Skocz do zawartości
IGNORED

Przytumiony dżwięk magnetofon CT-W503R

Mateusz_64398

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Słowem wstępu powiem że jestem laikiem, jednak już "trochę" poczytałem na temat obsługi i serwisu decków.

Magnetofon kupiłem w celu raz, posłuchania kilku starych albumów z kolekcji ojca, dwa, aby nagrywać muzykę na kasety do mojego Nissana z 89r (zależy mi na oryginalności), jak i ciekawią mnie kasety i decki w ogóle ;)

Problem jest jak w temacie, deck jak na początek absolutnie mi wystarczy jeśli chodzi o funkcje, MS jest, na tym najbardziej zależało, kupiony dosłownie za dyche na pchlim targu.

Dźwięk który wdobywa się z decku jest przytłumiony, jakbym puszczał muzykę w drugim pokoju, za ścianą. Wyczyściłem oba decki, pomogło obu. Jednak po około 30min słuchania oryginalnego albumu Disturbed

dźwięk znów zaczął się oddalać i brzmieć okropnie. Dodam że jest to magnetofon o dwóch deckach, lewy gra teraz źle, prawy całkiem znośnie, do ideału mu brakuje ale to raczej wina pasków.

Na tę chwilę wyczyściłem oba decki, regulowałem azymut głowicy, próbowałem innych kaset, gąbki dociskające taśmę do głowicy też posprawdzałem, bez rezultatu, ciągle ten sam "odległy" dźwięk.

Czy ma ktoś jakies pomysły co by jeszcze zrobić?

Jesłi zdycha po 30minutach a na początku jest ok, to albo taśma jest na tyle zniszczona, że zasypuje głowice

albo prowadzenie taśmy jest kiepskie. Tyle, że wtedy obydwie kieszenie powinne pracować trochę inaczej,

watpie, że obydwie źle prowadza taśmę w taki sam sposób

Weź inna kasetę do porównania, najlepiej w miarę nową i sprobuj zrobic cykl nagrywanie-odtwarzanie.

J.

Na początku w obu było źle przez brud, po wyczyszczeniu było ok w obu deckach. Później jeden zdechł. Teraz został jeden na którym się da posłuchać.

Mam w miarę nową (2 lata temu rozpakowana) kasete typu II firmy TDK, robi dokładnie to samo niestety. Testowałem 4 kasety, 3 pre-recordy i ten jeden typ II nagrany przez kogoś innego, dźwięk jest dokładnie taki sam.

Obejrzyj przez lupę czoło głowicy w jednym i w drugim.

Jeśli jest tylko łuk promienia po którym idzie taśma, to dobrze, jeśli jednak

powstało tam minimalne zagłębienie od taśmy, lub inna odchyłka tej powierzchni,

może zbierać różne dziwne rzeczy i zwierać szczelinę.

W skrajnym przypadku szczelina może być już widoczna nawet gołym okiem,

a wtedy już po ptokach i trzeba nową głowicę...ale poczekaj na znawców tematu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.