Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzanie koncertów/plyt z komputera

janciownik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W skrócie - mam do TV podpiętego mini-kompa, obraz po HDMI do TV, dzwięk po optyku do wzmaka. Filmy mkv i inne odtwarzalem zazwyczak w MPC lub All Player - wystarczalo.

Ponieważ malżonka kazala mi sie wynieść z plytami z pokoju, wpadlem na pomysl, że skopiuję wszystkie plyty kompa (obrazy ISO), przez co będę mial je "pod ręka" w postaci obrazów, do tego Deamon tools i po klopocie :)

Wszystko dziala, plan się udal, jednak jakość dzwięku i obrazu przez All playera czy MPC w porównaniu do materialu puszczonego z odtwarzacza jest gorsza... o ile w filmach mi to nie przeszkadzalo, o tyle koncertach już bardzo...

Pytanie - ktoś testowal odtwarzacze na kompie, ma jakieś doświadczenie co ustawić itp - zielony jestem w tych wszystkich kodekach, ustawieniach itp. Dodatkowo zwrócilem uwage, że All Player co bym nie wrzucil wyswietla przez chwilę info o pliku i tam zawsze jest 720...

P.S. - sorry za brak "l" - komputer odmówil pisania tej jednej polskiej litery...

Dźwięk musi być dekodowany w amplitunerze a nie w komputerze.

Nie wiem jaką masz kartę video, ale normalnie robi się tak, że puszczasz audio i video po HDMI jako strumień bitów (postać cyfrowa). Dźwięk jest wówczas tak dobry, jak dobry jest dekoder i przetwornik D/A w amplitunerze. Komputer nie ma żadnego wpływu na jego jakość.

brak "l" - komputer odmówil pisania tej jednej polskiej litery...

Coś takiego kiedyś pojawiało się gdy w kartach graficznych ATI była włączona obsługa przyciskami.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

A ja bym polecił KODI. Program bardzo wygodny, ze świetnym menu, z ogromną ilością funkcji. Mam w nim całą bibliotekę muzyki jak i zgranych filmów i nie zastąpiłbym niczym.

Acha, ma świetną aplikację na telefon, jak komputer masz włączony, to nie trzeba nawet wstawać z fotela ... chyba, że do lodówki :)

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

Dzięki za odpowiedzi - kartę w tym AsRocku mam zintegrowaną, dzwięk idzie po optyku, obraz po HDMI - mój ampli nie ma HDMI.

Już kiedyś pisalem o problemach z dzwiękiem - mam tylko ustawienia PCM, gdzie grają mi tylko Stereo, lub DTS...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

/Powyzej link ze zrzutami ustawień karty.

Potestuję tego KODI i WinDVD, drogi nie jest ;)

Na marginesie - problem z brakiem "l" jest związany z programem X1 - wyszukiwrka maili.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.