Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer Pd 75 jako DAC

jaszcze1

Rekomendowane odpowiedzi

Zaznaczam, że nie jestem elektronikiem, a jesli chodzi o DIY to dopiero zaczynam swoją przygodę, więc dobrze gdyby moją teorie potwierdził ktoś bardziej ogarnięty.

Powiem Ci jakbym próbował zrobić:

1) W instrukcji serwisowej na stronie 12 (serwisówka do znalezienia na googlach), tak mniej więcej w 1/3 strony od gory i od lewej, między IC3 (dekoderem) a napisem "FUNCITON B BOARD ASSEMBLY" (fragment strony B6) jest złącze J1S1 a pod nim J1S2. Jeśli się nie mylę, to tym złączem wyprowadzony jest sygnał do przetwornika w formacie I2S - patrzac od gory DATA, BCLK, LRCK, MCLK, GND. Dodatkowo jest tam jeszcze linia 5V co nas chyba cieszy :)

2) trafia ten sygnał na płytkę przetwornika (strona 19 serwisówki), złącze CN501, fragment strony A1. W to właśnie miejsce bym się podpiął.

3) kupiłbym coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to ma wyjście I2S i zasilanie mozna sobie pociagnać z tego samego złącza (5V). Nie musi to być najlepsze rozwiązanie, ale o tym zaraz...

4) do przełączania sygnałów zmajstrowałbym ukłąd z multiplexerem 74HC(T)157, ma 4 podwójne wejścia, 1 wyjscie. Ludzie robią na tym przełączniki I2S, ja sam też zrobiłem działa. Do przełączania można dorobić przycisk chwilowy gdzieś z boku obudowy sterujący flip-flopem, ktory z kolei podaje stan wysoki lub niski na nóżkę SELECT multiplexera. Mozna do tego uzyc albo przekaznika, albo tranzystora. Cos takiego mniej wiecej moze byc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

5) Jeśli boimy się szumów zasilania z USB, to nie zasilamy płytki USB z listwy z PD75 tylko zostawiamy zasilanie USB, a miedzy płytkę i - tu w zależności od wyboru - albo przed multiplexerem albo za multiplexerem (ja bym zrobił za) wstawiamy izolator I2S, np. ADUM1400.

6) Cały układ SA9023USB i oryginalny sygnał I2S z PD75 --> 74HCT157 -- > ADUM1400 --> Analog board PD75. Zasilanie SA9023 z USB, ADUM-a (lewej strony z USB. prawej strony z Pioneera). 74HCT157 z Pioneera.

To jest tylko moja teoria jak mowilem, nie jestem kształcony w temacie, nie odpowiadam za szkody, nie musze miec racji :)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli się nie mylę, to tym złączem wyprowadzony jest sygnał do przetwornika w formacie I2S

Tam nigdzie nie ma sygnału I2S, tylko RJ, w związku z tym cała powyższa propozycja nie bardzo ma sens.

Po drugie w tym odtwarzaczu zastosowano przetworniki PD2028, Są to jedne z pierwszych przetworników DS i ich jakość delikatnie mówiąc pozostawia wiele do życzenia. .

Lepiej zostaw ten CD tak jak jest i po prostu zaopatrz się w oddzielny dac.

Tam nigdzie nie ma sygnału I2S, tylko RJ, w związku z tym cała powyższa propozycja nie bardzo ma sens.

Bardzo przepraszam za wprowadzenie w błąd i bardzo dziękuje za wyprowadzenie z niego. Wyszła moja amatorszczyzna :)

Po drugie w tym odtwarzaczu zastosowano przetworniki PD2028, Są to jedne z pierwszych przetworników DS i ich jakość delikatnie mówiąc pozostawia wiele do życzenia. .

Pewnie tak zrobię.

Dzięki

Ale jeśli ten przetwornik w Pioneer PD75 jest taki słaby, to dla czego tak ładnie gra?

olog-u, pytam czysto hipotetycznie, dla celów edukacyjnych. Czy gdyby znaleźć taki konwerter z optical spdif/coax/USB ktory daje wyjscie jako Right-Justified to mój pomysł miałbym powodzenie realizacji (tak jak go tam przedstawilem wyżej)? Nie pytam dlatego żebym uważał się za mądrzejszego, tylko żeby lepiej zrozumieć...

Dzięki..

Czy gdyby znaleźć taki konwerter z optical spdif/coax/USB ktory daje wyjscie jako Right-Justified to mój pomysł miałbym powodzenie realizacji (tak jak go tam przedstawilem wyżej)?

Zdecydowanie tak, choć format RJ jest coraz rzadziej spotykany,

możesz też zrobić prosty konwerter i2s -> rj z kilku rejestrów przesuwnych (164) i też będzie działać ;)

możesz też zrobić prosty konwerter i2s -> rj z kilku rejestrów przesuwnych (164) i też będzie działać ;)

Dzięki za wyjaśnienie. Doceniam :)

Jaszcze1: jeśli by Ci zależało i chciałbyś spróbowac inwestując $10 to np:

Ukryta Zawartość

Reszta pomysłu jak wyżej i już się nie mądrze.

Ukryta Zawartość

Ja sie nie podejme. Nawet nie chodzi o chęć, bo bym może i ją miał, ale z natury rzeczy nie grzebie w sprzęcie który głupio byłoby mi zepsuć, ale elektronikiem nie jestem. Druga sprawa to czas - moje własne projekty - jak na skale tego forum naprawde niewielkie - potrafia trwac wiele miesięcy, bo po prostu nie mam kiedy ich robić. Polecam Ci jednak spróbować się z tym zmierzyć - człowiek szybko łapie bakcyla :)

Po co się tgak męczyć

Kupujesz np takie coś

Ukryta Zawartość

i zworkami ustawiasz format wyjściowy , w tym również równany do prawej.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.