Skocz do zawartości
IGNORED

Napięcie w kondycjonerze - szok!

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Przeżyłem dzisiaj drobny wstrząs, a to za sprawą prostego pomiaru napięcia w moim systemie, jaki przeprowadził kolega-elektronik.

W maju tego roku kupiłem odtwarzacz Meridian G07, który gra i wygląda jak ósmy cud świata. I wszystko byłoby dobrze, gdyby po trzech miesiącach nie poleciał stabilizator napięcia. Odtwarzacz powędrował do serwisu, element został wymieniony. Po jakimś czasie znów to samo. Kolejna wymiana stabilizatora. Serwisant stwierdził, że może być to wynikiem dużych skoków napięcia w sieci i zalecił dobry kondycjoner (odtwarzacz od samego początku grał wpięty do Neela N5-1800). Tym razem oprócz nowego stabilizatora, wrzucił też "grubszy" bezpiecznik.

Postanowiłem zbadać u siebie sieć. Okazało się, że skoków napięcia nie zbadam, bo potrzebny do tego cyfrowy oscyloskop z pamięcią - a nie znam nikogo , kto takie cudo posiada. Przyszedł więc kolega z prostym woltomierzem. Wraził druty do gołego gniazdka - równe 220,V czyli nawet mniej niż obecne standardy przewidują. Następnie zbadał napięcie we włączonym, ale niczym nie obciążonym kondycjonerze - wyszło 245V!!! Przy obciążeniu wzmacniaczem i odtwarzaczem o pięć woltów mniej. Okazało się więc, że za ciągłe awarie odtwarzacza odpowiada na 90% kondycjoner, który w teorii miał robić dobrze, a tu transformator najwyraźniej szalał.

Chcę zaznaczyć, że celem tego postu nie jest zniechęcanie użytkowników do stosowania kondycjonerów, w tym również firmy Neel. Opisuję jedynie fakty, bez jakichkolwiek prób generalizowania. Pytanie tylko, czy coś takiego miało prawo się zdarzyć.

Na korzyść kondycjonera przemawia na pewno fakt, że z obecnie używaną listwą Fellowsa dźwięk lekko zmatowiał, a przestrzeń nieco się zawęziła. Wolę jednak nieznacznie gorszy dźwięk niż spalony sprzęt.

https://www.audiostereo.pl/topic/12951-napi%C4%99cie-w-kondycjonerze-szok/

>Gutek

To tak wygląda jakby trafiak [jeżeli takowy tam jest]separujący był zasłabo obciążony?

Ale tak niepowinno być!Jestem wstanie zrozumiec +/-5% rozrzut względem napięcia wejśćiowego.

Dzwoń do Neela i tyle.

Aha, zapomniałem wspomnieć o istotnej rzeczy. Kondycjoner pracuje u mnie (pracował) w instalacji dwużyłowej, ale zgodnie z tym, co producent podaje w instrukcji, nie powinno mieć to przełożenia na wzrost napięcia na wyjściu. Tyle, że "obniża się poziom ochrony przepięciowej oraz przeciwzakłóceniowej, ponieważ wyłączona zostaje z działania połowa obwodów ochrony przepięciowej oraz połowa filtrów obwodów wyjścia nieseparowanego".

Kurczę, nie mogę.

Po pierwsze jest cały czas na gwarancji i mam się nie dotykać

Po drugie nie mam cyfrówki

A po trzecie górna płyta zamontowana jest jak w czołgu. Zwykłym śrubokrętem nie da rady.

Wy tu sobie jaja robicie, a mnie mogło juz nie być. Dotknąłbym obudowy i byłby to ostatni kontakt z Meridianem i z jakimkolwiek odtwarzaczem w moim krótkim życiu. Ciekawe, ilu forumowiczów przyszłoby na pogrzeb?

Wcześniej zaczął mi siadać wzmak, z niewyjaśnionych powodów. Zakłocenia się pojawiały. W sklepie i serwisie grał dobrze. Tylko poprzedni odtwarzacz się trzymał. Widocznie ma większą tolerancję na napięciowe tortury.

a moze polscy producenci sa za bardzo zadufani w sobie i swoich konstrukcjach,

uwazaja je za cos wyjatkowego?

za cos co jest kolejnym cudem?

a maja za malo wiedzy i czasu na przewidywanie takich sytuacji?

brak wyobrazni?

ja juz zatrudnilbym odpowiedniego bieglego,aby ocenil przyczyny takiego stanu rzeczy.no i oczywiscie zazadal od firmy odpowiedniej rekompensaty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.