Skocz do zawartości
IGNORED

KEF Q4 czy Audio Academy Mimas???

benedick

Rekomendowane odpowiedzi

>Jeszcze kwestia upodoban - to co dla jednego est brzmieniem idealnym, innemu sie nie spodoba. Dla jednych Krell, dla innych MacIntosh - jednym Harbeth, innym Altus (;)). Wystarczy poczytac watek o najlepszym brzmieniu AS 2004 - duza rozbieznosc opinii.

Mnie to brzmienie (Baltlaba z Wadia) nie do konca odpowiada - ale wg konstruktora pewnie jest super (inaczej nie wystawilby tego zestawienia na AS 04). W kazdym razie u mnie po odsluchach dwoch Trojmiejskich konstrukcji padlo na Amplifikatora, choc ten tez idealny nie jest (stad moje poszukiwanie kolumn z lekko podbitym dolnym zakresem pasma).

->robix

Dion z AE-1 w ogóle nie ma co porównywać. To zupełnie inna szkoła dźwięku!! Inne przetworniki (materiał membran), inny rozmiar, inna filozofia.

No i klasa kolumn także. Nawet uzywane AE-1 są 2..3 razy droższe od Dion, a cen nowych nie ma co porównywać.

Ale... Diony słyszałem króciutko na AS, AE-1 miałem w domu, więc porównanie nie jest do końca sprawiedliwe.

inzynier > Wiem o tym to oczywiscie byl zart AE to drogi monitor i byloby niedorzeczne je razem zestawiac ale w jednej kwesti to wygralyby w przedbiegach BAS!!! Dionow jest potezny i tu AE musialyby uznac ich wyzszosc. jesli choidzi o scene jaka prezentuja Diony to ciezko powiedziec bo w warunkach jakie panowaly na spotkaniu w Delta Studio nie dawaly ocenic tego aspektu brzmienia glosnikow i niestety trzeba bedzie posluchac ich w domu takie zycie ale na pewno warto zadac sobie troche trudu odwdziecza sie. I sorry za bledy ortograficzne we wczesniejszych wpisach ale ja tylko dyktowalem a koles pisal i jak to dzisiaj przeczytalem to mi rece opadly ale ja w tym czasie zmienialem lampy we wzmaku a on sie nudzil i robil za sekretarke jak widac z oplakanym skutkiem.

pal55 > zaliczam sie do tych z HI -FI i M a myslalem w istocie ,ze tak jest i o maly wlos polecilbym je kolesiowi co ma klopoty z zaduzym basem w 12m2 i bym narobil. To kolejny dowod na to ze sluchac i jeszcze raz sluchac samemu przed podjeciem decyzji. Ja sluchalem Kef 80 ze wspolosiowym glosnikiem i mi sie podobalo bardzo przestrzennie natomiast po odsluchu kielbasek zapadla decyzja o ich zakupie i nareszcie moge sobie pozwolic na komfort podpinania dowolnej lampy nawet 300 B a przewalilem troche skrzynek zanim wypowiedzialem slowo EUREKA.Heban zadzwon umow sie na odsluch u mnie a zobaczysz ze za niewielkie pieniadze mozesz stac sie posiadaczem wzmaka lampowego i co tak naprawde potrafia kolumny o duzej efektywnosci masz do mnie rzut beretem.

• 4 miesiące później...

rafko - to zalezy czy lubić "poczuć" dźwięk - tego Diony nie potrafią. Ja bym chyba wolał Mimasy jeżeli miałbym większe pomieszczenie. Trzeba jednak przyznać że na muzyce kameralnej, małych składach Diony potrafią być znacznie bardziej sugestywne.

miałem Diony u siebie przez chwil kilka z ciekawości - to bardzo przyjemne kolumny, ale praw fizyki nie zmieniają. Za bardzo lubię jędrny bas aby je bezwarunkowo polecać.

