu.

?👈

Dla mnie aparaty w telefonach się obecnie cofają, a nie polepszają. W K800, K850i, C901... chociaż xenony były. Małe, ale były, zdjęcia portretowe były OK. Dziś nie do osiągnięcia dla byle jakiego smartfona.

Ten telefon ma już prawie 10lat. Debiutował u nas w listopadzie 2007r, kupiłem go miesiąc poźniej. Rozmowa raczej toczy sie o postepie, którego nie widać. Jakby do takiego srajfona S6 dali xenona, to fanboye fejsbuków i instagramów oszaleli by i dostali orgazmu.

Co Ci w LED nie pasuje ?

Mi już jakość z smatfona starczałaby o ile dopracują sterowanie głębią ostrości bo stała ogniskowa to żaden problem. W aparacie fotograficznym też używałem stałki.

większość kompaktów dostępnych za tę cenę (200-300PLN) z drugiej ręki rozjeżdża smartfony.

Oba zdjęcia są słabe, bo zostały zrobione przez przyciemnianą szybę wagonu kolejki linowej.

Sorry, ale nie widzę tego "rozjeżdżania".

Ukryta Zawartość

post-2580-0-66117300-1476396483_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I myślisz, że "robiący bardzo dobre zdjęcia" K800i by sobie z tak skomplikowaną sytuacją poradził?

Zdjęcie w całkowitej ciemności, tylko latarnie. Może szału nie ma, ale mineło 10lat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-17230-0-48775700-1476396491_thumb.jpg

Co Ci w LED nie pasuje ?

To że słabo doświetlają i nawet nie wiem jakbys się starał to i tak zdjęcia będą nie ostre. Wkleiłbym dla porównania, ale mam samych znajomych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To jest trudna sceneria? Dobre ;-) Ja nie gloryfikuję K-800i bo smartfona nie używam do robienia zdjęć. Te smartfony są po prostu słabe. Pisanie że nastąpiła jakaś rewolucja jest nieporozumieniem.

Sorry, ale nie widzę tego "rozjeżdżania".

Przy tej rozdzielczości niczego nie zobaczysz.

Widze, ślepy nie jestem. Pokaż postęp.

No kurczę a nie ma ? Mi się wydaje, że jest spory :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.