Skocz do zawartości
IGNORED

interkonekt + kabel głośnikowy do MFA3

Michael

Rekomendowane odpowiedzi

WItam

Pytanie jak w temacie. Dodam ze posiadam Kolumny Avance Epsilon 960. Szukam kabelków do owego systemu. POnieważ nie mam możliwości wypożyczenia i posłuchania kabli w moim wspaniałym mieście powiedzcie na jakie kable należ zwrócić uwage. Interesuje mnie rynek wtórny nterkonekt około 500zł i głośnikowy mniej wiecej tyle samo (oczywiście z sensownymi odchyłkami +- 100)

pzdr

Mike

Gra ze źródłem Musicala CDA3.

Mam wrażenie że troche sie rozmywa bas... duzo pomogło odsunięcie kolumn od ściany,planuje jeszcze płyty granitowe + kolce (teraz są jakieś niby firmowe nóżki z gumy). Największym problemem jest, że tak powiem górna średnica (nie potrafie chyba dokładnie opisać tego dźwięku). Narzuca sie , szczególnie przy głośniejszym słuchaniu np. wokal Diany Krall, czasem tez saksofon , gitara. Ale chyba najbardziej to jest widoczne na wokalach. Pytanie czy kable mogą coś zmienić w średnicy? Myślałem ogłośnikowym Kimber 8TC czy to dobry wybór?

...aha.. dla uzyskaniadźwięku który będzi emi sprawiał przyjemność ze słuchania muzyki, dopuszczam wymianę kolumn lub wzmacniacza, czy CD. Słuchałem A3 (źródło CD A3.2) z kolumnami Proac Studio 125 i 100. Oczywiście to kolumny z innej półki i dźwięk był o klase wyżej.. ale t amęcząca średnica pozostała co prawda w duuużo niejszym stopniu. Może wymienić wzm?

mecząca średnica w MF?

spróbuj możę innych kolumn, może Vienna Acoustic

w podanej cenie możesz kupić Kimber 4TC, dobry kabel i pasuje do MF tylko baaardzo długo dochodzi do siebie (do dsłuchów weź koniecznie dobrze "wygrzany")

Do posiadanego przez mnie podobnego do MF zestawu producent poleca kable Kimber lub Supra. Za Supra osobiscie nie przepadam choc cenowo sa to atrakcyjne kable. Od siebie dodam (sorry, ze sie powtorze) Harmonic Technology, ktory moze byc strzalem w dziesiatke.

pzdrw

soso

Jeśli dobrze rozumiem masz komplet wzmak i Cd MF A3?

Trochę jestem zaskoczony tym narzucaniem - chodzi o to , że średnica jest za ostra? Czy że wychodzi na pierwszy plan?

Generalnie MF A3 gra doś "miękko" ale nie rozlaźle, może lepszym określeniem było by okrągło. Może coś twojemu wzmacniaczowi dolega? Ja nie odbieram tak tego urządzenia jak opisałeś. Moja konfiguracja, patrz o mnie.

Słuchałem swojej elektroniki z Proac 125, tam było bardzo pastelowo, absolutnie nic się nie narzucało, dla mnie wręcz za delikatnie. Optimum okazały się VA Mozart, które zagrały niezwykle plastycznie. Co do okablowania na razie największe wrażenie zrobił na mnie AQ Gibraltar i Pikes Peak. Napewno wezmą w kraby bas, dodadzą dynamiki, swoistego pazura, oraz masę do tego dźwięku. Pokażą też sporo szczegółów, zwiększy się przejrzystość, może się trochę ochłodzić.

Tylko jeśli teraz piszesz , że za ostro/natarczywie to z AQ to wrażenie może sie spotęgować. Dla mnie AQ dodał właśnie to czego memu systemowi brakowało.

Jeśli chcesz wyłagodzić dźwięk sowjego, sprawdź kabelki XLO a nawet VdH. Ponoć b. fajne są też Albedo, które ponoć są b. muzykalne, ciepłe, niestety skracają bas (co w twoim przypadku może wyjść na zdrowie, z tego co piszesz). No ale na temat Albedo spekuluję, będę miał prawdopodobnie możliwość posłuchania Monolith`a ,w ięc będę mógł zweryfikować zeznania.

dzieki...

może rzeczywiście coś mu dolega?? Wiem ze miał wymieniane gniazda głośnikowe...wiec moze w środku coś też było "grzebane"? Jak sprawdzić czy gra on własnym dźwiękiem???

pomysł z posłuchaniem w sklepie oczywiście dobry, sam na to wpadłem, tylko gdzie? Szkoda ze mieszkasz daleko, moglibyśmy sie umówić. A w sklepie juz A3 jakiś czas ich nie mają więc może być problem. Może ktoś z forumowiczów mieszka np w Wawie iposiada MF A3?

