Skocz do zawartości
IGNORED

Opinie o wzmacniaczach Arcam, Rotel, MF?

radekl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Staram się wybrać wzmacniacz i ciekaw jestem Waszej opinii które z podanych par wzmacniaczy i dlaczego byście polecili.

Musical Fidelity A3.2 vs Rotel 1070

albo

Arcam Diva A85 vs Rotel 1062

Wzmacniacz ma grać z Marantz CD7300

--

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

RadekL

https://www.audiostereo.pl/topic/12946-opinie-o-wzmacniaczach-arcam-rotel-mf/

Napisz z czym to by miało grać - to bardzo ważne bo sprzęt który wymieniłeś bardzo różni się charakterem. Generalni MF i Rotel będą grały ciepło z tym że MF bardziej skupia się na średnicy, a Rotel daje brzmienie lepiej wykończone na skrajach pasma. Arcam - trochę chłodno pastelowo i gładko. Jednak jest duża szansa, że trafisz konfigurację gdzie np. jeden zagra bardzo dobrze a od innego rozboli cię głowa po 15min, albo w odwrotną stronę... po 15min zaśniesz. Napisz też coś w "o mnie".

Witam

Już za chwilę coś o sobie napisze (dopiero dzisiaj się zarejestrowałem :) )

Dokładniejszy opis systemu - w tej chwili ten CD (marantz 7300) jest spięty Real Cable C1801 z wzmacniaczem Marantza PM7000 a do tego podpięte są kolumny Audiovector C2 MK II kabelkami Real Cable BM400. Pomieszczenie ma około 25m2.

No i właśnie cała sprawa rozbija się o ten wzmacniacz który na moje średnio 'wyrobione' uszy nie gra na poziomie który bym teraz akceptował.

Muzyka: najczęściej chillout, jazz, ambient, trochę rocka ale sprzed 80 roku

--

Pozdrawiam

Radek

Zupelnienie znam Kolumn, o pozostalej reszcie moge sie domyslec na podstawie doswiadczen i wg mnie Najlepiej CD Marantza z wymienieonych wzmakow bedzie gral z MF. Polaczenie Rotel i Marantz nie bedzie chyba za szczesliwe... Co do Arcama moze siie udac o ile kolumny nie beda probowaly wyeksponowac gory pasma.

Tak czy inaczej CD minmo wszystko bedzie odstawal klasowo od wzmaka.

pozdrawiam

P.

To może w związku z tym co napisałeś szkoda wywalać kase na te wzmacniacze które wymieniłem i zainwestować w coś tańszego np. wzmacniacz Marantza PM7200 ? Wiem że jakoś dzwięku 'wzrasta' wprost proporcjonalnie od kwoty wydanej na sprzęt ;-), ale w tym wypadku zaczynam się poważnie zastanawiać nad sensem kupowania wzmaniacza za 5k+ PLN.

Co w takim układzie można by było polecić do tego CD7300 i reszty żeby nie przeinswestować ?

---

Pozdrawiam

Radek Lewandowski

Tak sie sklada, ze kolumny te znam bardzo dobrze. Mozna je krotko scharakteryzowac jako grajce dosc jasno, pierwszy plan mocno na twarz i i slabo kontrolowany bas aczkolwiek w duzych ilosciach. Wzmacniacz wiec przydalby sie dosc mocny i o raczej ciemnym brzmieniu. Arcam wiec chyba odpada. Zreszta CDP takze gra odwaznie wiec ja bym raczej optowal za lagodzeniem brzmienia. Te kolumny takze sa dosc umiarkowane co do skutecznosci. Z podanych propozycji jezeli juz musza byc tylko te to chyba MF najbardziej pasuje.

pzdrw

soso

Witam,

Może faktycznie zbyt zawęziłem możliwość wyboru a to dlatego ze te cztery wzmacniacze słyszałem (niestety nie w dokładnie takiej konfiguracji jak moja:( ) i sporo o nich poczytałem. Oczywiście jeśli masz/macie lepszy pomysł co by w tym moim zestawie dobrze zagrało to bardzo poproszę o informacje - jeszcze mam trochę czasu na podjęcie decyzji. Jest jedno założenie - cena < 6kPLN. Czekam na Wasze propozycje

--

Pozdrawiam

Radek Lewandowski

kolumny są bardzo dość skuteczne (90db do tego 8ohm) - wygląda że są łątwym obciążeniem. Ja bym zrobił tak - CD Marantz 17 KIS - w ogłoszeniach jest taki za 3kzł, może jeszcze by ktoś zszedł, ale jak w dobrym stanie to cena ok - poza tym łatwo naprawić napęd. A do tego lampa np Abraxas - miałem takie coś u siebie i CD17 oraz Dali Grand Coupe grało bardzo dobrze - ale tylko do pewnego poziomu głośności potem nie wydalał wzmacniacz (85db 6ohm) i tak byłem zaskoczony możliwościami. Cena w granicach 3-3,5kzł za nowy, tylko wygląd fatalny. ale może robią w jakimś innym wykończeniu niż farba młotkowa. To oczywiście tylko jeden z możliwych scenariuszy.

Pozwodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.