Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD 1800 peek przy wyłączaniu

Warwick

Rekomendowane odpowiedzi

Część wszystkim, przyszedł do mnie w weekend Denon DCD 1800. Wygląda ma to, że nie był w środku ruszany od '83, więc niedługo zabieram się za jego konserwację i modyfikacje. Zastanawia mnie tylko to, że przy włączaniu wyłączaniu zasilania odtwarzacz puszcza peek na wzmacniacz. To moje pierwsze doświadczenie z odtwarzaczami pierwszej generacji stąd moje pytanie czy tak powinno być, czy szukać przyczyn tego faktu. Dzięki za pomoc.

Gość numik

(Konto usunięte)

Dzięki za pomoc.

matkobosko czenstochosko

włączaj cd, potem wzmak, wyłączaj wzmak potem cd

niektóre źródła niezależnie od generacji tak mają albo to niektóre wzmaki tak mają, zachowuj kolejność i nie będzie peek :)

Sygnał o dużej amplitudzie i krótkim czasie trwania. Potocznie mówiąc strzał w głośniki

Aaa pewnie miałeś na myśli "pik" czyli z ang. "peak".

Od tego jest sekcja "mute" na wyjściach analogowych aby takie dodatki eliminować, być może ktoś tuningując CD wywalił klucze zwierające sygnał do masy z wyjścia bo się naczytał o ich pojemności, trzeba też zobaczyć na schemat czy w ogóle tam były ale powinny. Czasem "wyciszanie" jest też realizowane na przekaźnikach, wyższe modele denonów często tak miały.

Nie można też wykluczyć że przy wersji z przekaźnikiem przy jego zamykaniu nie będzie strzału, wówczas może chodzić o jakiś rozjechany offest na wyjściu, trzeba po prostu przemierzyć układ ale generalnie nie, tak się dziać nie powinno.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.