Skocz do zawartości
IGNORED

Rozproszyć czy stłumić

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

Jak obiecałem, wziąłem się za akustykę.

Mam pokój 20m2, tak ok. 3,5mx6m. Kolumny stoją metr od tylnej ściany (tej węższej), pół metra od bocznych, za nimi są też okna i tv (pomiędzy).

Kolumny Xavian NEOX2 rozstawione poprawnie, właśnie kupiłem dywan 5cm na prawie całą powierzchnię i jest już poprawa (podłoga i ściany gołe, sporo twardych powierzchni). Robią się już podstawki granitowe, na kanapę stojącą na 2-ej węższej ścianie kupię sobię trochę poduszek w Gwiezdne Wojny :). Zasłon nie mam i próbuję ich uniknąć.

Z bass-trapami w rogach za kolumnami jest mały problem, stałyby obok bardzo gorących całą zimę rur z ogrzewaniem, których nie mogę skręcić. Nie wiem jak by to zdrowotnie wyszło. Jakie macie doświadczenia?

Na wysokości odsłuchu są meble z obu stron, ale na pierwszym odbiciu jest goła ściana i to słychać.

Co byście tam polecili, by nie przegiąć z wytłumieniem. Avcony czy raczej czyste rozproszenie?

https://www.audiostereo.pl/topic/129670-rozproszy%C4%87-czy-st%C5%82umi%C4%87/

Cześć

1. Czy odczuwasz jakieś problemy z basem ( zarówno podbicia jak i dziury ) ?

2. Jak prezentuje się góra ( chodzi mi o czas pogłosu - czy nie ma 'echa' ) ?

3. Jak rysuje się scena budowana przez kolumny w obecnym ustawieniu ?

Uważam, że lepiej rozpraszać - a tłumienie dać jeśli pogłos jest zbyt duży lub są problemy z podbiciami basu ( wówczas trzeba pochłonąć część energii tego zakresu ).

Gość numik

(Konto usunięte)

Cześć

1. Czy odczuwasz jakieś problemy z basem ( zarówno podbicia jak i dziury ) ?

2. Jak prezentuje się góra ( chodzi mi o czas pogłosu - czy nie ma 'echa' ) ?

3. Jak rysuje się scena budowana przez kolumny w obecnym ustawieniu ?

Uważam, że lepiej rozpraszać - a tłumienie dać jeśli pogłos jest zbyt duży lub są problemy z podbiciami basu ( wówczas trzeba pochłonąć część energii tego zakresu ).

Po kupnie dywanu dziury już nie przeszkadzają, ograniczyło się podbicie, choć niewielkie jeszcze występuję. Góra sporo zyskała, pewnie przez przesunięcia w pozostałych zakresach, ech nie stwierdziłem. Scena jest typowa dla tych kolumn, one nie tworzą wielkiej holografii czy magicznej bańki, one grają raczej "do przodu", na mnie.

Chciałbym osiągnąć połączenie rozproszenia z lekką jeszcze korektą dołu. Jeśli wełna nie zacznie mnie atakować stojąc przy gorących rurach w rogi z tyłu mógłbym dać pułapki, a na boki już tylko rozproszenie. Jeśli jednak nie jest to zbyt dobry pomysł dobrze rozumiem, że avcony 6-ki byłyby dla mnie idealne?

Jeśli wełna nie zacznie mnie atakować stojąc przy gorących rurach w rogi z tyłu mógłbym dać pułapki

Wełny to nie są pułapki. Wszelkie pochłaniacze działają do ok 150-200Hz względnie skutecznie - pochłaniając energię w tym zakresie .

Pułapki są strojone na daną częstotliwość ( +- kilka Hz ) i mogą działać skutecznie nawet przy 30-40-50Hz. ( jeśli byłby problem ).

Uważam, że dobrze jest rozpraszać za kolumnami i po ich bokach - na przemian dając też panele tłumiące ( duża powierzchnia rozpraszająca za kolumnami pomiędzy oraz na pierwszych odbiciach wystarczy ). Warto też zainteresować się sufitem.

Jeżeli nie zależy Ci aż tak na scenie możesz bardziej zająć się tłumieniem...

Gość numik

(Konto usunięte)

Wełny to nie są pułapki. Wszelkie pochłaniacze działają do ok 150-200Hz względnie skutecznie - pochłaniając energię w tym zakresie .

Pułapki są strojone na daną częstotliwość ( +- kilka Hz ) i mogą działać skutecznie nawet przy 30-40-50Hz. ( jeśli byłby problem ).

Uważam, że dobrze jest rozpraszać za kolumnami i po ich bokach - na przemian dając też panele tłumiące ( duża powierzchnia rozpraszająca za kolumnami pomiędzy oraz na pierwszych odbiciach wystarczy ). Warto też zainteresować się sufitem.

Jeżeli nie zależy Ci aż tak na scenie możesz bardziej zająć się tłumieniem...

są takie pułapki na allegro opisane w ten sposób, firmowe. Dzięki, coś mi to rozjaśnia, na as się rozejrzę za panelami

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.