Rafko, modyfikowanych M4 na Mimasy wymieniać nie ma za bardzo sensu. Ani na żadne kolumny z tego przedziału cenowego, bo nie będzie zdecydowanie lepiej, co najwyżej zdecydowanie inaczej.

Narazie sobie rozmyslam, bo wczoraj sluchalem Cabassee Jersey na moim wzmaku i az sie zdziwilem jaki potencjal drzemie jeszcze w moim wzmaku...

A w Cabasse chyba sa te same przetworniki Tesli co w w Mimasach...

McGyver - czy słusznie wnioskuję, że masz pozytywne zdanie o Cabasse Jersey? Wiele osób strasznie narzeka na brak basu z tych skrzynek (ja słuchałem i szczerze powiem, że byłem oczarowany).

rafko - McGyver może miec rację ale nie musi - niema to jak własne ucho. Z Cabasse to też różnie bywa - o ile takie np. Caprera nie bardzo mi się podobały (głównie ze wzgklędu na wysokie tony, bas byl akurat całkiem dobry), o tyle starsze Jonque były bardzo dobre pod każdym względem.

Zegarmistrz, może się niejasno wyraziłem, ale mój wpis dotyczył tego jakiego producenta głośniki siedzą w Cabassach (że nie są to czechy) i ich brzydkiego wyglądu, że grają lepiej niż wyglądają. I tu mam rację, choć nie muszę. Co do Harmana HK 680 też mam rację, bo go miałem, choć nie długo, i znam jego możliwości. W tym wypadku i mam rację, i muszę :-)))

No to ja sie pomylilem. Myslalem ze tam siedza Tesle. Ale wlasnie wczoraj bylem odsluchiwac rozne CD'ki podpiete do mojego Harmana na identycznych kablach jak moje i na kolumnach Cabasse.

Na CD'ku Atolla zagarlo to REWELACYJNIE! A po przyjsciu do domu miedzy Atollem a moim HD 740 nie bylo wiekszej roznicy, wiec domniemam ze to wina kolumn, na ktorych nie wychwycilem roznicy w jakosci CD'kow... Roznica w torze miedzy zestawem sklepowym a moim w domu to tylko kolumny...

A moze po prostu ten Atoll nie jest w rzeczywistosci lepszy....????????

Nie zapominaj o warunkach pomieszczenia odsłuchowego - lepsze salony audio mają ten temat potraktowany całkiem poważnie co czasem skutkować może nieprzyjemnymi niespodziankami po podłączeniu super grającego w sklepie sprzętu na starych śmieciach. Nie mniej jednak Tannoj M4 nawet po udanym tuningu ma sporą szansę przepaść w porównaniu z Cabasse.

• 8 lat później...

kef q4 znakomite kolumny , graja pieknie nie mecza na zle nagranych plytach nie sycza wysokie sa przestrzenne czyste kolorowe , srednica kapitalna , no i bass krotki punktowy ale schodzi dosc nisko i jest dobrze kontrolowany , naprawde do 1000 zl jak ktos ma zamiar kupic kolumny polecam , aha no i przestrzen przepiekna !!!!

• 3 tygodnie później...

hehe odkopalem bo wpadly mi kef q4 w lapy wiec zawsze jak mi cos wpadnie to sie dziele moze sie komus przyda , kef q4 naprawde fajne kolumny do 1000zl , a mialem dosc sporo do 1000 zl strategicznych kolumn i powiem tak dla mnie w tej kasie sa najlepsze i to nie dlatego ze lepiej graja od innych , chodzi o to ze ze wzgledu na jakosc orginalnych plyt cd pozostawia wiele do zyczenia a kef dla mnie ma 3 duze zalety - niesamowita przestrzen , kulture przekazu. piekna wciagajaca srednice i nie meczaca a jednoczescnie kolorowa szczegolowa , bassu w odpowiednich warunkach i odpowiednim towarzystwie nie brakuje a jest szybki punktowy nie wyjacy zdecydowanie polecam !!!!

