Skocz do zawartości
IGNORED

PMA 860 -do którego wejścia podłączyć TV ?

OTTO

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem kabel mini Jack 3,5 i nim z TV Sony chcę przesłać dźwięk do Denona PMA 860.

Pytanie gdzie wpiąć drugą stronę kabla czyli czinch- czinch , bo aux , tuner i cd mam już zajęte, czy do:

- Phono

-Tape 1

-Tape 2

Nie chcę niczego uszkodzić, gdzie radzicie podłączyć ?

Czytałem gdzieś że jak podepnę pod Phono to można uszkodzić kolumny bo dźwięk będzie zniekształcony czy coś takiego ?

czyli podpinam pod Tape1 i dźwięk z TV będzie bez problemu odtwarzany, a czy mogę potem Jack wyjąć z TV i wpiąć do telefonu i nic się nie stanie ?

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :)

Jak będzie słaba jakość, spróbuj wejść na Tape1 IN lub Tape 2 IN,

ale sygnałem L i R ze złącza EURO.

Gdybyś słuchawkowe prawie całkiem przyciszył, nie będzie zniekształceń,

ale bas będzie górował w pasmie a wysokich tonów może prawie nie być.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Użycie wyjścia słuchawkowego z tv nie jest dobrym pomysłem popieram audioburaka. Jeśli z euro nie da się wyprowadzić sygnału, bo to tylko wejście, pozostaje zakup taniego przetwornika c/a, których w handlu jest do oporu i wyjście z tv po optyku do dac i cinchami do wzmacniacza to chyba najlepszy układ, bo nie odcinamy sobie głośników w tv, a nie zawsze warto do oglądania tv włączać wzmacniacz.

Sam borykałem się z tym problemem po przejściu z kina domowego na stereo i czekam na dac z Chin (ma przyjść na dniach). Mój tv ma wyłącznie wyjście cyfrowe audio, bo słuchawkowego nie liczę.

Mam taki TV:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I niestety wyjścia czincze nie mam, są tylko wejścia, więc jedyna opcja jaką znalazłem to wyjście słuchawkowe.

Faktycznie nie zawsze miło jest słuchać TV przez tuner, ale to wina stacji nadawczych, bo jak włączę TVP, TVN, Polsat to dźwięk jest b. cichy, muszę dać

głos w tunerze nawet na 50 % a głos słuchawek w TV mam na 30 %

Natomiast gdy puszczę kanały muzyczne to jest super, muszę wcześniej skręcić gałkę w tunerze o połowę, bo jest taki power.

Więc wyciągam kabel ze słuchawek z TV (mam fajne dojście) i słucham tylko prze głośniki w TV a w przypadku meczu czy słuchania muzyki, kabel musze wpiąć.

Może podrzucisz mi w linkach co miałbym dokupić ? Bo ja to laik jestem.

No i ponawiam pytanie czy gdy kabel zamiast w miejsce słuchawek wepnę w telefon, to czy nic się nie stanie, mogę odtwarzać dźwięk z telefonu przez tuner ?

Ukryta Zawartość

Twój TV ma wg. podanego linku EURO złącze. Kup taki kabel, chyba, że za krótki:

Ukryta Zawartość

wetknij go w eurozłącze a te drugie dwa do wzmacniacza TAPE i zapomnij.

Kabel słuchawkowy będzie tak samo działał z telefonem; kwestia głośności.

Masz chyba 2 x tape ?

A odtwarzasz chyba w ogóle przez wzmacniacz, a nie "tuner" ?

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak mam 2x tape i mogę na gałce wybrać tape 1 i tape 2

Kabel potrzebuję min 5 metrów.

Szkoda że wcześnie nie zapadałem tego wątku, bo wczoraj kupiłem właśnie ten kabel 5 metrowy.

P.S. Oczywiście wzmacniacz, pomyliłem się :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.