Skocz do zawartości
IGNORED

Bios crash Ktoś pomoże ?

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowałem zaktualizować bios na swojej płycie głównej Asus P5KC za pomocą programu Asus Update Utility czyli z poziomu systemu operacyjnego. Robiłem już to kiedyś na płytach takich jak Asus P5W DH lub P5K Pro i zawsze wszystko kończyło się powodzeniem. Niestety tym razem po uruchomieniu komputera pokazuje się informacja:

Boot Block Compatible ver.020

Please do NOT insert any disc into CD-ROM or floppy drive. If you want to recovery with on USB device. Bad bios checksum. Starting bios recovery.

I zaczyna się przeszukiwanie napędów CD-ROM, stacji dyskietek i ew. pendrive,a na USB. Domyślam się że należy utworzyć dysk ratunkowy czy jak to nazwać do odzyskiwania systemu bios. Czy może ktoś mi wytłumaczyć krok po kroku jak stworzyć taki botowalny dysk CD bo pojemność dyskietki jest zbyt mała a pendrive,a jak kiedyś pożyczyłem tak do dziś dnia go nie odzyskałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/129733-bios-crash-kto%C5%9B-pomo%C5%BCe/

Powinno wystarczyć użycie BIOS CrashFree ASUSa bo widać że płyta jescze spokojnie żyje. Generalnie prosta sprawa - skopiuj na pendrive do głównego katalogu (tylko FAT32 a najlepiej FAT i raczej mała pojemność jak taki znajdziesz) plik BIOSu z rozszerzeniem ROM , po prostu wypakuj z ZIPa.

Gdy metody małych kroczków zawiodą to ostatecznie pozostaną 3 sposoby: stacja dyskietek itp. i plik ROM.,: , HotSwap lub programator.

Metoda pierwsza:

Zgraj na dyskietkę plik *.ROM ze strony asusa (1.024 mega) i uruchom PC, jeżeli nie da rady zmień nazwę pliku na AMIBOT.ROM i ponów próbę, mogą być pomocne przyciski: CTRL+HOME

Tak na szybko :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gdy metody małych kroczków zawiodą to ostatecznie pozostaną 3 sposoby: stacja dyskietek itp. i plik ROM.,: , HotSwap lub programator.

Metoda pierwsza:

Zgraj na dyskietkę plik *.ROM ze strony asusa (1.024 mega) i uruchom PC, jeżeli nie da rady zmień nazwę pliku na AMIBOT.ROM i ponów próbę, mogą być pomocne przyciski: CTRL+HOME

Tak na szybko :

Ukryta Zawartość

Gdzie dokładnie znajdę ten plik *.ROM ? Czy w biosie do tej płyty Asusa P5KC ? To jest jego dokłada nazwa (*.ROM) ? Na tej rosyjskiej stronie widzę dokładnie identyczne zachowanie komputera. Niestety zapomniałem już języka i nie daję rady z czytaniem po rosyjsku. Gdybyś mógł bardziej szczegółowo mi to wszystko wytłumaczyć. Rozumiem że nie jest potrzebne wgranie nowego biosu tylko odblokowanie czy odzyskanie starego ?

*.ROM

Chyba rozumiem. Plik ROM to nazwa typu pliku właśnie z biosem. Już tak robiłem tylko bez zmiany nazwy pliku. Mój plik z biosem nazywa się P5KC-1203.ROM i niestety nie został przyjęty z dyskietki podczas gdy system przeszukiwał nośniki. Czyli mam zmienić nazwę na AMIBOT.ROM ?

Ukryta Zawartość

Dla AMI BIOS recovery:

Zmień nazwę P5KC-1203 na AMIBOOT.ROM i zapisz plik na dyskietce.

Włóż do napędu i uruchom PC przytrzymując jednocześnie przyciski klawiatury Ctrl z Home

Do tych działań lepiej wykorzystać/ posiadać klawiaurę ps/2 niż na usb.

No właśnie on domagał się pliku o nazwie P5KC.ROM. Ale gdy zmieniłem nazwę pliku na taką to i tak z tego nic nie wyszło. Zmieniłem też na AMIBOT.ROM i nic. Teraz już nie pokazuje się informacja o nazwie potrzebnego pliku ROM tylko ciągle przeszukuje stacje CD-R, dyskietek oraz USB device. Po "przeszukaniu" stacji dyskietek wyskakuje info "floppy not found".

Podejrzewam że stacja dyskietek może być uszkodzona. Ja ten komputer poskładałem z części które mi pozostały lub dostałem od kogoś. Nie jestem pewien czy ta stacja dyskietek jest sprawna bo nawet nie zdążyłem jej sprawdzić gdy jeszcze komputer był sprawny. Pożyczę od kogoś pendrive,a i spróbuję w ten sposób. Klawiaturę mam na PS2 i sformatowałem dyskietkę systemem plików FAT.

Zrobione ! Nie wiem dlaczego, ale nie tak od razu zaakceptował plik ROM o nazwie P5KC.ROM. W końcu jednak "załapał" ten plik z pendrive,a i bios się zainstalował. Nie były potrzebne nawet klawisze Ctrl + Home. Po prostu po zakończonej instalacji pojawiła się informacja że należy ponownie uruchomić komputer i to wszystko.

Dzięki Panowie za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.