Hej! Widzę, że nadal masz problemy z uspokojeniem basu. Skoro 700zł za głośnikowy Ci nie straszny to może faktycznie Goertz MI2 jest wart rozważenia. Na pewno weźmie dół za twarz, w takim systemie jak Twój wycofa również średnicę, obawiam się tylko jakości konkretnie zbytniej "szklistości" wysokich tonów. Trzeba posłuchać. Spróbuj też kabli PSC, może znajdą się na rynku wtórnym. Jednak mój typ w tym systemie to Supra Sword (niestety ponad 2tys zł :-|). Osobiście polecam również okablowanie mało u nas znanej amerykańskiej firmy "Zu". Bardzo dobry stosunek cena-jakość. Głośnikowy Julian mógłby być w Twoim zasięgu finansowym.

I chyba nie będę oryginalny stwierdzając, że na bolączki z basem czasami znacznie lepiej zainwestować w adaptację akustyczną. Proste pułapki basowe DIY zrobione i ustawione zgodnie z prawidłami sztuki mogą sprawić cuda. Sprawdzone doświadczalnie.

Pozdrawiam

Michael,

A ja mysle, ze Twoj MF jest w porzadku. Zas co do kolumn to tu w Danii maja one dokladnie taka opinie jak Twoja: dobre przetworniki ale nieudana konstrukcja. Rozdmuchany bas bez kontroli i niezrownowazone przejscie miedzy tweeterem i srednica. Takze co do dynamiki slyszalem nie najlepsze opinie. Wszystko to od profesjonalistow.

Wychodzi na to, ze masz dobre uszy :-(

pzdrw

soso

PS

Sprobuj pozyczyc do domu inne kolumny i wiele sie wyjasni.

Wiec moze rzeczywiscie zmienic kolumny....

Co z Musicalem moze zagrać? Słuchalem Proac Studoi 100, ale uzywanych nigdzie nie ma, a mi si podobały... Jestem zainresowny zarówno monitorami jak i podłogowymi. Muzyka jakiej słucham to np. Pink Floyd, Dire Straits, Diana Krall, Pat Metheny, Możdżer. itd.... Wszelkie sugestie mile widziane

Michael - posiadam te kolumny i muszę powiedzieć ,że są bardzo przyzwoite. Ale one wymagają pieszczotliwych rąk, a się odwdzięczą dźwiękiem na przyzwoitym poziomie. Praca , praca i jeszcze raz praca przy nich jest potrzebna. Z nimi to jest jak z kobitką ,czym więcej będziesz głaskał tym więcej będziesz z tego miał. Ja kolumny traktuję jak instrument, trzeba je ciągle" stroić" zanim uzyskasz satysfakcjonujący dźwięk.

Mają lekką tendencję do wypychania środka, ale ja się tego pozbyłem. Z soso wogle ,ale to wogóle się nie zgadzam ( z tobą również ),chodzi mi o bas . Mam bardzo dobry, dość nisko schodzący i z barwą bas . Soso nie słuchałeś 960 -tek, a opierasz się tylko na opiniach. Gra Marcusa Millera jest świetnie definiowana. Wyraźnie słyszę szarpnięcia poszczególnych strun . Kontrabas w jazzie też jest wyraźny i barwny.

Teraz całe clou programu ( po mojemu "strojenie "):

1. konieczne cokoły minimum 5 cm , ja dałem z granitu , jest twardszy ?

2. Kolce mam fabryczne , a te gumki o których piszesz ( też fabryczne ) nigdy nie wkręcałem. Zdaje się pisałeś ,że nie masz kolców ? Zastanawiam się dlaczego ,skoro są fabryczne ?

3. Betonowe ( tańsza wersja ) lub granitowe "czapki"

4. Obłożyłem kolumny matą bitumiczną a następnie dodatkową warstwą okleinowanego MDf-u . Ten upgrade rozbieram w 5 minut.

5. Wywaliłem waciorę z sekcji niskotonowej, mam gołe ścianki :)

6. W zwrotnicy dałem lepsze elementy.

No i po szóste wymieniłem wewnętrzne okablowanie. Dałem na górę XLO ER 14 , na dól Cardasa ( kurdę zapomniałem modelu ) , koszt 90 zł/m.

A po siódme wymienię jeszcze cewki.

Jak ktoś mi powie ,że o klasę nie można zmienić brzmienia kolumn , to w moim przypadku go wyśmieję . Pamiętam ich brzmienie bez "strojenia" . Teraz to inna bajka.

Proszę też pampersów o nie zabieranie głosu w sprawie kabelków. Z całego serca uszanujcie moją prośbę.

Z tymi kolumnami znakomicie się sprawdza IC Cardas oraz Goertz MI2. Te ostatnie kabelki mało znane i nie doceniane. Myślę ,że AQ w takiej samej cenie powali na ziemię.

Tak tyle,że nie miały od samego początku żadnych problemów z basem . Pasmo to było jedną z przyczyn dla których je kupiłem.

Słuchałem je również z CD MF CD3 , tu również basik lawirował znakomicie. Więc basowy problem w tych kolumnach bardzo mnie dziwi i to w połączeniu u Michael-a z MF CD 3

Coiś może tuningowane nie tak ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.