Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki do 2000zł, 2x bas i góra

NADek

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zrobienia u kogoś DIY, budżet to 2000zł na same głośniki. Konstrukcja to monitory 2 drożne bas reflex z przodu, max głośnik basowy to 17cm. Pokój 12m2. Co do dźwięku to ma być jak najbardziej zbliżony do naturalnego, nie zależy mi na mocnym basie czy na nie ostrej górze, chce żeby był po prostu jak najbardziej zbliżony do naturalnego. Muzyka jakiej słucham: acustic, drum & bass, jazz, gothic rock metal, techno., także muszą to być raczej uniwersalne kolumny. Do zakupu jeszcze trochę czasu mam, lecz już powoli chciałbym się rozglądać i posłuchać w sklepie kolumn opartych na głośnikach, które mi polecicie, gotowe kolumny będą na pewno powyżej kwoty „budrżetówek” wiec odsłuch będzie utrudniony, u mnie są tylko dwa sklepy które i tak większość to oferta „budżetówek”.

Pozdr.

Głośniki Jordan JX53 i JX 125 lub 150 na bas.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dane głosników w zakładce DRIVE UNITS a skrzynki bass reflex do nich w zakładce SYSTEMS.

:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do NADek:

Po pierwsze, to skrót DIY oznacza Do It Yourself, jak zamawiasz u kogoś to robi się z tego raczej konstrukcja na zlecenie.

W sprawie głośników, to moim typem byłaby Vifa M18WH08-08 (390 PLN sztuka) - 11g Mms (nie powinno być takich kłopotów ze średnimi jak w Vifie PL18), sięga nisko, łatwo dostroić BR, a jakby było za dużo basu, to głośnik ten może też pracować w obudowie zamkniętej. Jest na nim gotowa konstrukcja - Ostinato 2000, jakby tweeter Vifa PL nie pasował (szeleści zdaniem niektórych) to zawsze można spróbować D25AG35 (220 PLN), powinien pasować bez większych zmian w zwrotnicy. Kasę zaoszczędzoną z tych 2000 PLN można zainwestować w solidne obudowy z porządnie wytłumionymi drganiami ścianek oraz z oddzielną komorą (w kształcie klina) dla gwizdka.

Jeżeli kwota 2000PLN nie jest bezwzględnym ograniczeniem, to można spróbować klona Response 2.5, ale same głośniki wyniosą wtedy 2300 PLN, chyba żeby sprowadzać od Wuja Sama.

ja jestem za aerożelem audaxa i jego tytanową kopułką (ale wtedy wypadałony aby kopulka grala z lampą).ciekawy jest też usher. Scan speaki lepiej sobie podarować...aaa,moze by tak zainteresowac sie Aurum Cantus??

Aerogel Audaxa będzie trudny do kupienia, jako że Audax chyba padł (produkcja stoi), poza tym ludzie którzy je mierzyli mówili o dużej rozbieżności w SPL pomiędzy poszczególnymi głośnikami.

PS. Nie zauważyłem części wpisu traktującej o podstawkowości, M18WH powinien sobie jednak poradzić w 20dm3 B-R a obudowa zamknięta może być rzędu 15 - 20dm3.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.