dodam tez ze mialem kefy z wiekszosci serii te czarne stare kefy odradzam sa okropne , odradzam tez kef q35 55 kicha , jezeli kef to od q1 do iq90 potem juz idzie duza kasa :) teraz te co mam czyli q4 powiem jeszcze tak , jezeli chodzi o poszczegolne dzwieki to w innych lepszych z pozoru kolumnach slychac lepiej (warunek dobrze nagrana plyta niestety 90% plyt jest wedlug mnie slabo nagranych ) wtedy kef wysowa sie na 1 miejsce swoim czarem kultrua muzykalnoscia przestrzenia ,

dodam tez ze mialem kefy z wiekszosci serii te czarne stare kefy odradzam sa okropne , odradzam tez kef q35 55 kicha , jezeli kef to od q1 do iq90 potem juz idzie duza kasa :) teraz te co mam czyli q4 powiem jeszcze tak , jezeli chodzi o poszczegolne dzwieki to w innych lepszych z pozoru kolumnach slychac lepiej (warunek dobrze nagrana plyta niestety 90% plyt jest wedlug mnie slabo nagranych ) wtedy kef wysowa sie na 1 miejsce swoim czarem kultrua muzykalnoscia przestrzenia ,

Zapomniałes dodać że te kefy nie maja basu,ciekawe jakie kolumny miałes że te tak chwalisz.

wiesz ja mieszkam w blokach wiec nie potrzebuje za duzo bassu , a kef ma bass tylko nie uwypuklony , ale za to jest szybki twardy precyzyjnie prowadzony stad moze melodyjnosc a po podlaczeniu odpowiedniego wzmacniacza bassu jest az nadto , do 1000 zl mialem kef q 15 , q35 , q 1 , iq 30 , q5 ma brat , q3 , usher s 520 , stx mx 140, b&w cm2 , b&w 602 s 3 , tannoy m1 m 2 m 3 , paradigm i z wymienionych tylko on mial duzo wiekszy bass ale za to srednica byla zamulona w wysokie tony szare syczace i przesterowane a np kazika , red hot chili peppers nie dalo sie sluchac bo tam i plyta gra gora i tak ma wiekszosc plyt prucz np toola , za to posluchaj jak nagrane sa np myzlowitz albo coma tragedia .zaufaj przeszedlem przez bardzo duzo kolumn i wzmacniczy , i powiem tak z wymienionych przezemnie kolumn najlepsze sa kef q5 brat ma je kapitalnie wysterowane wzmacniaczem pioneera a 91 d i cedekiem pd 93 , na drugim miejscu stawiam kef q4 , malo tego chcesz wiecej bassu mozesz kupic nawet te mniejsze kefy , ktore maja wiecej bassu ale jest mniej precyzyjny i po podgloszeniu wyje a jak sluchasz cicho to i tak nie ma w zadnych kolumnach duzo bassu ,

ah sory i tannoy ma duzo cieplego bassu niestety nie jest to kolumna dla mnie malo przejrzysta zamulona mala dynamika a wysokie tony masakra , uwazam ze m1 jest lepszy od m2

malo tego chcialbym wkrotce kupic sobie kef ls50 i tam tez bassu nie ma a jak gra polecam posluchac

• 1 miesiąc później...

jak masz podlaczone do tego amplitunerka co na zdjeciu to fakt bassu nie ma !!!!! kef ma bass tylko nie uwypuklony jak wiekszosc mini wiez i slabych kolumn , ja cenie sobie precyzje niz ogrom bassu czysta srednice przestrzenna niezamulona i niemeczaca gore , a to ze wiekszosc jest przyzwyczajona do lejacego sie bassu to juz nie moja wina !!!

taki amplitunerek za 2 tys to zjada wzmacniacz za 300 zl :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.