Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RXV630RDS + Jamo S628HCS

scorpioc15

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam do was pytanie jako laik w sprzęcie... Planuję zakup zestawu jak w tytule i przyszłościowo sub Jamo .... na chwilę obecną dysponuję kwotą ok 3 tys. Zl.

Chciałbym poznać waszą opinię odnośnie doboru amplitunera ponieważ nie znam się zbyt dobrze na tym i nie wiem czy będzie on odpowiedni pod względem mocy...

Jeśli chodzi o propozycje innych zestawów to raczej wykluczam bo nie chcę sobie robić mentliku w głowie gdyż każdy proponuje coś innego a adsluchiwalem ten sprzęt tylko w innych konfiguracjach i wiem ze jak na moje potrzeby byłby on wystarczający... pytanie jak to się ma technicznie?? Stąd moja prośba do was... Na codzień wykorzystywany będzie do słuchania koncertów, muzyki w stereo: blues, jazz, rock... sporadycznie filmy i gry...

Za wszelkie opinie bardzo dziękuję i czekam na nie z niecierpliwością... :-)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/130305-yamaha-rxv630rds-jamo-s628hcs/

Cześć, dlaczego wybrałes kolumny z bocznym "basowcem", masz na tyle miejsca, żeby je ustawić, jesteś kolejnym, który wybrał sobie tego typu kolumny nie zdając sobie sprawy z tego, że żeby one zagrały musi być mocny wzmacniacz/amplituner (bo musi dać mocny impuls na ten duży głośnik basowy, żeby zagrał dając odpowiedni bas a nie kartonowe pierdnięcia) ale na pewno nie ten 630 no i wspomniane miejsce (jak duże jest pomieszczenie). Tym bardziej, że będą one głównie słuzyły do słuchania muzyki. Brzmienie kolumn musi sie podobać, Słyszałes już jak one brzmią bo to przecież Ty będziesz na nich słuchał muzy (każdy ma inny gust i to, że komuś STĄD się podobają nie znaczy, że Tobie podejdzie (jesli jeszcze ich nie słuchałeś). Ale nie wiem czy wiesz, że w salonie z pokojem odsłuchowym będą brzmiały inaczej (tak jak powinny bo m.inn. grają w parze ze wzmakiem, przede wszystkim ze wzmakiem a po drugie pomieszczenia są przystosowane do odsłuchu) niż w pokoju , który używamy na co dzień.

Dobrze myślę, że chcesz kupić ampla (630-tkę) z allegro? Jesli tak to popatrz na kolumny Taga Harmony 606v.3 , które nowe (para) to koszt ok 1-1,1 tys zł a za ok 2 tys z allegro możesz miec już porządny klocek, fakt, to Jamo to zestaw 5.0 ale proponuję zakup lepszego/mocniejszego, lepiej grającego w stereo ampla bo ten (630) będzie zdecydowanie za słaby do nich (fronty) np

Denon X3000,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rotel RSX 1065

Ukryta Zawartość

NAD T 747

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

są to amplitunery z duzo wyższej półki, wprawdzie nie najnowsze ale na pewno jeśli chodzi o stereo będzie duzo lepiej.

Ukryta Zawartość

ja na nich na 25 metrach słucham podobnych gatunków i jeszcze kilka więcej i dają radę ( w parze z amplem Yamaha RXV 773 - najwyższy model z serii RXV).

Wszystko to oczywiście zależy od tego jak duży masz salon/pokój w którym mają grać i oczywiście czego po kolumnach oczekujesz ale , żeby się przekonać które kolumny kupic trzeba ich posłuchać.

Ukryta Zawartość

no i jeszcze ten Marantz

Popatrz też na Quadral Quintas 6500 gdzie zestaw 5.0 to ok 1,4-1,5 tys , dobra podstawa basowa z dwóch 18-tek ale też potrzeba dobrego/mocnego wzmaka/ampla.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym został przy Yamaha ale model RXV-2... lub RXV3... zależy czy szukasz ampli starszego czy nowszego z bajerami i do tego Jamo Classic 8 na przody i na tył Classic 4.

Do tego jakiś center i z czasem suba.

Słuchałem kilka ampi Yamahy na tych kolumnach i bardzo mi się podobało.

Witaj,

Nie polecam tych kolumn. Będziesz zawiedziony zarówno góra jak i dołem.

Zdecydowanie lepiej wypadają quadral quintas 6500.

Jeśli chciałbyś dobrac do nich amplituner nowy to może i z onkyo 656 byśmy się zmieścili.

Aczkolwiek polecam niższy model amplitunera a dołożenie subwoofera.

Zapraszam na odsluch i po rabat.

