Skocz do zawartości
IGNORED

Flac, mp3 z HTPC do amplitunera

pjasio253

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Aktualnie mam taki układ:

- HTPC (w sumie to pełnowymiarowy komp z Win7) z dźwiękiem zintegrowanym na płycie głównej (Asrock B75 Pro3) i wypuszczonym po optyku na ampli

- Amplituner Onkyo 717

- Dali Zensor 7

Słucham dużo muzyki w formacie mp3 - mam świadomość tego, co gubi ten format jeśli chodzi o jakość dźwięku, niemniej jednak zastanawiam się, co zmienić w swoim sprzęcie, żeby było trochę lepiej,

Kolumn nie ruszam, ampli też, choć mogę rozważyć dodanie wzmacniacza (ampli ma wyjście pre-out).

Pozostaje więc "jakaś" modyfikacja HTPC i tutaj serdeczna prośba do Was o poradę, co warto byłoby zrobić w ramach jakiegoś niedużego budżetu, żeby miało to sens i cieszyło uszy.

Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/129686-flac-mp3-z-htpc-do-amplitunera/

Jaki budżet ?

Najrozsądniej byłoby pominąć ampli ( z wyjścia pre-out i tak uczestniczy sekcja pre w ampi ) i podłączyć HTPC ( Daphile polecam zamiast WIN7 - może być bootowalny z pendrive ) + niedrogi DAC ( podłączony przez USB z HTPC ) + wzmacniacz stereo ( rozsądny ).

W ten sposób kolumny podłączasz do niezależnego toru stereo i jakość na pewno będzie lepsza pod wieloma względami.

Jaki budżet ?

Najrozsądniej byłoby pominąć ampli ( z wyjścia pre-out i tak uczestniczy sekcja pre w ampi ) i podłączyć HTPC ( Daphile polecam zamiast WIN7 - może być bootowalny z pendrive ) + niedrogi DAC ( podłączony przez USB z HTPC ) + wzmacniacz stereo ( rozsądny ).

W ten sposób kolumny podłączasz do niezależnego toru stereo i jakość na pewno będzie lepsza pod wieloma względami.

Myślę, że 1500zł powinienem wysupłać.

Czy możesz mi doradzić, co można przymierzyć pod hasłem "niedrogi DAC" i "rozsądny wzmacniacz" ?

Czy jest w ogóle sens myśleć o dokupieniu oddzielnej karty dźwiękowej, żeby pominąć integrę?

Czy jest w ogóle sens myśleć o dokupieniu oddzielnej karty dźwiękowej, żeby pominąć integrę?

Jeśli karta zintegrowana działa prawidłowo (jest "bit-perfect"), to nie ma sensu.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

dokupieniu oddzielnej karty dźwiękowej, żeby pominąć integrę?

Zintegrowana karta może mieć przyzwoitą sekcję przetwornika, ale na pewno ma bardzo słaby stopień analogowy.

Uważam, że do 1tys kupisz coś co zagra lepiej niż zintegrowana karta... Za 1500 komplet DAC+wzmacniacz możesz nie znaleźć czegoś co znacząco poprawi brzmienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.