Skocz do zawartości
IGNORED

modyfikacja posiadanego zestawu

rangefinder

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

proszę o pomoc w rekonfiguracji systemu.

Obecnie gra u mnie następująca kombinacja:

- Auralic Aries Mini

- Hegel H80

- KEF XQ30

Generalnie nie mam większych zastrzeżeń do tego zestawu. Podoba mi się scena, wysunięta średnica, czysta góra. Brak efekciarstwa i to, że nie męczy.

Zaczynam jednak odczuwać pewne braki u dołu pasma, szczególnie podczas cichego słuchania, dodatkowo przydałoby się podpiąć słuchawki..

Zdecydowałem wymienić Hegla na jakiś przetwornic z pre + końcówka.

Byłem na odsłuchach i zapoznałem się z:

Kolumny:

KEF R500 - podobna charakterystyka do moich

DAC:

wadia 121

hegel h12

hegel h25

Wzmacniacze:

Baltlab Epoca 3

Atoll AM200

Generalnie najlepiej wypadło połączenie Atolla z Wadią, aczkolwiek H12 + Atoll też jest bardzo kuszące.

Proszę o inne propozycje sprzętu, który mógłby zgrać się z moimi KEFami.

https://www.audiostereo.pl/topic/129754-modyfikacja-posiadanego-zestawu/

Witajcie,

proszę o pomoc w rekonfiguracji systemu.

Obecnie gra u mnie następująca kombinacja:

- Auralic Aries Mini

- Hegel H80

- KEF XQ30

Generalnie nie mam większych zastrzeżeń do tego zestawu. Podoba mi się scena, wysunięta średnica, czysta góra. Brak efekciarstwa i to, że nie męczy.

Zaczynam jednak odczuwać pewne braki u dołu pasma, szczególnie podczas cichego słuchania, dodatkowo przydałoby się podpiąć słuchawki..

Zdecydowałem wymienić Hegla na jakiś przetwornic z pre + końcówka.

Byłem na odsłuchach i zapoznałem się z:

Kolumny:

KEF R500 - podobna charakterystyka do moich

DAC:

wadia 121

hegel h12

hegel h25

Wzmacniacze:

Baltlab Epoca 3

Atoll AM200

Generalnie najlepiej wypadło połączenie Atolla z Wadią, aczkolwiek H12 + Atoll też jest bardzo kuszące.

Proszę o inne propozycje sprzętu, który mógłby zgrać się z moimi KEFami.

Posłuchaj tego Baltlaba to naprawdę przemyślana konstrukcja i Polska cena.

De gustibus non est disputandum

Posłuchaj tego Baltlaba to naprawdę przemyślana konstrukcja i Polska cena.

Próbowałem..

Najtrudniejszą próbą był utwór Killing Strangers Marlyna Mansona.

Do momentu kiedy Manson nie zaczyna śpiewać Baltlab jest świetny, ale wraz z wokalem czar pryska. Ewidentnie brakuje mu średnicy, a skraje pasma są eksponowane. Co ciekawe w tym utworze wygrywa zestawienie H12 + Atoll.

Drugim ciekawym testem pył utwór Petricor Ludovico Einaudi. Tutaj Baltlab przegrał Atollem na całej linii. Fortepian w Atollu brmi klasę lepiej.

Słuchałem także innych wykonawców, ale w ich przypadku nie było aż tak drastycznych różnic.

Próbowałem..

Najtrudniejszą próbą był utwór Killing Strangers Marlyna Mansona.

Do momentu kiedy Manson nie zaczyna śpiewać Baltlab jest świetny, ale wraz z wokalem czar pryska. Ewidentnie brakuje mu średnicy, a skraje pasma są eksponowane. Co ciekawe w tym utworze wygrywa zestawienie H12 + Atoll.

Drugim ciekawym testem pył utwór Petricor Ludovico Einaudi. Tutaj Baltlab przegrał Atollem na całej linii. Fortepian w Atollu brmi klasę lepiej.

Słuchałem także innych wykonawców, ale w ich przypadku nie było aż tak drastycznych różnic.

Słuchałem tego Baltlaba i kolumn Dynaudio 52 se.Średnica fenomenalna,żaden skraj pasma nie przerysowany.Może to kwestia kolumn?

Słuchałem tego Baltlaba i kolumn Dynaudio 52 se.Średnica fenomenalna,żaden skraj pasma nie przerysowany.Może to kwestia kolumn?

Raczej na pewno to kwestia kolumn. Kefy R500, jak i moje xq30 grają specyficznie. Wiele osób ich nie lubi, bo ciężko pod nie coś dobrać. Z reguły dobieranie bez odsłuchu kończy się brakiem basu.

Ale może też to kwestia mojego ucha...

bolth - polecam całą płytę, nie tylko pierwszy kawałek.

Raczej na pewno to kwestia kolumn. Kefy R500, jak i moje xq30 grają specyficznie. Wiele osób ich nie lubi, bo ciężko pod nie coś dobrać. Z reguły dobieranie bez odsłuchu kończy się brakiem basu.

Ale może też to kwestia mojego ucha...

bolth - polecam całą płytę, nie tylko pierwszy kawałek.

Ucho jest Twoje i dobieraj tak abyś był zadowolony.Kolega sprawdzi płytkę i będziemy w domu.

Dzieki za Ludovico,przy kawalku Nuvole Bianche wtopilem sie w ten fortepian a przy zamknietych oczach mialem wrazenie ze gra dla mnie na zywo.Piekne to jest.

Manson wypadl dobrze,nic nie ujmuje jego vocal reszcie.

Moze faktycznie kolumny sa problemem ?

Łokmen Saba

Baltlab potrzebuje głosnikow typu REFERENCE 3A i jest bajka.

Ewentualnie głosnikow z minimalistyczna zwrotnica i wysoka skutecznoscia.

Mini zwrotnica to Epos ES jednak skuteczność słaba.

Yankes. Nie to że się czepiam ale jak odnosisz się do jednego postu powyżej to po co go cytujesz? To naprawdę utrudnia czytanie.

Przejęzyczenie...

Połączenie Hegel HD12 - Atoll może być udanym połączeniem, ja mam tego Hegla z Atollem AM100 na okablowaniu Albedo i narazie wystarcza, bo nie myślę o niczym innym. HD12 świetnie też sprawdza się jako słuchawkowiec tu mam odniesienie do dwóch innych wzmacniaczy słuchawkowych jakie posiadam.

Wcześniej w roli pre był CA SM6, Hegel w tej roli wygrał :)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

HD12 vs Wadia 121 - wg mnie tej rywalizacji nie da się jednoznacznie rozstrzygnąć. Wadia lepiej sprawdziła się przy fortepianie i delikatnie lepiej przy Dog Days Are Over Florence and the Machine. HD12 było jednak lepsze przy Mansonie... Trudny to był wybór...

Poproszę o sugestie dotyczące wzmacniacza. Poszukiwany neutralny wzmacniacz z wyraźnym konturem basowym.

Może to dziwnie zabrzmieć, ale w wielu wypadkach kontur basu można poprawić okablowaniem i paroma akcesoriami-niektórzy nazywają to audiovodoo :)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.