Pozdrawiam

Jesli chodzi o niższy model to moim zdaniem zależy jak duży masz salon/pokój. Poza tym nawet jeśli zakupisz zestaw kolumn 5.0 to do kina będzie brakowało fundamentu dzwięku - subwofera, którego dobiera się w zalezności od wielkości pomieszczenia.

Ale tak wogóle to odezwiesz się jeszcze czy jesteś następnym dla którego ludzie się napocą a jego ani widu ani słychu.

Nie polecam tych kolumn. Będziesz zawiedziony zarówno góra jak i dołem.

Nie wiem czy wiesz ile Jamo Classic 8 kosztowały kiedyś i wcale nie są takie złe jak na cenę 600 złotych.

Przypominam że teraz kolumny są robione jak kiedyś jamniki z plastiku.

Jeśli chciałbyś dobrac do nich amplituner nowy to może i z onkyo 656 byśmy się zmieścili.

Ten Onkyo to co to bo waga 10 kilo :)

Witam wszystkich po dłuższej przerwie...z góry przepraszam za dłuższą ciszę ale miałem ostatnio problem z czasem i internetem (nocne zmiany...). Szczerze mowiac kolumny znam stad iż kiedys pracowałem w małym salonie RTV i sprzedawalismy tam m.in. Jamo stad moja sympatia do nich ponieważ nie mieliśmy tam pokoju odsluchowego, warunki były średnie a one grały wystarczająco jak dla mnie... Nie jestem zwolennikiem nowych ampli gdyż kupujac srednio-wysokiej klasy ampli do ok tys. Zl. używany musiałbym widać 3tys żeby kupić jego nowy odpowiednik a ja nie potrzebuję żadnych pierdół typu wifi itp.

Znajomy kiedyś mial kolumny Jamo chyba serii D.. (jakaś wyższa i sporo droższa seria) z tą właśnie Yamaha... fakt faktem ze kolumny wyższej klasy ale ten ampli też mnie urzekł.. dlatego pomyslalem że skompletuje ten zestaw... Obecnie mam salon na ok 50m... skoro te kolumny są zbyt duże to może lepszym wyborem byłby model Jamo s626...??

Szyba, pisałem o s628.

Wszystkie amplitunery teraz takie są. Bajery bajery się liczą. To ampli kina nie do muzyki!

Do 50m duże?

Za małe chyba.

Jak szukasz w sprzęcie używanym to amplituner onkyo serii 8 a kolumny np. Audio pro avanto to lepszy odpowiednik tych jamo. Wharfdel obsydian. Może znajdziesz magbat quantum serii 5 lub 6.

Pozdrawiam

Matko Boska jakie hektary, uuu, 50m2, no to jest w czym grać i zapewne miejsce do ustawienia tych Jamo lub im podobnych też się znajdzie (daj tak min po metrze z każdej strony a od strony głośnika basowego jak najwięcej. Popatrz tez na to ze możesz je ustawić basowcami do środka jak i na zewnątrz. Poprobuj tak i tak). Nie będą w takim razie za duże do tego pomieszczenia za to żebyś usłyszał satysfakcjonujące Cie brzmienie z nich musisz kupić bardzo mocnego ampla jeśli już takowego chcesz kupić. Kolega wyżej zapodal Onkyo z serii 8 a ja dodam że i seria 7 powinna im dać radę (np 708, 709, 807, 808, 809 lub nieco nowsze z jedynka w środku np 816, 716). Ja zrobiłbym nieco inaczej. Te amplituner mają wyjścia PRE-OUT wiec do amplituner dokupilbym mocny wzmacniacz do którego podpialbym te kolumny (fronty) i on by je napędza a resztę z systemu ogarnąłby amplituner.

Tak się właśnie zastanawiam czy nie zejść na model Jamo s626 ponieważ obecnie nie mieszkam na stałę a kiedyś przy mniejszym mieszkaniu 628 mogą być za duże... sprawdzam te ampli Onkyo i w co drugim ogloszeniu piszą, że pada płyta HDMI okazuje się, że nawet była organizowana pod tym kątem akcja serwisowa... Upierajac się nad Yamahą jaki model byłby odpowiedni oczywiście mając na uwadze starsze modele... ??

Na alle gro :) jest Yamaha 1200, 1400 i DSP A2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i ciut droższe ale z wyglądu jak nówki, zero jakichkolwiek rys, byłem w szoku jak je zobaczyłem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

warto dołożyć te 3-3,5 stefy albo cos z tańszych propozycji

Ukryta Zawartość

i chyba na tyle, skusiłbym się na ten 1800 lub 1900. Mistrzowsko wyglądają.

zerknij jeszcze na tego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Model 628 i 626 różnią się średnimi tonami. Jak miga być jedne za duże a drugie nie.

Amplitunery fajne ale celuj też w używane kolumny. I tak przy tych jamo nie wykorzystasz potencjału amplitunera.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.